Свържи се с нас

Икономика

ПИК кодът – акцент в тазгодишната кампания на данъчните

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От офиса на приходната агенция в Габрово информират своите клиенти, за новите моменти в данъчна кампания 2015г. Акцент на данъчно – осигурителната кампания през тази година ще бъде персоналният идентификационен код, който НАП издава, както и насърчаване на използването му от клиентите на Агенцията.

Това е свързано и с цялостната политика на НАП в обслужването – стремеж да се спести на клиентите време и пари при контакта им с НАП.

Всички, които вече имат ПИК, могат да го ползват и за подаване на данъчни декларации за облагане на доходите от 2014 г. Ако някой иска да се откаже от тази услуга, може да го направи като подаде заявление в НАП.

Физически лица, които имат издаден повече от един ПИК (например издаден на БУЛСТАТ на ЕТ), ще могат да ползва услугата за подаване на декларация за облагане на доходите от 2014 г. с този ПИК, който е издаден на техния ЕГН. Към момента имаме издадени 250 000 ПИК в цялата страна.

С ПИК гражданите могат да ползват още много услуги като:
1. да проверят:
• какъв е осигурителният им доход – върху каква сума работодателите, внасят осигурителните им вноски;
• информация за членство в пенсионен фонд и месеците, за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество;
• декларираните пред НАП трудови договори от неговия работодател;
• непогасените си задължения към НАП;
• извършените от тях плащания и задълженията, които са погасили
• всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени.
2. да подават искане за издаване на документ
3. да подадат годишна данъчна декларация за облагане на доходите
• Клиентите на НАП могат да получат своя персонален идентификационен код след подаване на заявление. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването на издадения ПИК, както и разрешение за ползване на исканите електронни услуги, става в офиса на Агенцията по постоянен адрес за физическите лица или по седалище и адрес на управление за юридическите лица.

Другите новости през кампанията за 2015 г. са:
Нови правила за отстъпка. Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък. Най-лесно декларацията може да се подаде онлайн с ПИК. Нещо повече, подаването с ПИК е напълно безплатно, докато електронният подпис се заплаща.

Данъчно облекчение за минимален доход ще се ползва само през 2015 г. за доходите от 2014 г.:

Данъчното облекчение за минимални доходи ще се ползва с отделна декларация, която ще се подава в срок отново до 30 април 2015 г. Облекчението ще важи само през 2015 г. за доходите от 2014 г.
Физическите лица могат да ползват данъчното облекчение за минимални доходи, когато едновременно са налице две условия:
1. физическото лице е придобило през 2014 г. само доходи от трудови правоотношения; и
2. придобитите през годината доходи но не превишават 12 месечни минимални работни заплати, тоест 4080 лв.
През 2015 г. се дава право на избор за удържане на авансов данък през последното тримесечие с декларация пред платеца на дохода.

Нови данъчни декларации.
През тази година има нова годишна декларация за облагане на доходите на физическите лица. Формулярите, които се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.

За повече информация гражданите и фирмите в областта могат да позвънят на безплатен национален телефон 0700 18 700 или да посетят офиса на НАП в Габрово на ул.“Радецка“11 в центъра на областния град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Есента идва във Фермерски пазар „От БГ“

Published

on

Прекрасна е есента с жълто-червените си багри и кестените – толкова лъскави и примамливи, че не можеш да ги подминеш, когато се търкулнат в краката ти. Така, с пълни джобове с кестени, ви каним да наминете и през фермерския пазар, който ще се проведе на 8 октомври.

Мястото по традиция е паркингът на магазин BILLA, до Спортната зала. Ще сме там от 10.00 часа до ранния следобед и ще ви срещнем както с добре познатите марки, които с нетърпение чакаме всяка втора седмица на месеца, така и с нови производители, които ще дойдат специално за събитието.

Отново ще има мляко и млечни продукти с най-разнообразен вкус – класически сирена и гурме решения с манатарки или сушени домати, отлежали или пресни. Ще има вкусни суджуци и салами, които чудесно ще стоят на платото до тях и прекрасно ще си партнират с плодовете, набрани точно преди фермерския пазар – грозде и круши. Или със сушените плодове.

Ще има мед и пчелни продукти – и за дома, и за здравето, и за красотата.

Нещо ново е караваната с вкусни сладкиши, приготвени с истински продукти, без консерванти и заместители. Не я подминавайте, защото предлага незаменима наслада за небцето. Очакваме и производител на сини сливи, който ще предложи пресни и сушени плодове.

Ще намерите и козметика, събрала вековното знание за билките и тяхната сила да поддържат младостта, здравето и красотата.

Заповядайте на 8 октомври, за едно по-различно преживяване от пазаруването, а ако искате да знаете подробности за нашите производители и продукти, последвайте страницата Фермерски пазар „От БГ“ във фейсбук на адрес https://www.facebook.com/profile.php?id=100057294106204.

Събитието се организира от рекламна агенция „Елмазови“, партньор е търговска верига BILLA, която има специално отношение към българските производители, а в популяризирането му, зад хубавите български продукти застават Новинарски портал „Габрово Нюз“ и Портал Vcentara.com

И този път можете да спечелите торба за многократна употреба, пълна с продукти от фермерския пазар. При всяка покупка ще получите талон с номерче. Напишете името и телефона си на него и го пуснете в специалната кутия за томболата. Но дори и късметът да не ви се усмихне, ще ви подарим вкусни рецепти с кестени за здравето и трапезата. 

Очакваме ви на 8 октомври, събота, на паркинга на магазин BILLA, до Спортната зала! Събитието се организира в партньорство с търговска верига BILLA.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Икономика

Над 630 000 лв просрочени задължения са постъпили в НАП – Габрово

Published

on

Публичните изпълнители от офиса на НАП Габрово събраха над 630 000 лева просрочени задължения за първите седем месеца на годината. Почти 110 000 лв от задълженията са внесени след наложен запор, а малко над 520 000 лв са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава обмен на информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“ за предстоящи плащания.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, Агенцията налага своевременно обезпечителни мерки, с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица