Свържи се с нас

Новини

И Габрово се вдига на протест срещу банки и ЧСИ-та

Published

on

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

На 14 декември, неделя, ще има граждански протест в поне 15 български града срещу несправедливата политиката на банките и частните съдебни изпълнители към техните клиенти. Гражданската инициатива ще се проведе в на площад „Възраждане“, пред сградата на Общината и ще започне в 11.00 часа.

Четири неправителствени организации са създали на 3 декември Комитет за слагане край на порочните практики на банки и частни съдебни изпълнители. Комитетът е против практиката банките и частните съдебни изпълнители да правят каквото си искат с клиентите.

На организационната срещата са взети редица категорични решения за активни мероприятия в цялата страна, докато правителството на Бойко Борисов и 43-то Народното Събрание не приемат поправки в законодателството, с цел премахване порочните практики на Банковите институции и Частните Съдебни Изпълнители.

„Като граждански организации се борим  повече от година и половина за отмяна на несправедливите регламенти, залегнали в законодателството ни и довели до финансова катастрофа стотици хиляди български семейства и фирми. Изпълнителното производство се превърна в наказателно производство срещу длъжниците, които по закон не са равнопоставени с кредиторите и  не могат да се защитят от произвола на частните съдебни изпълнители. Българските граждани и фирми са лишени от достъп до правосъдие и не могат да получат по съдебен път защита на своите права по отношение на кредитите, които ползват от банките.

 За решение на тези проблеми, организирахме пресконференции, кръгли маси, участвахме в обществени обсъждания. Благодарение на гражданските организации се извършиха промени в Закона за потребителския кредит, Закона за кредитните институции и Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители.

 В момента работим по изготвянето на проект за промяна на Гражданският Процесуален Кодекс, както и за промяна на редица други нормативни регламенти. Нашата юридическа група има задачата до 12 декември да даде проект, които да бъде подложен на гражданско обсъждане и входиран в Народното Събрание.

 С това искаме да Ви кажем, че не само изискваме,а даваме и предложения за промяна на действащото законодателство с цел милионите засегнати съграждани да получат равнопоставеност“, гласи информацията от провелата се организационна среща, разпространена в медиите.

Всички граждански сдружения са се обединили около следните искания и те трябва да бъдат разглеждани като основата, върху която заляга нашето обединение и като гарант за спокойствие на българските граждани срещу банковия и ЧСИ произвол.

Първо – незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на член 417 в (ГПК) и последваща отмяна на чл. 417 и свързаните с него норми от ГПК ! – Целта е длъжниците по тези дела да се защитят в състезателно, исково производство.

Второ – Закон за фалит на физически лица – това означава да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си, от тези, които наистина не могат. Това ще даде шанс на последните за ново начало.

Трето – учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ за регулиране на търговските практики на банките и другите финансови институции. Прилагане на ясни регулаторни правила за поведение на финансовите институции. Забрана на подвеждащи и измамни практики и пълно предотвратяване на възможността за едностранна промяна на лихвите по вече отпуснати кредити въз основа на неясно използвани фактори и показатели.

Четвърто – Закон за финансов омбудсман; орган за извънсъдебно решаване на спорове между банки и други финансови институции и техните клиенти. Бързо (от 1до3 месеца), окончателно, извънсъдебно и безплатно за клиентите решаване на спорове.

Пето – Незабавни промени в действащото законодателство с цел промяна на ГПК и  премахване на пречките за завеждане на колективни искове срещу банки и осигуряване на достъп до правораздаване за хора, поставени в неравностойно положение от страна на финансови институции.

Шесто – предоставяне на защита за малките и средни предприятия – кредитополучатели.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ивелин Стоянов, водачът на ДБ, гласува в училище „Св.Св. Кирил и Методий“

Published

on

Традиционно Ивелин Стоянов, водачът на „Демократична България“, гласува в училище „Св.Св.Кирил и Методий“.

„Гласуването е най-сигурният начин гласът ти да бъде чут!“, заяви той.

„Гласувах за демократична и евроатлантическа България, в която управляват разумните хора. Гласувах за страна, в която децата ни искат да остават. Гласувах за съдебна реформа, която да направи така, че всички да бъдат равни пред законите. Гласувах за строго опазване на природата на България“, добави Ивелин Стоянов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Валери Митов гласува за социална и сигурна държава

Published

on

Водачът на листата на „БСП за България“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово Валери Митов гласува за социална и сигурна държава. Той упражни своето право на вот машинно, в една от секциите на Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, възпитаник на което е.

„Гласувах за повече млади хора в Габрово, за повече усмивки и за повече ведри лица! Гласуването е задължителната следваща стъпка към промяната, защото всеки глас е важен! Защото не трябва друг да избира вместо теб! Защото заедно можем да променим живота ни!“, заяви кандидатът за народен представител от левицата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Томислав Дончев: Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи

Published

on

„Гласувах с надежда, че България може да излезе по-силна от многото кризи.“ Това каза водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Габрово и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той даде своя вот в родния си град Габрово, заедно със своя син, който от тази година придоби правото на глас.

„Убеден съм, че денят на изборите е важен, защото показва кой каква подкрепа е получил, но денят след изборите е още по-важен, защото показва кой е по-мъдър. Смисълът на политиката е да се създава и съгражда, хората да усещат и виждат развитието. Точно в този момент България има нужда от мъдрост, опитност и грижа за хората, от управление, което е доказало, че може да превръща доверието в отговорност”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица