Свържи се с нас

Новини

ТУ-Габрово чества своя 50-годишен юбилей в периода 20-22 ноември

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествата по повод юбилея на Технически университет – Габрово ще се проведат в периода 20 – 22 ноември 2014 г.

Мероприятията включват празничен водосвет и молебен за здраве от Великотърновски митрополит Григорий, Тържествен Академичен съвет за удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ТУ-Габрово на ректора на Висше училище Митвайда, проф. д-р Лудвиг Хилмер, представление „Кажи ми, облаче” на студио „Театрален свят” при Природоматематическа гимназия академик „Иван Гюзелев” – Габрово, откриване на лаборатория по CNC „Оборудване и технологии”, Тържествена церемония по случай 50-годишнината и Спектакъл “Среща в СПОМЕНЪТ”, представление на танцова група с хореограф Нешка Робева и др.

Официални гости на церемониите ще бъдат Н.П. Посланикът на ФР Германия Детлеф Лингеман и ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите” на немското посолство Маркус Хаас, чуждестранни делегации, водени от ректори и зам.- ректори на партньорски университети от Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Казахстан, Дагестан, Турция, делегации, водени от ректори и зам.- ректори на български университети, представители на бизнеса, чуждестранни учени, удостоени с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ТУ-Габрово, областен управител, кмет на Габрово, депутати, настоящи и бивши преподаватели, бивши ректори на Университета и др.

В рамките на тържествата на 21 ноември ще бъде открита международната научна конференция УНИТЕХ’14, която вече е запазена марка на Университета и се утвърждава като научен форум с международно признание.

Един от пленарните доклади при откриването на конференцията ще бъде изнесен от проф.д-р Карл Петер Пфайфер, ректор на Висшето училище Йоанеум, Грац, Австрия. По време на кръглата маса обект на дискусиите ще бъде дуалното обучение – чуждестранният опит на Европейските партньорски университети и възможностите за неговото приложение в България.

Идеята за създаване на висше училище в Габрово, предшественик на днешния Технически университет, датира от 40-те години на XIX век. Тя е формулирана от българския просветител Васил Априлов и неговия съратник Никола Палаузов.

Техническият университет в Габрово е създаден през 1964 г. като Висш общо-технически задочен институт (ВОТЗИ) с Указ № 395 на Президиума на Народното събрание. От 1972г. с Указ на Държавния съвет на Народна република България ВОТЗИ-Габрово се преименува във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ). С решение на Народното събрание на Република България от месец юли 1995 г. ВМЕИ-Габрово придобива статут на Технически университет.

В ТУ-Габрово в момента се обучават над 5100 студенти от страната и 50 чуждестранни граждани. От създаването на Университета до сега са дипломирани над 27 500 специалисти с висше образование.

Обучението на студентите се извършва в образователно-квалификационните степени „Бакалавър” и „Магистър” и в образователна и научна степен „Доктор”.

ТУ-Габрово е първият университет, получил цялостна акредитация от Националната агенцията за оценяване и акредитация през 1999 г. Последна институционална акредитация Университетът получи на 11 октомври 2012 г. с Решение на Акредитационния съвет на НАОА за срок от 5 г. с определен капацитет от 8 000 студенти и докторанти.

Образователната и научна дейност в университета се осъществява от 191 преподаватели висококвалифициран академичен състав, от които 6 с научна степен „доктор на техническите науки” и 113 с научна степен „доктор”. Хабилитираният състав на университета е 84 души, от които 12 на академична длъжност „професор” и 72 на академична длъжност „доцент”.

Структурата на ТУ – Габрово включва три факултета – Електро¬техника и електроника, Машиностроене и уредостроене и Стопански факултет; Технически колеж – Ловеч и Департамент за езиково и специализирано обучение.

В областта на научноизследователската, научно-приложната и приложната дейност през последните години ТУ-Габрово е работил по проекти, финансирани от МОН на обща стойност около 2 000 000 лв. Проектите, финансирани по Национален фонд „Научни изследвания” са над 5, на стойност над 1 000 000 лв., реализирани в партньорство с институтите на БАН, други висши училища и фирми.

Преподаватели от ТУ-Габрово участват в международни проекти по програмите Еразъм+, Леонардо да Винчи, Грюндвиг, Коменски, Югоизточна Европа, Интелигентна енергия Европа, 7 Рамкова програма, ТЕМПУС, UNESCO, CEEPUS, ASO, ДААД, Royal Society, финансирани от Европейската комисия на стойност над 1 500 000 лв. Откроява се проектът, финансиран по 7 рамкова програма на ЕС – „Безконтактен метод за бързо индуктивно зареждане на акумулаторите на електромобили”, чиято стойност е около 500 000 лв. В момента се реализират 7 проекта по Оперативните програми, съфинансирани от Европейския социален фонд на обща стойност 2 303 248,40 лв. Това са договори по „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”, „Подобряване на технологиите и управлението в предприятията”, Програма ФАР на ЕС, “Повишаване конкурентноспособността на българските предприятия, „Развитие на човешките ресурси”. Университетът се включи към програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

ТУ-Габрово спечели два проекта за мерки по енергийна ефективност по „Международен фонд Козлодуй” – „Подобряване на енергийната ефективност в ТУ-Габрово – Учебен корпус 1 и Учебен корпус 6” на обща стойност 1 156 477 евро.

Активно се работи за реализирането на двустранни договори за международно сътрудничество с 61 университета от 21 страни от Европа, Азия и Латинска Америка, активна е преподавателската и студентската мобилност по програма „Еразъм” в рамките на подписаните 51 споразумения за двустранно сътрудничество с партньорски университети от Германия, Австрия, Великобритания, Литва, Латвия, Белгия, Полша, Словения, Чехия, Румъния, Турция, Испания, Холандия.

Технически университет-Габрово се утвърди в годините като стабилна, престижна и авторитетна научна и образователна институция. Стремежът е да отговаря по на предизвикателствата на времето, като непрекъснато развива и реализира нови форми на обучение и сътрудничество с бизнеса и чуждестранните партньорски университети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

60 заразени с коронавирус за денонощието, един е починал

Published

on

60 са новите положителни проби за КОВИД – 19 през последните 24 часа в област Габрово. Починал е 76-годишен мъж от Севлиево. Данните съобщиха днес, 15 октомври, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Според информацията на здравните власти през последното денонощие 4 пациенти са били хоспитализираните в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 56 души провеждат домашно лечение.

По отношение разпределението на новозаразените в четирите общини на област Габрово, за пореден път най-много заболели с коронавирус има в Габрово, общо четиридесет и един души. Тринадесет са положителните проби в Севлиево и шест в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Над 70 рисунки в конкурса „Умножи доброто“, посветен на 100 години БМЧК

Published

on

С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

В категория от 4 до 6 години:
Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;
Трето място – Християна Митева, 4 г.

В категория от 7 до 12 години:
Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;
Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”.

В категория от 13 до 16 години:
Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;
Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;
Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.
Специална награда на комисията: Еси Салим – 12 г.

За създаването на Български младежки Червен кръст:
Още през Сръбско-българската война от 1885 година българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество. По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите доброволци. Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решават да се създаде Младежка структура. Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна ще се срещне с граждани по въпроса за депото за твърди отпадъци

Published

on

Във връзка с входирана вчера, 14 октомври, подписка против изграждането на площадка за строителни и едрогабаритни отпадъци в землището на село Радевци от жителите на Кметство Плачковци, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева ще се срещне и ще разговаря на място с граждани.

Ще бъде представена подробна информация и ще бъде отговорено на всички зададени въпроси, като изрично се уведомяват всички граждани и жители на общината, че това е уведомление и намерение, чието осъществяване би се случило след много дълги и тежки процедури, и разбира се след съгласие на гражданите.

Срещата ще се осъществи на 18 октомври от 17.00 часа в сградата на Кметство Плачковци при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени в страната, спазване на физическа дистанция от 1.5 м и носене на защитни маски за лице.

„Изрично подчертаваме, че решението за организиране на подобна среща не е обвързано със започналата предизборна кампания относно предстоящите избори за народни представители и президент и вицепрезидент в страната, а се прави единствено в интерес на гражданите и се взема предвид тяхното мнение“, заявяват от местната общинска администрация.

Инвестиционно предложение за “Обособяване на площадка за събиране и оползотворяване (третиране) на строителни и едрогабаритни отпадъци и за събиране на автомобилни гуми, хартия и пластмаса, генерирани от населението на Община Трявна” беше изпратено до РИОСВ – Велико Търново след среща с институцията в края на миналия месец.

Припомняме, че Община Трявна има намерение да изгради подобна площадка за строителни отпадъци в региона, тъй като проблемът с тяхното събиране и преработване стои с години нерешен и създава трудности, както на местната власт, така и на местния бизнес.

Неизграждането на такава площадка създава постоянно нерегламетирани сметища на територията на община Трявна, за които получава сигнали и това в никакъв случай не е по-добрият вариант за тяхното разрешаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица