Свържи се с нас

Новини

Фирма осъди Община Габрово заради непочистен път

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Пловдивска фирма осъди Община Габрово в размер на три хиляди седемстотин и осем лева, представляващи обезщетение за причинени имуществени  вреди, заради заледен и неопесъчен пътен участък по бул. „Хемус“, предизвикал пътно – транспортно произшествие.

Освен това Районен съд – Габрово осъжда Общината, представлявана от кмета Таня Христова, да заплати направените  разноски  по делото  в  размер  на  914 лв., както и остави без  уважение искането да бъде намален  размерът на  заплатеното  от пловдивската фирма адвокатско  възнаграждение,  в  размер на   600 лв.

Причината за съдебното решение била катастрофа станала в сутрешните часове на 03.01.2013г. Около 08.00 часа, автомобил управляван от управителя и едноличен собственик на капитала на дружеството, движейки се по бул. “Хемус” в Габрово, попаднал върху заледен и неопесъчен пътен участък, в резултат на което изгубил контрол над колата, която напуснала пътното платно и се блъснала в крайпътно дърво.

От заключението на назначената по делото съдебно – техническа експертиза, прието от съда като обосновано и законосъобразни и неоспорено от страните било установено, че на процесната дата управляваният автомобил се движил в посока центъра на града.

При излизането си от тунела автомобилът се е движил със скорост около 40 км/ч, като е навлязъл в ляв за него завой. Пътната настилка  в зоната на завоя е била заледена. При такова заледяване критичната скорост на автомобила е била 37,8 км/ч, движейки се с по-голяма от тази скорост, колата е започнала да се отклонява на дясно, преимуществено със задната си част. След “S”- образно  движение по платното автомобилът достигал десния край на платното за движение, където се ударил с предната си  част в  крайпътно дърво.

От доказателствата по делото  било установено по безспорен начин, че бул. „Хемус“ по цялата си дължина е част от път І-5/Е-85, част от проход „Дряново – Габрово – Шипка“, участък от републикански път І клас в урбанизираната територия, който съгласно разпоредбата на чл. 8 от  Закона за пътищата /ЗП/  е изключителна държавна собственост. С оглед на това Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез Областното пътно управление в Габрово, осъществява дейностите по изграждането, ремонта и поддържането на републиканските пътища.

Тази дейност на републиканските пътища, но в границите на урбанизираните територии се осъществява съвместно по взаимна договореност, с Общините. Съгласно разпоредбата от Правилника за  приложение на ЗП изрично е посочено, че организирането на дейностите по поддържането на пътищата са задължение на съответните Общини за републиканските пътища в границите на градовете, като АПИ участва само във финансирането със средства.

За тази цел между директорите на областните пътни управления и кметовете на съответните общини, определят в споразумителен протокол размера на средствата за следващата бюджетна година, според дължината на републиканските пътища в границите на градовете, както и сроковете за предоставяне на тези средства.

Какво се има предвид под поддържане на пътищата пък е уредено в разпоредбата на 47 от  същия правилник,  а именно – поддържането включва полагането на системни грижи за осигуряване на целогодишна нормална експлоатация на пътя. В изпълнение на тези си задължения, АПИ е подписала такъв протокол от 31.08.2012 г., в който двете страни са договорили начина на финансиране – размера на средствата и сроковете за тяхното осигуряване и че организиране поддържането, в т.ч. и зимното поддържане на републиканските пътища в чертите на Габрово се извършва от ОБЩИНАТА – чл. 4 от протокола.

С оглед на това Община Габрово е била длъжна да организира поддържането на републиканските пътища в чертите на града, в това число и бул. „Хемус“ със собствен ресурс и или като възложи тази работа на друг изпълнител.

След като безспорно било установено, че процесният булевард е бил заледен и в този смисъл, то безспорно е налице неизпълнението от страна на Общината да поддържа този републикански път, в чертите на Габрово, за целогодишна нормална експлоатация.

В   съответствие  с  гореизложеното  съдът  е приел, че  по отношение на  Община Габрово  е  налице  противоправно неизпълнение на  вменените й  със  закон задължения,  от   което  са  настъпили  вреди  за  ищеца.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Габровски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Сгрешена винетка ще може да се коригира еднократно

Published

on

Гражданите ще могат еднократно да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при въвеждане на данните за техния автомобил. Ще се позволи поправка на до два от символите в регистрационния номер на автомобила. Остава в сила възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрация. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта на промените е да се въведе правна възможност, която да регулира последиците от нарушения, регистрирани в периода от купуването на винетка с некоректни данни до момента на извършване на корекцията. Промените са резултат от множество сигнали на граждани, които са купили съвестно винетка, но са сгрешили символ в регистрационния си номер. Извършената корекция ще има действие занапред, тоест ще важи от датата на поправката. Поправената винетка ще е валидна до същата дата, до която е била валидна първоначално купената, но сгрешена винетка.

Промените предвиждат след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който гражданите са ползвали републиканските пътища със сгрешената винетка – ако имат издадени актове, да не се издава наказателно постановление, а ако има издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Коригирането на данните ще може да се прави само еднократно, за да се избегнат възможни умишлени опити една и съща винетка да се прехвърля на различни превозни средства. Ограничението в броя на символите, за които може да бъде поискана корекция на данните, се предлага отново с цел предотвратяване на евентуални злоупотреби, защото е малко вероятно грешка с повече от 2 символа в един 8-знаков регистрационен номер да е неволна.

При подаване на искането за коригиране, гражданите ще трябва да предоставят доказателства за извършено плащане на дължимата такса за винетката. Това ще възпрепятства възможността умишлено да се подават заявления от лица, които идентифицират в електронната система платена винетка с близък до техния регистрационен номер.

Целта е да се гарантира сигурността на коректните потребители за платената от тях винетна такса. Законопроектът предлага и решение на проблема с компенсаторните такси за превозвачите, който те поставиха пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

С промените се допълват изискванията спрямо пътни превозни средства над 3,5 тона, които използват бордово устройство или маршрутна карта. За тях, когато се установи неподаване на декларирани тол данни, това също ще бъде квалифицирано като неправомерно, но ще се даде възможност за заплащане на максимална тол такса, вместо директното им санкциониране.

В случай че е налице частично неподаване на декларирани тол данни в рамките на един календарен ден за тежкотоварно пътно превозно средство, за което има действащ договор с доставчик на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние (тол такса), на собственика или ползвателя ще се предостави възможност да заплати 50 % от максималната тол такса по чл.10б, ал.5 от Закона за пътищата в срок до 7 дни.

Срокът започва да тече от уведомяването за неподаването на данните. В случай на установено пълно неподаване на декларирани тол данни в рамките на един календарен ден ще се плаща пълният размер на дължимата такса, отново в седемдневен срок. И в двете хипотези доставчикът на услугата по електронно събиране на тол такси ще трябва да уведомява собственика или ползвателя на пътното превозно средство, за което има сключен договор, до пет дни от установяване на неподаване на данни.

Останалите промени, включени в законопроекта, целят постигане на съответствие на националното законодателство с Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 г. за оперативната съвместимост на електронни системи за пътно таксуване и за улесняване на трансграничния обмен на информация за неплащане на пътни такси в ЕС.

Законопроектът и мотивите към него можете да видите на интернет страниците на МРРБ и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществена информация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Замесеният в габровската нарколаборатория остава в ареста

Published

on

Състав на Окръжния съд в Габрово уважи искането на Прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 35-годишният мъж, с инициали М.Й., който бе арестуван при акция за противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества.

Рецидивистът е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 14 май т.г., в къща в Габрово, без надлежно разрешително, държал наркотични вещества с цел разпространение.

При специализираната операция бяха открити 174.3 грама амфетамин, 22.9 грама метамфетамин и 229.9 грама марихуана, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

За престъплението по чл.354а, ал.2, т.4, във вр. с ал.1, във вр. с чл.29, ал.1 от НК, за което М.Й. е привлечен в качеството на обвиняем, се наказва с лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Съдът уважи становището на наблюдаващия прокурор, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, както и да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Габрово може да бъде обжалвано пред Апелативния съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Уникален спектакъл в нощното небе на Габрово за Карнавала!

Published

on

На уникален спектакъл в нощта на Карнавала в Габрово, ще може да се наслади всеки, който погледне в небето над площад „Възраждане“.

В събота вечер габровци и гостите на града ще преживят едно неповторимо звездно шоу, за което със сигурност дълго ще си спомнят с възхищение. Магическото събитие е единственото по рода на своите мащаби в България и обещава да бъде повече впечатляващо.

Завладяващата небесна изненада, очакваща всички гости на Карнавала, ще започне около 22.00 часа. Вълшебното представление ще ни пренесе в едно различно измерение. То ще позволи на всеки да преживее специален миг, в който да усети своето лично небе.

Магическият небесен спектакъл, пряко свързан с един от символите на града, ще ни направи свидетели на космическо събитие, което за последно е било наблюдавано от габровци преди 162 години. Много хора тогава са го оприличавали на котка, макар и без опашка.

Жителите на Габрово днес са много развълнувани, защото именно точно те, в събота вечер, ще успеят да съчетаят Карнавала с това явление, което поколения преди тях само са си предавали като истории.

Шоуто на площад „Възраждане“ в събота вечер ще започне веднага след края на концерта на Група „Остава“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица