Свържи се с нас

Новини

Ухапана от бездомно куче осъди Общината

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровският окръжен съд потвърди решение на Габровски районен съд, с което Община Габрово бе осъдена да заплати на жена от същия град обезщетения за причинени вреди след ухапване от безстопанствено куче.

Видно от данните по делото, около 7,30 – 8,00 часа на 23 април 2013 г., вървейки по улица край реката в близост до Шиваров мост, без да е имало дразнещо поведение от нейна страна, жената била нападната и захапана от безстопанствено куче с маркирано ухо. След намесата на нейни приятелки, които я чакали в близост, кучето било прогонено. Малко по-късно на пострадалата е оказана квалифицирана медицинска помощ в болницата.

От приложената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че в резултат на ухапването на жената са причинени телесни увреждания, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота. По-късно пострадалата развила и посттравматично стресово разстройство.

Първоинстанционният районен съд бе счел, че Община Габрово, чиято отговорност е ангажирана съгласно разпоредби на Закона за защита на животните, следва да заплати на пострадалата обезщетение за причинените в резултат на инцидента неимуществени вреди в размер на 2 400 лева.

Предявеният от ищцата иск в останалата част, за разликата над 2 400 лева до пълния претендирания размер от 5 000 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан.

На жената е присъдено и обезщетение за причинени имуществени вреди (заплатен преглед при инфекционист) в размер на 12 лева.

Ще припомним, че темата за бездомните кучета бе част от актуалните въпроси към кмета на Община Габрово Таня Христова на заседание на местния парламент, състояло се преди време.

В свое питане общинският съветник от БСП Кристина Сидорова повдигна въпроса как Общината се справя с големите глутници от бездомни кучета, разхождащи се в кварталите на града.

Според Сидорова „въпрос на време е някой да пострада, а и безстопанствените кучета всяват страх и пречат на нормалния живот на хората“.

В своя отговор ръководството на Общината заяви тогава, че „в изпълнение на Програмата за трайно намаляване на популацията и решаването на проблема с бездомните куче, Общината прилага метода прибери, неутрализирай (кастрирай) и върни“.

От него става ясно още, че животните след обработка се връщат на местата, откъдето са били заловени. Така те отново обитават същите места, но не са способни да се размножават. В тази връзка, практически е трудно постижимо намаляване на популацията в рамките само на няколко години.

Общината показва пълна невъзможност за справяне с проблема, за това сме и свидетели на подобни нападения на бездомни кучета над гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица