Свържи се с нас

Новини

Фирма осъди Община Габрово заради непочистен път

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пловдивска фирма осъди Община Габрово в размер на три хиляди седемстотин и осем лева, представляващи обезщетение за причинени имуществени  вреди, заради заледен и неопесъчен пътен участък по бул. „Хемус“, предизвикал пътно – транспортно произшествие.

Освен това Районен съд – Габрово осъжда Общината, представлявана от кмета Таня Христова, да заплати направените  разноски  по делото  в  размер  на  914 лв., както и остави без  уважение искането да бъде намален  размерът на  заплатеното  от пловдивската фирма адвокатско  възнаграждение,  в  размер на   600 лв.

Причината за съдебното решение била катастрофа станала в сутрешните часове на 03.01.2013г. Около 08.00 часа, автомобил управляван от управителя и едноличен собственик на капитала на дружеството, движейки се по бул. “Хемус” в Габрово, попаднал върху заледен и неопесъчен пътен участък, в резултат на което изгубил контрол над колата, която напуснала пътното платно и се блъснала в крайпътно дърво.

От заключението на назначената по делото съдебно – техническа експертиза, прието от съда като обосновано и законосъобразни и неоспорено от страните било установено, че на процесната дата управляваният автомобил се движил в посока центъра на града.

При излизането си от тунела автомобилът се е движил със скорост около 40 км/ч, като е навлязъл в ляв за него завой. Пътната настилка  в зоната на завоя е била заледена. При такова заледяване критичната скорост на автомобила е била 37,8 км/ч, движейки се с по-голяма от тази скорост, колата е започнала да се отклонява на дясно, преимуществено със задната си част. След “S”- образно  движение по платното автомобилът достигал десния край на платното за движение, където се ударил с предната си  част в  крайпътно дърво.

От доказателствата по делото  било установено по безспорен начин, че бул. „Хемус“ по цялата си дължина е част от път І-5/Е-85, част от проход „Дряново – Габрово – Шипка“, участък от републикански път І клас в урбанизираната територия, който съгласно разпоредбата на чл. 8 от  Закона за пътищата /ЗП/  е изключителна държавна собственост. С оглед на това Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез Областното пътно управление в Габрово, осъществява дейностите по изграждането, ремонта и поддържането на републиканските пътища.

Тази дейност на републиканските пътища, но в границите на урбанизираните територии се осъществява съвместно по взаимна договореност, с Общините. Съгласно разпоредбата от Правилника за  приложение на ЗП изрично е посочено, че организирането на дейностите по поддържането на пътищата са задължение на съответните Общини за републиканските пътища в границите на градовете, като АПИ участва само във финансирането със средства.

За тази цел между директорите на областните пътни управления и кметовете на съответните общини, определят в споразумителен протокол размера на средствата за следващата бюджетна година, според дължината на републиканските пътища в границите на градовете, както и сроковете за предоставяне на тези средства.

Какво се има предвид под поддържане на пътищата пък е уредено в разпоредбата на 47 от  същия правилник,  а именно – поддържането включва полагането на системни грижи за осигуряване на целогодишна нормална експлоатация на пътя. В изпълнение на тези си задължения, АПИ е подписала такъв протокол от 31.08.2012 г., в който двете страни са договорили начина на финансиране – размера на средствата и сроковете за тяхното осигуряване и че организиране поддържането, в т.ч. и зимното поддържане на републиканските пътища в чертите на Габрово се извършва от ОБЩИНАТА – чл. 4 от протокола.

С оглед на това Община Габрово е била длъжна да организира поддържането на републиканските пътища в чертите на града, в това число и бул. „Хемус“ със собствен ресурс и или като възложи тази работа на друг изпълнител.

След като безспорно било установено, че процесният булевард е бил заледен и в този смисъл, то безспорно е налице неизпълнението от страна на Общината да поддържа този републикански път, в чертите на Габрово, за целогодишна нормална експлоатация.

В   съответствие  с  гореизложеното  съдът  е приел, че  по отношение на  Община Габрово  е  налице  противоправно неизпълнение на  вменените й  със  закон задължения,  от   което  са  настъпили  вреди  за  ищеца.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Габровски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Кирил Петков и Христо Иванов ще разговарят с граждани в Габрово

Published

on

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ слагат началото на европейска гора в Трявна.

Кирил Петков и Христо Иванов и кандидатите за народни представители на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще сложат началото на Европейска гора в Трявна. Лидерите на коалицията ще бъдат в Габровска област през целия ден в четвъртък, 23-и март.

В 10.30 часа те ще засядат 12 дървета в района на комплекс „Бръшляна“ в Трявна. Фиданките ще бъдат дарени на Туристическо дружество „Планинец“. Видовете на дърветата са специално подбрани, за да символизират градовете, които оглавяват класацията на най-добрите места за живеене в Европа.

По-късно Кирил Петков, Христо Иванов и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ ще разговарят с граждани в пешеходната зона на Трявна.

В 13.00 часа лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще са в Габрово и всеки може да разговаря с тях в центъра на града на ул.“Радецка“.

В 17.00 часа Кирил Петков ще се срещне с гражданите на Севлиево в залата на Парти зона „Кулинар“. Към разговора му с тях ще се присъединят Владислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП-ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков.

Цените на газа, водният проблем на Севлиево и проектът за завод за боклука във Върбовка са сред основните теми на срещата. Всички граждани на областта са поканени.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Среща с Драгомир Стойнев в Габрово на 25 март

Published

on

Икономика, социална политика, мерки за излизане от кризата и подкрепата за българските предприемачи и инвеститори ще са част от темите на срещата-дискусия, която габровските социалисти организират на 25 март. В нея ще участва Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в региона и министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014 г.

Стойнев, който е едно от най-разпознаваемите лица на БСП и основен вносител на социалното и икономическото законодателство на левицата оглави листата в Габровско за изборите на 2 април 2023 г.

Срещата с него и с колегите му кандидати за народни представители ще се състои на 25 март от 10.00 ч в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

Ден преди това – на 24 март, Стойнев ще бъде на среща в Севлиево. Тя ще се състои в Народно читалище „Развитие 1870“ – Севлиево от 18.00 ч.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Икономика

Фирма „Подемкран“ АД набира служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  1. Борвергист
  2. Фрезист
  3. Монтажник
  4. Оператори на ЦПУ машини
  5. Стругар универсален струг
  6. Сервизен техник
  7. Механик
  8. Складов работник ел. табла
  9. Заварчик

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: +359 888 866 032.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица