Свържи се с нас

Новини

„Енерго Про“ си иска 134 111 лева от Севлиевската болница

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

снимка: Община Севлиево, Архив

134 111 лева задължения към „Енерго Про“ е натрупала МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево. Парите са за консумиран ток от септември 2014-та. Това е чистата дължима сума, но към нея предстои да бъдат начислени лихви за просрочие.

От началото на тази година управата на болничното заведение не е платила и една фактура за ток. Последното принудило електроразпределителната компания да разпрати предупредителни писма до председателя на местния Общинския съвет д-р Памукчиев и кмета на общината д-р Иванов, след като не се споразумели с управителя д-р Младен Пенчев.

А вчера в късния следобед писмата бяха препратени до всички общински съветници. Предполагаме, че толкова бърза реакция за уведомяване би могла да означава само едно – че в Общината подготвят съветниците за вероятността да гласуват нов кредит за болницата. Защото от „Енерго Про“ са категорични, че „в условията на финансова криза компанията не може да допусне неплащане от нито един свой клиент. Компанията няма финансови резерви, които да позволят тя да играе ролята на постоянен кредитор, било на частни, държавни или общински дружества, дори във важен сектор като здравеопазването“, пише в писмото от „Енерго Про“.

В същото писмо се казва, че д-р Пенчев – управител на общинския стационар, е поискал Болницата да излезе на свободния пазар на ел.енергия. Това обаче изисква пълно издължаване към краен снабдител, в случая „Енерпо-Про Продажби“, което в създалата се ситуация няма как да стане.

Уточняваме, че при избор на свободен пазар на електрическа енергия клиентът може да избира своя търговец на ел.енергия, но не и своя доставчик. Разпределителната мрежа е собственост на ЕРП, което инвестира в развитие на мрежата и отстранява евентуални аварии. С излизането на свободния пазар клиентът сключва два договора – с ЕРП и с търговеца. И плаща две фактури – към търговеца за активната ел.енергия, акциз и такса, и към ЕРП-то – за пренос и достъп. Смята се, че свободният пазар на ел.енергия намалява разходите за електричество.

Ще припомним, че миналата година Община Севлиево изтегли 1 600 000 лв. кредит, който предостави на Общинската болница за стабилизирането й. Към вчера съветниците от местна левица са поискали свикването на извънредна сесия за дискутиране състоянието на Болницата и изработване на стратегия за излизане от ситуацията. Днес съветниците искат да разберат за какво са похарчени и тези пари, съобщиха още щаба на партията в града.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица