Свържи се с нас

Новини

ХК“Бъки“ спечели първа купа за 2015-та

Published

on

източник: sport-gabrovo.com

източник: sport-gabrovo.com

Девойките до 19 години на хандбален клуб „Бъки“ спечелиха Купа България! Габровските хандбалистки бяха безапелационни на турнира провел се в Хасково и донесоха първия трофей на клуба за 2015-а година, съобщава сайтът sport-gabrovo.com.

Воденият от Христо Коев и Веселина Златева тим на „Бъки“ постигна четири категорични победи в зала „Спартак“. В първата фаза отборът беше в предварителна група с „Шумен 98“ и „Панагюрище“, като надигра и двата съперника с убедителен резултат. Мачът с „Панагюрище“ завърши при 32:18, на полувремето 19:7. Двубоят с „Шумен 98“ пък беше спечелен от габровските момичета с 27:17 (15:5). На полуфиналите „Бъки“ срещна втория от другата предварителна група – „Ники спорт“ (Сливница). И в тази среща разликата в класите беше очевидна. Още до почивката възпитаничките на Веси Златева натрупаха аванс от 11 гола (22:11). Разликата стана много сериозна пет минути след началото на втората част – 30:12, и „бъкитата“, нормално, намалиха оборотите с мисъл за финала. Срещата приключи при резултат 39:27.

Известна тревога предизвикаха две ситуации, при които водещи фигури в състава – Милена Великова и Анна Инджова, получиха травми и напуснаха играта. Не беше ясно дали двете ще могат да вземат участие в последния мач, но, за щастие, притесненията се оказаха напразни. Милена и Анна показаха характер, стиснаха зъби и излязоха да воюват за Купата, а от другата страна на полето беше обичайният съперник – „Етър 64“. Търновки стигнаха до финала след победи в предварителната група над домакините от „Хасково” (22:18) и „Ники спорт” (31:26), и с 19:15 на полуфинала срещу „Панагюрище”.

В двубоя за Купата „Бъки“ поведе още в началото, с гол на Боговеста Йосифова, и до края не изпусна лидерството. В 7-та минута габровки имаха аванс от 3 гола (4:1), който запазиха до средата на полувремето. Въпреки че бяха явните фаворитки в мача, възпитаничките на Веси Златева действаха необяснимо сковано и не успяваха да демонстрират уменията си в пълния им потенциал. Така, вместо разликата да набъбва, „болярките“ успяха да съкратят изоставането си до само един гол при 9:8 в 21-та минута. Това беше и най-малката разлика в мача. След 3:1 до почивката „Бъки“ се оттегли с три гола аванс 12:9.

През втората част напрежението у габровските момичета сякаш спадна. Подкрепяни мощно от сериозна родителска агитка „бъкитата“ заиграха играта си и нещата си дойдоха на мястото. Полувремето започна с четири поредни попадения във вратата на „Етър 64“, които напълно обезсърчиха възпитаничките на треньорката Йонка Генчева. Символичните домакини в мача направиха и още две такива серии, в средата и в края на частта, и след 50 минути игра финалната сирена прозвуча при резултат 27:15 в полза на „Бъки“.

Над всички във финалния мач беше Лора Сарандева. Левият гард на „Бъки“ игра отлично и в двете фази, като заби и 12 попадения във вратата на Ивон Петкова. Боги Йосифова беше колеблива през първата част, но намери верния ритъм през втората и добави 6 гола за успеха. Добри изяви имаха също Анна Инджова (3 гола), Милена Великова (1 гол), Ива Георгиева (2 гола) и Надежда Димитрова (2 гола). Ивон Дюлгерова пък беше страхотна на вратата в целия турнир. Комфортният аванс, който „Бъки“ изкова през втората част, даде възможност на Веси Златева да вкара в игра и „младите звезди“ Милица Колева, Йоана Костова, Мадлен Тодорова, Рени Еремиева, Емилия Самуилова и Селин Тахир, така че и те имаха възможността да вкусят от сладкия финален успех.

В идеалната седмица на турнира намериха място две от  състезателките на „Бъки“. Лора Сарандева беше определена за най-добра лява свръзка, а Боги Йосифова – за най-добър десен гард.

Първата Купа България по хандбал за 2015-та дойде в Габрово и дано „да повлече крак“. През тази година всички гарнитури на клуба се целят в трофеите и следващите, които ще се опитат да вдигнат Купата, са момичетата до 14 години. Турнирът за тази възраст е в зала „Орловец“ идната събота и неделя. На 21-22 март пък е финалът за Купа България при жените и мъжете, който също ще бъде в Габрово.

Новини

Днес е вторият ден от Коледа – Денят на бащата

Published

on

Вторият ден на Коледа – 26 декември, е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза “Ние жените за достойнство и равенство” (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 г.

Към Коледните празници се числи и Стефановден – на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.

Зареди още

Новини

Честито Рождество Христово!

Published

on

Рождество Христово или още Коледа е един от най-големите църковни празници. На него християните честват рождението на Исус Христос. Според Евангелието от Лука това става в град Витлеем в провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука, малко преди раждането на Исус, майка Му Мария, заедно със съпруга ѝ, дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята — в границите ѝ тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са и първите, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Христо, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.

Зареди още

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица