Свържи се с нас

Култура

50-годишината на първия Джаз-клуб ще бъде отбелязана и на Карнавала

Published

on

снимка: Клуб на будителите – Габрово

На 16 май в събота, точно в 12 часа пред кафе „Алфрида“ / Блок „Рачо Ковача“/, с любезното домакинство на г-н Пейо Пеев, започва карнавална джаз-среща, с участието на Дикси Бенд – Тетевен, гостувал на габровци неведнъж в последните три десетилетия. Солистки ще бъдат Весела Морова и Драгомира Драшкова.

Джаз на тротоара, така може да бъде определен концертът на открито, посветен на 50-годишнината от откриването в Габрово на първия в страната Джаз клуб.

Тетевенци, които тази година отбелязват 30 години от създаването на своя Дикси бенд, ще излъчат свои представители и за участие в карнавалното шествие. Заедно с порасналите „деца на Маестрото“ – учениците на Манол Цоков от детския бенд, те ще се качат на платформата, върху която ще преминат по карнавалното трасе. Музика на живо и спомени ще съпътстват появата им. Заедно с тях ще бъде и най-възрастният участник в оркестъра, който помни първите издания на Джаз клуба.

Тази картина се осъществява по идея и със съдействието на инициативния комитет от клуба на „Будителите“, организирал двата концерта „Следи“ в памет на Маестрото – Манол Цоков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица