Свържи се с нас

Новини

Селският мол спечели голямата награда за 2014 г. в конкурса АГОРА

Селският мол спечели голямата награда за 2014 г. в конкурса за читалищни инициативи АГОРА

Published

on

снимка: НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски"

снимка: НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“

Габровският Селски мол – базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ стана победител в националния конкурс АГОРА 2014. Инициативата е фаворит в категорията „Най-продуктивно партньорство“ и по време на тържествената церемония в София за награждаването на финалистите, спечели гласовете на публиката, специален плакет, грамота и награда.

НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" получи голямата награда на Конкурс АГОРА 2014 от председателя на Платформа АГОРА Емилия Лисичкова

НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ получи голямата награда на Конкурс АГОРА 2014 от председателя на Платформа АГОРА Емилия Лисичкова

Да получат отличието за най-успешна инициатива, реализирана от читалище и мобилизирала местните хора за решаване на реален проблем през 2014, на сцената излязоха представители на две от читалищата инициатори – НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011 и НЧ „Христо Ботев – 2008“ с. Гарван. Те бяха сред поканените да представят две от идеите – финалисти: Селският мол, номиниран от НЧ “Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“, кв. Падало и инициативата за възстановяване на изчезващи местни овощни сортове „неЗабравено имане“ на НЧ“Хр. Ботев 2008“, с. Гарван, победител в категорията „Общност в развитие“. МОЛ-Габрово, който бе домакин на последните две издания на базара, изпрати свой представител за застъпник на каузата от името на бизнеса.Така селският и градският Мол влязоха ръка за ръка и излязоха като победители. „Да ни е честит Селският мол“, каза Емилия Лисичкова, председател на Платформа АГОРА.

Стоян Анадолиев, управител на Академия за образователни иновации и член на УС на Платформа АГОРА награждава НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" за „Най – продуктивно партньорство“.

Стоян Анадолиев, управител на Академия за образователни иновации и член на УС на Платформа АГОРА награждава НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ за „Най – продуктивно партньорство“.

Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ е инициатива на три габровски читалища – тези в кв. Падало, с.Гарван и в кв. Русевци. Той се осъществява с техните доброволни усилия и отдаденост и в партньорство с читалището от с. Съботковци, както и с участието на повече от 20 други читалища от общината.

След четирите успешни издания през септември, миналата година, на Петковден, Коледа и Заговезни, предстои и Великденският, пети Селски мол.

Проф. Веселин Янчев, връчи наградата на НЧ "Христо Ботев 2008", село Гарван, общ. Габрово в Категория "Общност в развитие"

Проф. Веселин Янчев, връчи наградата на НЧ „Христо Ботев 2008“, село Гарван, общ. Габрово в Категория „Общност в развитие“

Освен читалищата в базарите се включват местни производители и много доброволци. Инициативата получава сериозна подкрепа от бизнеса и институциите – Рекламна агенция „Елмазови“, МОЛ – Габрово, „Пазари“АД, Архиерейското наместничество, Община Габрово. Тя цели да създаде трайно и ефективно партньорство между читалищата, да подпомогне общностите от малките населени места да представят свой културен и стопански продукт и с общи усилия да подкрепят своя кауза.

Базарът не е само изложение на храни и продукти, а на културни ценности, занаяти, творчество и идеи. Освен да възроди забравените традиции на градските и квартални увеселения и пазари, инициативата се ангажира с подпомагането на местното (локално) производство на чиста, вкусна и честна храна и съхраняването на уникално кулинарно наследство.

Инициативата не просто връща забравените вкусове на трапезата ни, тя е начин за създаване на траен вкус към живота, отговорно поведение към природата и общуване между хората. Паричната награда от конкурса ще подпомогне развитието й с оглед нейната устойчивост, развитие и популяризиране на модела за партньорство.
Конкурсът АГОРА 2014 започва през 2009, за да отличи съвременния, модерен подход в традиционната читалищна дейност и акцентира върху инициативи, които са мобилизирали местните общности за по-активно участие в развитието на тяхното населено място, засилили са средищния характер на читалищата като място за дискусии, срещи, публични обсъждания, дебати, повишили са солидарността, хуманността и толерантността в общността, стимулирали са чрез изкуство, култура и просвета развитието на своето селище, регион или общност, утвърдили са читалището като среда за културно многообразие и са въвели иновативни подходи за личностно и творческо израстване на деца и възрастни.

В таз годишното издание участваха 35 читалища. В петте категории освен двете габровски баха отличени още три инициативи: в „Солидарност и хуманност“ – НЧ „Пенчо Славейков кв. Малашевци – 1919“, гр. София за „Синьо лято 2014“, в Категория „Изкуство и култура за развитие“ – НЧ „Изгрев – 1930“, с. Баничан, общ. Гоце Делчев за „Цветни приказки без край върху везаните пищюмали на Баничан“ и в категория „Перспективи за израстване“ – НЧ „Дружба – 1870“, гр. Харманли за инициативата „Завръщането на рока и естрадата в града на Белоногата“.

Победителите във всяка от категориите получиха парична награда, почетен плакет, грамота и книги. Наградите бяха осигурени от партньорите на Платформа АГОРА – фондация Ч.С. МОТТ, PROWAY, Университетско издание „Св. Клименент Охридски“, Хотел Рамада, PocketBOOk.

Събитието откри заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов. На церемонията публиката имаше възможност да гласува за една инициатива сред петте и да я излъчи като фаворит.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Сгрешена винетка ще може да се коригира еднократно

Published

on

Гражданите ще могат еднократно да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при въвеждане на данните за техния автомобил. Ще се позволи поправка на до два от символите в регистрационния номер на автомобила. Остава в сила възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрация. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта на промените е да се въведе правна възможност, която да регулира последиците от нарушения, регистрирани в периода от купуването на винетка с некоректни данни до момента на извършване на корекцията. Промените са резултат от множество сигнали на граждани, които са купили съвестно винетка, но са сгрешили символ в регистрационния си номер. Извършената корекция ще има действие занапред, тоест ще важи от датата на поправката. Поправената винетка ще е валидна до същата дата, до която е била валидна първоначално купената, но сгрешена винетка.

Промените предвиждат след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който гражданите са ползвали републиканските пътища със сгрешената винетка – ако имат издадени актове, да не се издава наказателно постановление, а ако има издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Коригирането на данните ще може да се прави само еднократно, за да се избегнат възможни умишлени опити една и съща винетка да се прехвърля на различни превозни средства. Ограничението в броя на символите, за които може да бъде поискана корекция на данните, се предлага отново с цел предотвратяване на евентуални злоупотреби, защото е малко вероятно грешка с повече от 2 символа в един 8-знаков регистрационен номер да е неволна.

При подаване на искането за коригиране, гражданите ще трябва да предоставят доказателства за извършено плащане на дължимата такса за винетката. Това ще възпрепятства възможността умишлено да се подават заявления от лица, които идентифицират в електронната система платена винетка с близък до техния регистрационен номер.

Целта е да се гарантира сигурността на коректните потребители за платената от тях винетна такса. Законопроектът предлага и решение на проблема с компенсаторните такси за превозвачите, който те поставиха пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

С промените се допълват изискванията спрямо пътни превозни средства над 3,5 тона, които използват бордово устройство или маршрутна карта. За тях, когато се установи неподаване на декларирани тол данни, това също ще бъде квалифицирано като неправомерно, но ще се даде възможност за заплащане на максимална тол такса, вместо директното им санкциониране.

В случай че е налице частично неподаване на декларирани тол данни в рамките на един календарен ден за тежкотоварно пътно превозно средство, за което има действащ договор с доставчик на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние (тол такса), на собственика или ползвателя ще се предостави възможност да заплати 50 % от максималната тол такса по чл.10б, ал.5 от Закона за пътищата в срок до 7 дни.

Срокът започва да тече от уведомяването за неподаването на данните. В случай на установено пълно неподаване на декларирани тол данни в рамките на един календарен ден ще се плаща пълният размер на дължимата такса, отново в седемдневен срок. И в двете хипотези доставчикът на услугата по електронно събиране на тол такси ще трябва да уведомява собственика или ползвателя на пътното превозно средство, за което има сключен договор, до пет дни от установяване на неподаване на данни.

Останалите промени, включени в законопроекта, целят постигане на съответствие на националното законодателство с Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 г. за оперативната съвместимост на електронни системи за пътно таксуване и за улесняване на трансграничния обмен на информация за неплащане на пътни такси в ЕС.

Законопроектът и мотивите към него можете да видите на интернет страниците на МРРБ и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществена информация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Замесеният в габровската нарколаборатория остава в ареста

Published

on

Състав на Окръжния съд в Габрово уважи искането на Прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 35-годишният мъж, с инициали М.Й., който бе арестуван при акция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества.

Рецидивистът е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 14 май т.г., в къща в Габрово, без надлежно разрешително, държал наркотични вещества с цел разпространение.

При специализираната операция бяха открити 174.3 грама амфетамин, 22.9 грама метамфетамин и 229.9 грама марихуана, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

За престъплението по чл.354а, ал.2, т.4, във вр. с ал.1, във вр. с чл.29, ал.1 от НК, за което М.Й. е привлечен в качеството на обвиняем, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Уникален спектакъл в нощното небе на Габрово за Карнавала!

Published

on

На уникален спектакъл в нощта на Карнавала в Габрово, ще може да се наслади всеки, който погледне в небето над площад „Възраждане“.

В събота вечер габровци и гостите на града ще преживят едно неповторимо звездно шоу, за което със сигурност дълго ще си спомнят с възхищение. Магическото събитие е единственото по рода на своите мащаби в България и обещава да бъде повече впечатляващо.

Завладяващата небесна изненада, очакваща всички гости на Карнавала, ще започне около 22.00 часа. Вълшебното представление ще ни пренесе в едно различно измерение. То ще позволи на всеки да преживее специален миг, в който да усети своето лично небе.

Магическият небесен спектакъл, пряко свързан с един от символите на града, ще ни направи свидетели на космическо събитие, което за последно е било наблюдавано от габровци преди 162 години. Много хора тогава са го оприличавали на котка, макар и без опашка.

Жителите на Габрово днес са много развълнувани, защото именно точно те, в събота вечер, ще успеят да съчетаят Карнавала с това явление, което поколения преди тях само са си предавали като истории.

Шоуто на площад „Възраждане“ в събота вечер ще започне веднага след края на концерта на Група „Остава“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица