Свържи се с нас

Новини

Технически университет – Габрово чества 50-годишен юбилей

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържествата по повод юбилея на Технически университет – Габрово ще се проведат в периода 20 – 22 ноември 2014 г.

Мероприятията включват празничен водосвет и молебен за здраве от Великотърновски митрополит Григорий, Тържествен Академичен съвет за удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ТУ-Габрово на ректора на Висше училище Митвайда, проф. д-р Лудвиг Хилмер, представление „Кажи ми, облаче” на студио „Театрален свят” при Природоматематическа гимназия академик „Иван Гюзелев” – Габрово, откриване на лаборатория по CNC „Оборудване и технологии”, Тържествена церемония по случай 50-годишнината и Спектакъл „Среща в СПОМЕНЪТ“, представление на танцова група с хореограф Нешка Робева и др.

Официални гости на церемониите ще бъдат Н.П. Посланикът на ФР Германия Детлеф Лингеман и ръководителят на отдел „Култура и връзки с медиите” на немското посолство Маркус Хаас, чуждестранни делегации, водени от ректори и зам.- ректори на партньорски университети от Германия, Австрия, Чехия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Казахстан, Дагестан, Турция, делегации, водени от ректори и зам.- ректори на български университети, представители на бизнеса, чуждестранни учени, удостоени с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ТУ-Габрово, областен управител, кмет на Габрово, депутати, настоящи и бивши преподаватели, бивши ректори на Университета и др.

В рамките на тържествата на 21 ноември ще бъде открита международната научна конференция УНИТЕХ’14, която вече е запазена марка на Университета и се утвърждава като научен форум с международно признание.

Един от пленарните доклади при откриването на конференцията ще бъде изнесен от проф.д-р Карл Петер Пфайфер, ректор на Висшето училище Йоанеум, Грац, Австрия. По време на кръглата маса обект на дискусиите ще бъде дуалното обучение – чуждестранният опит на Европейските партньорски университети и възможностите за неговото приложение в България.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Идеята за създаване на висше училище в Габрово, предшественик на днешния Технически университет, датира от 40-те години на XIX век. Тя е формулирана от българския просветител Васил Априлов и неговия съратник Никола Палаузов.

Техническият университет в Габрово е създаден през 1964 г. като Висш общо-технически задочен институт (ВОТЗИ) с Указ № 395 на Президиума на Народното събрание. От 1972г. с Указ на Държавния съвет на Народна република България ВОТЗИ-Габрово се преименува във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ). С решение на Народното събрание на Република България от месец юли 1995 г. ВМЕИ-Габрово придобива статут на Технически университет.

В ТУ-Габрово в момента се обучават над 5100 студенти от страната и 50 чуждестранни граждани. От създаването на Университета до сега са дипломирани над 27 500 специалисти с висше образование.

Обучението на студентите се извършва в образователно-квалификационните степени „Бакалавър” и „Магистър” и в образователна и научна степен „Доктор”.

ТУ-Габрово е първият университет, получил цялостна акредитация от Националната агенцията за оценяване и акредитация през 1999 г. Последна институционална акредитация Университетът получи на 11 октомври 2012 г. с Решение на Акредитационния съвет на НАОА за срок от 5 г. с определен капацитет от 8 000 студенти и докторанти.

Образователната и научна дейност в университета се осъществява от 191 преподаватели висококвалифициран академичен състав, от които 6 с научна степен „доктор на техническите науки” и 113 с научна степен „доктор”. Хабилитираният състав на университета е 84 души, от които 12 на академична длъжност „професор” и 72 на академична длъжност „доцент”.

Структурата на ТУ – Габрово включва три факултета – Електро¬техника и електроника, Машиностроене и уредостроене и Стопански факултет; Технически колеж – Ловеч и Департамент за езиково и специализирано обучение.

В областта на научноизследователската, научно-приложната и приложната дейност през последните години ТУ-Габрово е работил по проекти, финансирани от МОН на обща стойност около 2 000 000 лв. Проектите, финансирани по Национален фонд „Научни изследвания” са над 5, на стойност над 1 000 000 лв., реализирани в партньорство с институтите на БАН, други висши училища и фирми.

Преподаватели от ТУ-Габрово участват в международни проекти по програмите Еразъм+, Леонардо да Винчи, Грюндвиг, Коменски, Югоизточна Европа, Интелигентна енергия Европа, 7 Рамкова програма, ТЕМПУС, UNESCO, CEEPUS, ASO, ДААД, Royal Society, финансирани от Европейската комисия на стойност над 1 500 000 лв. Откроява се проектът, финансиран по 7 рамкова програма на ЕС – „Безконтактен метод за бързо индуктивно зареждане на акумулаторите на електромобили”, чиято стойност е около 500 000 лв. В момента се реализират 7 проекта по Оперативните програми, съфинансирани от Европейския социален фонд на обща стойност 2 303 248,40 лв. Това са договори по „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”, „Подобряване на технологиите и управлението в предприятията”, Програма ФАР на ЕС, “Повишаване конкурентноспособността на българските предприятия, „Развитие на човешките ресурси”. Университетът се включи към програма BG09 „Фонд за стипендии на Европейското икономическо пространство” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

ТУ-Габрово спечели два проекта за мерки по енергийна ефективност по „Международен фонд Козлодуй” – „Подобряване на енергийната ефективност в ТУ-Габрово – Учебен корпус 1 и Учебен корпус 6” на обща стойност 1 156 477 евро.

Активно се работи за реализирането на двустранни договори за международно сътрудничество с 61 университета от 21 страни от Европа, Азия и Латинска Америка, активна е преподавателската и студентската мобилност по програма „Еразъм” в рамките на подписаните 51 споразумения за двустранно сътрудничество с партньорски университети от Германия, Австрия, Великобритания, Литва, Латвия, Белгия, Полша, Словения, Чехия, Румъния, Турция, Испания, Холандия.

Технически университет-Габрово се утвърди в годините като стабилна, престижна и авторитетна научна и образователна институция. Стремежът е да отговаря по на предизвикателствата на времето, като непрекъснато развива и реализира нови форми на обучение и сътрудничество с бизнеса и чуждестранните партньорски университети.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица