Свържи се с нас

Икономика

Изводи и препоръки за финансиране на енергийна ефективност в страните от ЮИЕ по проект TRACE (част 2)

Published

on

komponenti TRACEВ предприятията ограничение за прилагане на мерките за ЕЕ е необходимостта наличните средства да се ползват приоритетно за по-важните инвестиции, свързани с основната дейност. Компаниите и особено по-малките предприятия често нямат необходимите финанси, за да изпълнят мерките за ЕЕ. Общите фактори, които се явяват пречки за прилагането им, са: липса на време, твърде дълги срокове за изплащане на инвестиционните мерки за ЕЕ и липсата на знания относно пестенето на енергия. Обикновено компаниите не назначават специален персонал по енергийните въпроси и се занимават с намаляването на потреблението на енергия и разходите за енергия само като част от нормалните си дейности по управление и възлагане на обществени поръчки.

Най-често фирмите предоставят собствени средства за финансиране на инвестиции за пестене на енергия. По-малките предприятия използват привлечени външни средства за финансиране пестенето на енергия поради липса на собствен ресурс. Алтернативни инструменти, като напр. ЕСКО договори, играят второстепенна роля в предприятията, особено в промишлеността. Публичното финансиране за ЕЕ чрез действащите програми за подпомагане (централното правителство, ЕС и т.н.), е много важно за предприятията, особено за по-малките от тях.

Финансирането за ЕЕ и ВЕИ може да бъде подпомогнато чрез нови банкови продукти и по-широко използване на различни видове финансови посредници, като ЕСКО и лизингови компании. Необходими са финансови инструменти и програми за техническа помощ за публичната сфера и по-специално за подпомагане на общините с оглед на широкия обхват икономии от ЕЕ, които могат да бъдат постигнати в публичния сектор.

В страните от Югоизточна Европа се очаква публичният сектор да предприеме активни действия като собственик на значителни дълготрайни активи и икономически дейности и да даде пример на частния сектор.

Съгласно препоръките на ЕС, публичният сектор трябва да включи изисквания за енергийна ефективност в обществените поръчки, да обнови обществения сграден фонд, да  премине към сключване на договори за енергийни характеристики, както и да подкрепи изпълнението на ангажиментите по Конвента на кметовете за пестене на енергия.

За подобренията на енергийната ефективност на сградите е необходимо  финансиране от широк набор от ресурси. Фондовете на Европейския съюз и националните източници, както и частният капитал са на разположение за стартиране на инвестициите и трябва да бъдат ефективно управлявани и ползвани за тази цел.

Общото заключение е, че подобренията в ЕЕ следва да бъдат част от всички инвестиционни проекти. Това трябва да се предвиди още в процеса на планиране и прилагане на схемите за техническа помощ и отпускане на финансиране. Съществуват успешни практики, които трябва да бъдат публично достояние, тъй като най-добрата възможност за обучение е да се обмени опит и споделят знанията.

От съществено значение е публичните власти в страните от ЮИЕ да анализират резултатите от изпълнените оперативни програми и да извлекат своите изводи от реализираните проекти, като изготвят препоръки за успешното изпълнение на новите програми на ЕС.

Настоящата статия е изготвена по проект SEE/D/0170/2.4/X “TRACE” – „Транснационално сътрудничество за подобряване енергийната ефективност на сгради” с финансовата помощ на Европейския съюз. СОФЕНА и Областна администрация – Габрово носят цялата отговорност за съдържанието й и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз.

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица