Свържи се с нас

Крими

Осъдиха пияния поданик на кралицата, опитал с подкуп на габровски полицай

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 15 април т.г., състав на Окръжен съд – Габрово осъди британски гражданин на лишаване от свобода – условно, глоба и лишаване от правоуправление за извършени две престъпления: даване на подкуп на длъжностно лице и управление на лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

След проведено съкратено съдебно следствие съдът призна подсъдимия поданик на английската кралица за виновен в това, че около 01.10 часа на 26 декември миналата година, в близост до хотел на ул.“Орловска“ в Габрово, дал подкуп, в размер на 140 лева и 10 евро, на полицейски служител, за да не извърши действия по служба и да преустанови започнала полицейска проверка.

За посоченото престъпление съдът наложи на подсъдимия наказание от 10 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1 000 лева. Британецът, с инициали М.К., бе признат за виновен и в това, по същото време и на същото място управлявал лек автомобил „Нисан“ с концентрация на алкохол в кръвта 1,59 промила, за което съдът му наложи наказание лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от по 8 месеца, както и глоба в размер на 300 лева.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на М.К. бе определено общо наказание от 10 месеца лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на 1 000 лева. На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на наказанието лишаване от свобода бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Към така определеното общо наказание бе присъединено и наказанието лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Съдът постанови и отнемане в полза на държавата на предмета на престъплението подкуп, а именно 7 броя банкноти с номинал по 20 лева и една банкнота с номинал 10 евро, съставляващи веществени доказателства по делото.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Предвид проведеното производство по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, при условията на чл.371 т.2 от НПК, при определяне на наказанията лишаване от свобода съдът съобрази разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определените наказания от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода за престъплението подкуп и 1 година лишаване от свобода за управлението на МПС след употреба на алкохол, с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Акция по „широкообхватен контрол“ се проведе в област Габрово

Published

on

В средата на тази седмица, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция по метода на „широкообхватния контрол“.

В Габрово полицейски екип и екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областен отдел „Автомобилна администрация“- Габрово, Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите извършваха проверки на автомобили на пътя между Габрово и Дряново.

В рамките на два часа полицейските служители провериха общо 42 МПС-та и 48 лица, сред които 11 товарни автомобили.

Установени са били 6 нарушени и връчени 2 електронни фиша. Контролните органи от Областен отдел „Автомобилна администрация“ извършили проверка на 4 товарни автомобила, а служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ – 42.

Екипът на Агенция „Митници“ проверил 7 автомобила, а служителите на НАП – 9 и техните водачи.

В рамките на два часа в Севлиево са били извършени проверки на 38 автомобила и 42 лица, като констатираните нарушения 6, а връчените електронни фиша са три. Екипите на РУ Дряново извършили проверка на 31 МПС и 34 лица, за които са установили 2 нарушения. В Трявна били проверени 21 автомобила и 29 лица, за които са констатирани 3 нарушения. Връчени са 2 ел. фиша.

Зареди още

Крими

Моторист е с опасност за живота след инцидент в тунела край Дряново

Published

on

31-годишен мъж от великотърновското село Арбанаси бе приет в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово с опасност за живота, след като пострада тежко при катастрофа с мотор.

Инцидентът е станал снощи, около 22.15 часа, на главния път между Габрово и Велико Търново, в района на тунела, близо до Дряновския манастир, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Пристигналият на мястото на произшествието автопатрулен екип на полицията установил, че водачът на мотоциклета „Сузуки“ е самокатастрофирал.

Пострадалият веднага бил транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на крака и черепно-мозъчна травма, с опасност за живота.

На водача е взета кръвна проба за химически анализ.

*Използваното фоново изображение е на
Google Street View.

Зареди още

Крими

Съдът осъди габровски измамник, подвел 11 души

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, състав на Районния съд в Габрово осъди мъж от Габрово на лишаване от свобода за извършена измама. Съдът призна подсъдимия габровец, с инициали С.К. за виновен в това, че през периода 13 юли – 1 август 2023 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 11 лица от Габрово и от село Жълтеш, че за освобождаване на техни близки във връзка с причинено ПТП или във връзка с провеждана полицейска операция по залавянето на измамници, е необходимо да предадат определени парични суми.

В резултат на посоченото на потърпевшите е била причинена имотна вреда в размер на общо 93 918,37 лева. За горепосоченото престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2 и 5 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и след проведено пред първоинстанционния съд съкратено съдебно следствие, подсъдимият С.К. бе осъден на 3 години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

Подсъдимият бе осъден и да заплати на 5 от пострадалите лица, конституирани като граждански ищци по делото, обезщетения за причинени от деянието имуществени вреди в размер на общо 35 206,09 лева.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Габрово.

Производството пред районния съд бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, при условията на чл. 371 т. 2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица