Свържи се с нас

Новини

Втора среща по повод възобновяване дейността на МИКЦ в Габрово

Втора информационна среща по повод възобновяване на дейността на Младежки Информационно-Консултантски Център в Габрово

Published

on

снимка: ИМКА Габрово

снимка: ИМКА Габрово

На 28 януари в залата на Младежки център Севлиево се проведе втората от поредицата информационни срещи на Младежкия Информационно Консултантски Център – Габрово, които имат за цел представяне на младежките услуги и дейности, които ще се предоставят през 2015 година.

снимка: ИМКА Габрово

снимка: ИМКА Габрово

В срещата участваха 30 младежи, младежки работници, представители на активни групи и организации, педагогически съветници, представители на ученически съвети, медиите и други.

севлиево 2

снимка: ИМКА Габрово

По време на срещата г-жа Антоанета Янкабакова, ръководител на проекта представи младежкия екип, от 5 човека, който ще е ангажиран с предоставянето на младежките услуги – информационни, консултантски и обучителни, запозна участниците с целевите групи, за които е разработен дизайна на младежките услуги и представи начините, по които всеки млад човек от 15 до 29 година възраст може да получи подкрепа в Младежкия Информационен консултантски център, а именно по телефон, е-меил или директно чрез посещение в офиса на ИМКА Габрово.

По време на срещата бе дадено началото на широка дискусия за актуалните потребности на младите хора на територията на общината и областта, за начините на достигане до по-широка младежка аудитория, както и за възможностите за сътрудничество между различните младежки групи и организации и други местни партньори.

Участниците в срещата бяха разпределени в 6 малки групи и имаха възможност да обменят идеи по дискутираните теми, като в края на груповия процес представиха споделените идеи пред всички участници.

снимка: ИМКА Габрово

снимка: ИМКА Габрово

По отношение на резултатите от груповия процес, Андреана Недева – координатор Свободна зона към МИКЦ, ИМКА Габрово споделя: „От името на целия ни екип изразяваме своята благодарност към всички участници за активнстта по време на срещата. В работните групи бяха обсъдени някои от потребностите на младите хора в различни възрастови групи, например: предизвикателства пред младите хора за избор на по – нататъчното им развитие като знаещи и можещи хора, липса на възможности и места за придобиване на професионален опит, трудно балансиране на многото задължения в ежедневието на младия човек и др. В хода на дискусиите бяха споделени и много ценни идеи, някои от които със съгурност ще осъществим в рамките на проекта, като например организиране на периодични срещи между активните младежки групи и организации в цялата област за споделяне на опит и добри практики. Убедени сме, че това ще постави началото на едно добро партньорство. В края на срещата бяха получени и заявки за обучения на ученическите съвети в някои местни училища и гимназии, които са планирани за началото на месец март.”

снимка: ИМКА Габрово

снимка: ИМКА Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ЕК одобри финансиране за проекта за прокарване на тунел под връх Шипка

Published

on

Европейската комисия одобри финансиране за проекта за прокарване на тунела под връх Шипка. Заедно с него в обхвата на първата инфраструктурна програма „Транспортна свързаност“ в периода 2021 – 2027 година попадат още строителството на лот 3.2 от магистрала „Струма“ и АМ „Русе – Велико Търново“.

За подобряване на свързаността и развитието на трансграничните връзки от съществено значение е изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ и на тунела под Шипка.

Посредством автомагистрала Русе-Велико Търново ще се осигури връзка с автомагистрала Хемус и Дунав мост I при Русе (транс гранична връзка с Румъния). Тунелът под Шипка ще преминава през Стара планина и ще осигури връзка между северна и южна България в централната част на страната по направление на „основната“ TEN-T мрежа „Русе – Велико Търново – Стара Загора – Димитровград – АМ Марица“.

Посредством строителството, реконструкцията и рехабилитацията на пътните връзки към Трансевропейската транспортна мрежа и важните икономически центрове (обекти на транспортната инфраструктура, индустриални зони и др.), ще се повиши ефективността на инвестициите и ще се осигури последователност и непрекъснатост на транспортните потоци.

В рамките на проекта за обход на Габрово, включително тунел под връх Шипка, ще бъдат изпълнени основни дейности като: изготвяне на технически проект, изпълнение на СМР, изпълнение на консултантски услуги и строителен надзор.

С реализацията на проекта ще бъде изграден пътен участък, с приблизителна дължина 10,5 км и габарит Г10,50. В рамките на проекта се предвижда и изграждането на тунел под връх Шипка, с приблизителна дължина 3,2 км., който ще допринесе за ефективната експлоатация на обхода на Габрово, като с ова ще се улесни връзката на индустриалните зони на градовете Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Димитровград и др.

Обходът на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е с подготвена проектна документация, като ще бъдат извършени необходимите актуализации. Проведени отчуждителни процедури, проведени са тръжни процедури и са подписани договори.

Не така изглежда ситуацията за АМ „Русе – Велико Търново“, при която подготвената проектна документация е на ниво идеен проект. Частично подготвени са отчуждителните процедури, но са стартирали предстоящи отчуждителни и тръжни процедури.

Одобрената първа инфраструктурна Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. предвижда още разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас.

ЕС отпуска 1.61 милиарда евро, една от най-големите суми за българските програми за сближаване през този програмен период. Предвидените инвестиции ще насърчат използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда.

Проектите, съфинансирани от ЕС по Програмата „Транспортна свързаност“, ще допринесат и за постигането на целите на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав. Одобрената Програма „Транспортна свързаност“ можете да откриете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обсъждат изграждането на спортна зала в Трявна

Published

on

Община Трявна, съвместно с Общински съвет – Трявна организира работна среща, на която ще се обсъди въпросът за изграждането на така желаната и необходима спортна зала в града.

Ще бъде разгледано техническото задание за изготвяне на документация за идеен проект, което ще бъде и една от първите стъпки в реализирането на идеята в Трявна да има функционална и модерна спортна зала. Срещата ще се проведе на 6 октомври, четвъртък, от 11.00 ч. в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация.

В тази е отправена покана към всички заинтересовани лица, бивши и настоящи спортни деятели, ръководители на клубове, специалисти и хора, милеещи за развитието на тази сфера в Трявна да присъстват и да вземат активно участие в предвидената среща. На срещата ще присъства и Георги Глушков – почетен гражданин на Трявна и президент на Българската федерация по баскетбол.

„Нека всички заинтересовани, знаещи и работещи за спорта в Трявна да присъстват. Нека да вземем адекватно решение как да бъде изградена една зала за нашия град, за да бъде тя функционална, да подсигури условия за децата през зимата и не на последно място да носи приходи за града“, призовават на своята FB страница представителите на леката атлетика в града от СКЛА „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец загина при челен удар в кола край „Бряста“

Published

on

46-годишен мъж от Габрово загина при катастрофа на пътя Велико Търново – Габрово, в района на комплекс „Бряста“.

Произшествието е станало снощи около 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в старата столица.

По първоначална информация челно са се ударили товарен автомобил „Ситроен“, управляван от загиналия мъж, движещ се в посока от Дебелец към Габрово и насрещно-движещ се лек автомобил „Опел“, управляван от 48-годишен мъж от с. Царева ливада.

Водачът на товарния автомобил починал във великотърновската болница, а другият водач е бил настанен за лечение. Пробата му за алкохол е отрицателна. На другия водач е взета кръвна проба.

Причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е започнато досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица