Свържи се с нас

Новини

Първо място за Велина Димитрова и успешно представяне на отбора НАГ

Published

on

снимка: Симона Иванова

снимка: Симона Иванова

Първо място за Велина Димитрова и успешно представяне на отбора Национална Априловска гимназия, който преди дни се завърна и се прослави на националното състезание по дебати и публична реч по английски език, провело се в Пазарджик. Репортер на „Габрово Нюз“ се срещна с финалистката деветокласничката Велина Димитрова, която ни разказа за своя път до първото място.

Кога беше състезанието в Пазарджик?

Ние заминахме на 7 март, като състезанието продължи и на 8-ми. В изключително зимна обстановка и големи закъснения, успяхме да стигнем на време, защото знаехме какво искаме и за какво мечтаем. Турнирът се проведе в езиковата гимназия „Бертолт Брехт“.

Какво се случи там?

С много емоции и нови запознанства ще свържа ходенето ни в Пазарджик. За мен състезанието е една сбъдната мечта, защото се явявам за трети път на такъв тип турнири по англисйки. Първото място за мен беше неочаквано от една страна, но силно желано от друга. Когато разбрах, че съм първа не бях на себе си, много силни чувства ме завладяха, усещането е много приятно.

Какъв беше регламентът на състезанието?

За начало всяко едно училище в страната има учител част от „ФУЛБРАЙТ“, българо-американска комисия за образователен облен, по която има учители, които преподават в гимназиите, както е и при нас. Тази организация е основател на тези конкурси и ние, чрез нашите ментори (учители), разбрахме за него. При нас това е г-жа Кристин Пардю, която беше с групата през цялото време и ни помагаше. Също така тя е и част от съдийската колегия на журито. Участниците са разделени в две категории: за начинаещи – 8 и 9 клас и напреднали от 10 до 12 клас. Те преминават през два задължителни кръга, които са с по 1 съдия. В моя случай на първия кръг, съдия бе германка, а във втория – българка. Когато преминеш първия етап достигаш до полуфинали и съответно финали.

В какво се състои участието ти?
– След като имам вече опита, разбрах че трябва да съм още по-убедителна и впечатляваща, грабваща журито. Категорията, в която се явих е ораторска проза, а темата беше за мен предизвикателство. Влязох в образа на учителка, която се явява пред своите ученици в час с пистолет и защитава конституцията на страната. Във всеки един етап от състезанието представяш подготвената реч, но не съм вярвала, че накрая, когато започнаха да казват от деветото към първото място, ще ме кажат последна. С момичето, което останахме до челната тройка, сме горди. Тя зае третата позиция.

Какво ще кажеш за отбора на Национална Априловска гимназия?

– Всеки от нас е силен, а това го показва класацията. Четирима априловци са на полуфинал. Това са моите съученички: Николета Николова, Габриела Генчева и Магдалена Петкова. Да, конкуренция има, защото участие взеха над 300 наши връстници от София, Благоевград, Ловеч, Бургас, Видин и Добрич, както други градове.

Смяташ ли, че постигна най- големият си успех?

Към това се стремях и след много часове репетиции и подготовки всичко стана реалност. Доказах, че мога и няма да се откажа за напред. Дори, когато се прибрах и бях на училище прочетох текста си пред класа и всички бяха много въодушевени и горди. Имам мечтите да участвам и в международни състезания за в бъдеще.

Знам, че предстои през април ново състезание, разкрий ни повече за него?

Да, така е. То ще е проведе на 25 и 26 април в Бургас. Ще вземем участие и се надяваме да се върнем с нови завоевания.

Кои учители ти помогнаха да постигнеш това твое постижение?

Основна заслуга има Кристин Пардю, както и моят учител по английски г-жа Катерина Михайлова.

Какви съвети ще дадеш на тези твои съученици, които все още не са се включили в битката на тези състезания?

Трябва да се опита, а когато имаш желание и воля всичко се постига.

Интервю: Симона Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица