Свържи се с нас

Новини

137 години свободна България /снимки/

Published

on

IMG_5710Хиляди хора от цялата страна изкачиха историческия връх Шипка, за да отбележат 137-та  годишнина  от Освобождението на България. Нито студеното и ветровито време, нито лошата организация на движение им попречиха да отдадат своята почит пред подвига на загиналите за Свободата.

IMG_5637В Габрово празникът започна с панахида в памет на загиналите за Освобождението на България  и тържествено вдигане на знамето на централния площад.

IMG_5639„И днес, за 137-и път, Балканът ни изпълва с гордост и самочувствие и ни зове да се преклоним пред саможертвата на хилядите руси, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. Смирява душите ни пред великия и безсмъртен подвиг на българските опълченци, които с гърдите и телата си спряха настъплението на противника и с кръвта си написаха най-светлата страница в новата българска история.

IMG_5697Поклон, слава и безсмъртие на всички, които положиха мечтите и живота си пред олтара на отечеството и неговата свобода!

IMG_5716На днешния ден не просто бележим поредна годишнина с гордо развети знамена. На този ден историята изпитва всеки един от нас дали сме достойни като народ да продължим подвига на тези, които дадоха най-свидното си, дали „свободата грее истински в сърцата ни“, и най-вече, дали заедно вървим по пътя, начертан от предците ни да изградим „чиста и свята република“ и „да бъдем равни с другите европейски народи“.

IMG_5693Историята не обича слаби ученици. Балканът роби не търпи!

Една държава е силна не с това, че няма кризи, а с това, че успява да ги преодолява в единение със своя народИ трябва да знаем, че пътят ни напред със сигурност няма да е лесен. Ще има и бури и тревоги, както и до сега.

IMG_5681Надеждите и подвигът на нашите предци ще ни зареждат с енергията, самочувствието и вдъхновението, че сме честен и достоен народ, че с решителност и отговорност, духовност и образование ще покоряваме върха на общия ни идеал за свободна и демократична България, ще я пазим и развиваме.

Правилният избор винаги е бил един: Градеж и съзидание вместо разруха и омраза, вяра вместо съмнение, истина вместо заблуда, единение вместо разделение, надежда вместо отчаяние, светлина вместо тъма, но най-вече свобода вместо робство!

Балканът вярва в днешните наследници на своя славен народ

IMG_5722БОГ да пази БЪЛГАРИЯ!“, каза в словото си кметът на община Габрово, по време на тържествения митинг на площада под връх Шипка.

IMG_5830

IMG_5738

IMG_5774

IMG_5787

IMG_5785

IMG_5799

IMG_5744

IMG_5865

IMG_5810

IMG_5788

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

 

Новини

Кристина Сидорова посети молдовския район Тараклия

Published

on

XXI-ят Етнофестивал “Единни в многообразието” в молдовския район Тараклия събра делегации от България, Румъния и Молдова. Областният управител Кристина Сидорова заедно със своя екип, представители на бизнеса от Габрово и ДФА “Габровче” бяха сред гостите на традиционния фестивал, който се провежда през месец септември и цели да насърчи и укрепи междуетническия мир в Молдова, Европа и по света.

През настоящото издание повече от 750 участника представиха разнообразието и дълбочината на многонационалното богатство на Молдова с различни музикални изяви и тематични зони. Хора от над 40 националности живеят като едно в страната, а в район Тараклия 60 процента от населението е от етнически българи.

Посещението на делегацията от габровска страна цели още веднъж да засили двустранните отношения именно с тези райони, където има наши сънародници, които “въпреки че живеят на стотици километри от България, обичат безкрайно много своята родина. За тях страната ни е блян, копнеж и мечта. е говорят онзи чист български, който отдавна сме забравили, играят хората ни и разказват с гордост историята ни“, сподели Кристина Сидорова.

Визитата бе по покана на председателя на Район Тараклия Иван Паслар, който само преди месец беше в Габрово в рамките на тържествата, посветени на Шипченската епопея. Тогава двете области обсъдиха конкретни възможности за сътрудничество между двете области, а в последствие Технически университет – Габрово представиха и възможности за обучение по специалността “Индустриален мениджмънт”.

На проведената официална среща при Иван Паслар бяха обсъдени възможностите за представяне на Тараклийския професионален ансамбъл “Родолюбие” на габровска сцена, който по време на фестивала разкри богатството и красотата на българското народно творчество.

Областният управител Кристина Сидорова заедно с екипа си и представителите от бизнеса се запознаха още с образователната инфраструктура в района, както и нуждите на училищата, където се преподава български език и поеха ангажимент да бъдат набавени необходимите пособия, за да продължи да се чува българска реч и да се помнят традициите, дори далеч от родината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Спешното отделение на габровската болница се обновява и модернизира

Published

on

Днес, 27 септември, в Габрово ще бъдат представени дейностите по модернизиране на Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Преустройството, ремонтът и обновяването на тази структура на лечебното заведение се осъществяват по линия на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, който се финансира по оперативна програма и се изпълнява от Министерството на здравеопазването, в качеството му на конкретен бенефициент по програмата.

Крайният срок за реализацията на проекта е 23 декември 2023 г., а общият му бюджет е над 163 млн. лв. С изпълнението му се цели осигуряването на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ.

В рамките на големия инвестиционен проект за подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ ще бъдат обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, които включват 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Още три електромобила за Община Габрово

Published

on

Националният доверителен екофонд (НДЕФ) ще подкрепи закупуването на още три електромобила за Община Габрово, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Безвъзмездно ще бъдат отпуснати 60 000 лв. по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата.

Две от екологичните возила са предвидени за Общинския инспекторат. Те ще се ползват от инспекторите, които извършват контрол във всички 134 населени места от общината. Другият електромобил е за звено „Заведения за социални услуги“. Той ще подпомогне услугата „Асистентска подкрепа“ в града и селата.

На заседанието си от 26 май тази година Общински съвет – Габрово одобри осигуряването на съфинансиране до 131 000 лв. от преходен остатък – държавно делегирани дейности за социални услуги, и от ПМС 326/2021 за разходи във връзка с КОВИД-19.

За всеки закупен електромобил НДЕФ дава субсидия от 20 000 лв. Новите автомобили трябва да издържат 150 км пробег с едно зареждане и максимална скорост минимум 80 км/ч. Да са снабдени с литиева батерия с капацитет минимум 25 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическа кола, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър“. През 2021 г. бяха доставени още два електрически автомобила, с които се извършва екоконтрол. Колите бяха закупени чрез съфинансиране от НДЕФ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица