Свържи се с нас

Новини

„Копакабана“ отново начело в АНЛ – Габрово

Published

on

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Отборът на месец март и април „Копакабана“ отново е начело в класирането на Английската Неделна Лига на Габрово. Това стана възможно след победата над „Идеал Стандарт Видима“, с 4-2 и грешни стъпки на преследвачите. Петко Моровяков, Климент Велев, Светослав Кукудов и Пламен Меразов бяха точни за лидера, а за севлиевци на два пъти се разписа неостаряващият Свилен Симеонов – Шеки.

На второ място е тимът на „Laziale“, след равенство със силно представящия се състав на „Палаузово“. „Палаузовци“ поведоха в резултата с 2:0 с дежурно попадение на Пенко Стефанов – Бате Пенко и гол на Ивайло Тодоров – Савата, но „сини“ обърнаха резултата до 3:2. В заключителните минути на двубоя Радослав Христов донесе точката за тима от крайния габровски квартал, бележейки за 3:3. При изпълнението на дузпите момчетата от „Палаузово“ бяха с по-точен мерник и победиха „Laziale“. Решаващ пропуск от бялата точка се оказа ударът на Александър Маринов, който беше спасен от вратаря на „палаузовци“ Мирослав Димов, като самият страж сложи точката на спора, пращайки истински „снаряд“ във вратата на своите съперници.

Трети в класирането вече е „Веспа“. В мач, който ще се помни месеци наред, селекцията на Павел Арнаудов и Веско Николов, победи отбора на „2+2“ с 6:5. По три гола за победителите вкараха Иван Иванов и Милен Иванов, а за „жълтите“ два отбеляза Александър Ковачев.

Вицешампионът за 2014 „Ястребите“ се отпуши и победи със 7:3 „Марти Young Stars“. Четири гола отбеляза Дилян Тотев – Кмета, а хеттрик наниза Мартин Соколов.

„Гипсострой 08“ и ФК „Експрес“ завършиха при боево реми 2:2. Точни бяха Траян Вилхелмов и Александър Маринов за „Гипсострой“, а за „Експрес“ – Йосиф Аджов и Ивайло Райнов.

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Първа победа записа тимът на „Омега“. С голове на Георги Маврев и Тодор Стоянов, беше победен друг от „опашкарите“  – „Ceratizit“, като с тези три точки „Омега“ задмина противника си в класирането.

В голмайсторската листа начело е Нено Караджов от „2+2“, с 13 гола, пред Дилян Тотев от „Ястребите“ и Ивайло Райнов от ФК „Експрес“ с по 12 точни попадения.

Любителите на минифутбола в Габрово имаха възможност тази неделя да наблюдават и мач от републиканския турнир Лига България. На спортен комплекс Трендафила среща си дадоха тимовете на ФК Русе и Феникс Ловеч. След много качествен футбол и немалко драма с победен гол в последната минута, като победители си тръгнаха момчетата от Русе, печелейки с 4:3.

Следващата седмица предстои нова порция футбол от АНЛ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица