Свържи се с нас

Новини

Селският мол спечели голямата награда за 2014 г. в конкурса АГОРА

Селският мол спечели голямата награда за 2014 г. в конкурса за читалищни инициативи АГОРА

Published

on

снимка: НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски"

снимка: НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“

Габровският Селски мол – базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ стана победител в националния конкурс АГОРА 2014. Инициативата е фаворит в категорията „Най-продуктивно партньорство“ и по време на тържествената церемония в София за награждаването на финалистите, спечели гласовете на публиката, специален плакет, грамота и награда.

НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" получи голямата награда на Конкурс АГОРА 2014 от председателя на Платформа АГОРА Емилия Лисичкова

НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ получи голямата награда на Конкурс АГОРА 2014 от председателя на Платформа АГОРА Емилия Лисичкова

Да получат отличието за най-успешна инициатива, реализирана от читалище и мобилизирала местните хора за решаване на реален проблем през 2014, на сцената излязоха представители на две от читалищата инициатори – НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски-2011 и НЧ „Христо Ботев – 2008“ с. Гарван. Те бяха сред поканените да представят две от идеите – финалисти: Селският мол, номиниран от НЧ “Св.св. Дамаскин и Онуфрий Габровски“, кв. Падало и инициативата за възстановяване на изчезващи местни овощни сортове „неЗабравено имане“ на НЧ“Хр. Ботев 2008“, с. Гарван, победител в категорията „Общност в развитие“. МОЛ-Габрово, който бе домакин на последните две издания на базара, изпрати свой представител за застъпник на каузата от името на бизнеса.Така селският и градският Мол влязоха ръка за ръка и излязоха като победители. „Да ни е честит Селският мол“, каза Емилия Лисичкова, председател на Платформа АГОРА.

Стоян Анадолиев, управител на Академия за образователни иновации и член на УС на Платформа АГОРА награждава НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" за „Най – продуктивно партньорство“.

Стоян Анадолиев, управител на Академия за образователни иновации и член на УС на Платформа АГОРА награждава НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ за „Най – продуктивно партньорство“.

Базарът „Забравени традиции, живи вкусове“ е инициатива на три габровски читалища – тези в кв. Падало, с.Гарван и в кв. Русевци. Той се осъществява с техните доброволни усилия и отдаденост и в партньорство с читалището от с. Съботковци, както и с участието на повече от 20 други читалища от общината.

След четирите успешни издания през септември, миналата година, на Петковден, Коледа и Заговезни, предстои и Великденският, пети Селски мол.

Проф. Веселин Янчев, връчи наградата на НЧ "Христо Ботев 2008", село Гарван, общ. Габрово в Категория "Общност в развитие"

Проф. Веселин Янчев, връчи наградата на НЧ „Христо Ботев 2008“, село Гарван, общ. Габрово в Категория „Общност в развитие“

Освен читалищата в базарите се включват местни производители и много доброволци. Инициативата получава сериозна подкрепа от бизнеса и институциите – Рекламна агенция „Елмазови“, МОЛ – Габрово, „Пазари“АД, Архиерейското наместничество, Община Габрово. Тя цели да създаде трайно и ефективно партньорство между читалищата, да подпомогне общностите от малките населени места да представят свой културен и стопански продукт и с общи усилия да подкрепят своя кауза.

Базарът не е само изложение на храни и продукти, а на културни ценности, занаяти, творчество и идеи. Освен да възроди забравените традиции на градските и квартални увеселения и пазари, инициативата се ангажира с подпомагането на местното (локално) производство на чиста, вкусна и честна храна и съхраняването на уникално кулинарно наследство.

Инициативата не просто връща забравените вкусове на трапезата ни, тя е начин за създаване на траен вкус към живота, отговорно поведение към природата и общуване между хората. Паричната награда от конкурса ще подпомогне развитието й с оглед нейната устойчивост, развитие и популяризиране на модела за партньорство.
Конкурсът АГОРА 2014 започва през 2009, за да отличи съвременния, модерен подход в традиционната читалищна дейност и акцентира върху инициативи, които са мобилизирали местните общности за по-активно участие в развитието на тяхното населено място, засилили са средищния характер на читалищата като място за дискусии, срещи, публични обсъждания, дебати, повишили са солидарността, хуманността и толерантността в общността, стимулирали са чрез изкуство, култура и просвета развитието на своето селище, регион или общност, утвърдили са читалището като среда за културно многообразие и са въвели иновативни подходи за личностно и творческо израстване на деца и възрастни.

В таз годишното издание участваха 35 читалища. В петте категории освен двете габровски баха отличени още три инициативи: в „Солидарност и хуманност“ – НЧ „Пенчо Славейков кв. Малашевци – 1919“, гр. София за „Синьо лято 2014“, в Категория „Изкуство и култура за развитие“ – НЧ „Изгрев – 1930“, с. Баничан, общ. Гоце Делчев за „Цветни приказки без край върху везаните пищюмали на Баничан“ и в категория „Перспективи за израстване“ – НЧ „Дружба – 1870“, гр. Харманли за инициативата „Завръщането на рока и естрадата в града на Белоногата“.

Победителите във всяка от категориите получиха парична награда, почетен плакет, грамота и книги. Наградите бяха осигурени от партньорите на Платформа АГОРА – фондация Ч.С. МОТТ, PROWAY, Университетско издание „Св. Клименент Охридски“, Хотел Рамада, PocketBOOk.

Събитието откри заместник председателя на Народното събрание Иван Иванов. На церемонията публиката имаше възможност да гласува за една инициатива сред петте и да я излъчи като фаворит.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Published

on

В присъствието на заместник – областния управител Андрей Николов, експерти от РИОСВ- Велико Търново днес пломбираха котлоагрегата на въглища в “Топлофикация“ ЕАД-Габрово.

Принудителната административна мярка (ПАМ) бе наложена със №РД-138/17.03.2023 г. на РИОСВ- Велико Търново. Работата на съоръжението ще бъде преустановена до издаването на писмено потвърждение от РИОСВ, че дружеството е предприело мерки за недопускането на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира.

До налагането на ПАМ се стигна след множество проверки. На 7 февруари т.г. е установено неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух от сградата, в която се намира котлоагрегата.

След констатираното нарушение бе съставен акт на дружеството, като бе наложена имуществена санкция в размер 2000лв. Експертите връчиха и предписание, с което задължиха “Топлофикация“ да преустанови неорганизираното изпускане на пепел до 9 февруари и да съобщава на РИОСВ- Велико Търново за аварии, спиране и пускане на котлоагрегата.

Ден след изтичането на срока за отстраняване на неизправностите, експертите установиха, че неорганизираното изпускане на пепел продължава. Контролните органи издадоха ново предписание, като задължиха „Топлофикация“ ЕАД- Габрово да отстрани неизправностите до 24 февруари т.г. и да представи дългосрочен и краткосрочен план за подобряване на техническото състояние.

Проведена бе и работна среща в Областна администрация- Габрово с експерти от РИОСВ-Велико Търново, представители на Община Габрово и на “Топлофикация“ ЕАД- Габрово, в която ръководството на предприятието пое ангажимент да изпълни предписаното в срок.

При последваща проверка на 10 март бе установено, че ангажиментът на дружеството не е изпълнен, предприетите мерки са неефективни и недостатъчни.

Това принуди РИОСВ- Велико Търново да наложи най-тежката административна мярка – ПАМ, чрез извеждане от експлоатация и пломбиране на горивната инсталация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

От демографски колапс към най-добрия град за отглеждане на деца в България

Published

on

Лидерите на коалиция „ПП-ДБ“
пристигат в Трябва, Габрово и Севлиево в четвъртък.

Модерните млади хора стават все по-мобилни и местоработата за тях е красиво и добре уредено място с добра интернет връзка. А защо не и Трявна?

Този въпрос задава Явор Божанков, който е водач на листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ за Габровска област. Според 33- годишния юрист, който е баща на двама синове, Трявна е идеалното място за отглеждане на деца и общината трябва да се възползва от този свой потенциал.

Какво обаче не достига, за да заживеят в Трявна млади хора, необвързани с офис и работно време?

На първо място: проблемът с водата. Тя е мътна, а пречиствателната станция чака от 1978 година. „Звучи като проблем, чието решаване иска много пари. Или поне такива оправдания слушат жителите на града вече няколко десетилетия. Лично аз подкрепям предложението на общинския съветник от ДСБ Боян Грозев за изграждане на филтърна инсталация. Тя ще струва около 240 000 лева и ще реши проблема с качеството на водата в града“, обясни Божанков на жителите на града, с които се срещна в понеделник.

Населението на община Трявна през последните 12 години е намаляло с 15%. Над 32% от останалите тук са над 65- годишна възраст. Огромен брой от по-младите всеки ден пътуват до Габрово, Севлиево и дори Велико Търново, за да работят. В специална анкета жителите на града оценяват икономическото развитие на общината с думата „застой“, други 25,3% като „негативно“ и дори „изключително негативно“. Заплатите тук са с 34% по-ниски от средните в страната. И с 24% от тези в област Габрово.

„Защо изреждам всички тези цифри, залегнали в Плана за интегрирано развитие на община Трявна за периода 2021- 2027? Защото всяка от тях може да бъде „поправена“, ако решим един единствен проблем – демографския. Досега той изглеждаше като омагьосан кръг – няма работа, няма доходи, няма млади хора и обратното… Днес младите хора могат да дойдат тук заедно със своите работни места. И на нас ни остава само да си подредим къщата, за да свършат останалото природата и уникалното географско положение на Трявна“, убеден е Явор Божанков.

За решаването на демографския проблем освен с чистотата на водата, трябва да се справим и с трагичното състояние на голяма част от пътищата.

Държавата пък ще е длъжник на малките общини в страната, докато не намери работещ модел за осигуряване на медицински кадри за болниците в тях. Базата в Трявна е добра, трябват стимули за привличане на млади лекари и медицински сестри.

Как ще се случи всичко това жителите на Трявна могат да разберат лично от лидерите на коалицията „ПП-ДБ“ Кирил Петков и Христо Иванов, които ще бъдат в града на 23-и март, четвъртък. В 10,30 часа те ще дарят на Туристическо дружество „Планинец“ 12 дървета, които ще бъдат засадени в района на хижа „Бръшлян“.

По- късно Кирил Петков, Христо Иванов и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ ще разговарят с граждани в пешеходната зона на Трявна. В 13.00 часа лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще са в Габрово и всеки може да разговаря с тях в пешеходната зона на града. В 17.00 часа Кирил Петков ще се срещне с гражданите на Севлиево в Парти зона „Кулинар“. Към разговора му с тях ще се присъединят Владислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП- ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

„Янтра“ загуби и в Пловдив

Published

on

Втора поредна загуба с 0:3 записа отборът на „Янтра“. В 23-я кръг от първенството във Втора професионална лига съставът на Живко Желев отстъпи при визитата си на Марица в Пловдив.

Двубоят се игра на стадиона в квартал „Кършияка“ и бе решен през последните 10-ина минути. Първата голова ситуация беше пред вратата на домакините в 26-та минута. Казаков изведе чудесно Тони Иванов зад защитата, в ляво от вратата, но ударът на нападателя беше слаб и мина покрай страничната греда. Домакините откриха три минути по-късно с попадение на Станислав Маламов.

През втората част габровския тим се опита да върне попадението, но не успя да застраши сериозно вратата на домакините. В 54-та минута Мартин Ангелов беше повален в наказателното поле на домакините, но реферът подмина ситуацията.

Интригата бе убита в 79-ата минута, когато Радослав Апостолов вкара за 2:0. Ифеани Дейвид го изведе сам срещу вратаря Християн Василев и полузащитникът не сбърка – 2:0.

След шест минути Веселин Марчев, оставен непокрит при центриране от ъглов удар, оформи крайния резултат – 3:0. В срещата не взе участие Тодор Чаворски. Нападателят пропусна мача заради травма.

В класирането „Янтра“ след 23 кръг заема 11-та позиция с 28 точки. В първенството предстои пауза. В 24-я кръг, на 31 март, „Янтра“ ще приеме състава на Созопол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица