Свържи се с нас

Култура

Пушка на габровски кмет – културна ценност на месеца

Published

on

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Културна ценност на месец април в Регионалния исторически музей – Габрово е пушка „Мартини“, ОБР. 1871 г., притежание на Георги Бочаров – занаятчия, поборник, опълченец и кмет на Габрово. Представители на системата „Хенри-Мартини“, образците 1870 и 1871 г. са английски патент, конструирани от бостънския инженер Хенри Пибоди и произведени в САЩ. Те са усъвършенстван вариант на обр. 1862 г. и са първата английска пушка, създадена за метални патрони. Отличават се с добра скорострелност.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Пушката „Мартини“ е най-масовото ръчно огнестрелно оръжие в турската армия, което е на въоръжение по време на Руско-турската освободителна война и след това. Върху ложата на Бочаровата пушка е издълбан текст „1876 г. Г. Б.“, а на механизма – фабричен надпис „Peabody&martini”.

При подготовката на Априлското въстание този образец е внасян предимно от румънския пазар. Георги Бочаров е роден в Габрово около 1855 г. в семейството на свещеник Димитър Йовчев Бочаров. Завършва Габровското училище, а от 1873 г. до лятото на 1875 г. е в Прага, за да специализира бояджийство. След завръщането си в Габрово Бочаров работи като майстор-бояджия. Той е сред габровските младежи, възобновили комитетско дело на създадения от Апостола през втората половина на 1870 г. частен революционен комитет в Габрово.

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Включва се в Априлското въстание като подвойвода и писар на Дюстабановата чета. Събитията от април-май 1876 г. описва в Дневник, който се съхрнява в РИМ – Габрово. Участва като доброволец в Руско-турската освободителна война в състава на конната сотня.

След Освобождението заема административни длъжности в Севлиево, Елена, Тетевен, Карлово, Нова Загора и Враца. Бочаров е сред водещите фигури в управлението на Габрово – два мандата е издигнат за кмет от януари до март 1899 г. и от юни с. г. до октомври 1902 г. Умира на 15 януари 1903 г., но оставя в наследство богат архив (документи, снимки, вещи).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица