Свържи се с нас

Култура

Фотоизложба „Избрано“ в Галерия „Христо Цокев“

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия “Христо Цокев” ви кани на фотоизложба „Избрано“ от Международен Фото Салон Пловдив – 2014, която ще бъде открита на 20 февруари, от 17.30 ч.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

В изложбата представят 41 творби на 30 автора от финалната селекция на Международен Фото Салон Пловдив – 2014, организиран от Фирма „Рефлекси“ с подкрапата на Община Пловдив.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Конкурсът се провежда под патронажа на International Federation of Photographic Art /FIAP/ и Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ /НСФА/.

Участват общо 144 професионалисти и любители фотографи, от 37 държави от 4 континента.

От състезаващите се 1257 фотографии до финалната селекция са допуснати 271, разпределени в три раздела.

В експозицията представят кадъра „Това остана“, донесъл на своя автор Давуд Амери от Иран специална награда на организатора, както и всички наградени с FIAP отличия (златен, сребърен и бронзов медал, почетно поощрение на FIAP, както и отличие за най-добре представилия се автор на салона).

Интерес представляват творбите на Нейл Скот от Шотландия, Насер Аломари от Кувейт, Джон Томпсън от Великобритания, Красимир Матаров от България, Стоян Илиев от България, Александър Иванов от България.

снимка: ХГ "Христо Цокев"

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Всички те са наградени със златен медал на НСФА Янка Кюркчиева.

Повод за радост е участието на Антоанета Обретенова от Севлиево с кадъра „Снимка“.

Миналата година младата авторка беше представена пред габровската публика с авторска изложба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица