Свържи се с нас

Икономика

Общините в Габровско заявиха работни места по програмите за заетост

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие одобри предложенията на четирите общини от областта за разкриване на нови работни места по Регионалните програми за заетост през 2015 г. по време на вчерашното си заседание, информираха от Областна администрация – Габрово.

Общо 196 са бройките, с които Общините кандидатстват пред Министерство на труда и социалната политика, като за целта от държавния бюджет са необходими близо 868 996 лв. И четирите общини са избрали две основни целеви групи – Безработни младежи до 29 години с подгрупа до 25 години, младежи, които нито се обучават, нито са заети и безработни над 50-годишпа възраст.

Изборът на целева група е направен съобразно характеристиките на местния пазар на труда, като се търси постигане на специфичните цели: осигуряване на заетост на безработни младежи до 29г. с подгрупа до 25г., които срещат трудности в реализацията на пазара на труда в общините; възстановяване на трудовите навици и умения на трайно безработните лица над 50-годишна възраст и възможност за социално включваме на безработни лица с ниска или нетьрсена на пазара на труда квалификация.

Община Габрово кандидатства за наемането на 60 безработни лица за срок от 6 до 9 месеца. Програмата на Община Севлиево предвижда осигуряване на заетост на 90 лица, с продължителност на договорите 12 месеца. От Дряново са заявили 20 работни места за 9 месеца, а от Трявна – 20 работни места за 6 месеца.

Наетите по Регионалните програми лица ще бъдат ангажирани с поддръжка на обществени терени, почистване, затревяване и оформяна на цветни пространства; почистване на дерета и водоприемни шахти; поддържане на тротоари; премахване на нерегламентирани сметища, озеленяване и др.

Предстои предложенията да бъдат изпратени в Министерство на труда и социалната политика, с предложение за включване в Националния план за действие по заетостта – 2015 г.

В дневния ред на заседанието бяха включени и обсъдени проблемите при наемане на работна ръка от гледна точка на синдикатите и социално-икономическата ситуация в областта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Икономика

Над 630 000 лв просрочени задължения са постъпили в НАП – Габрово

Published

on

Публичните изпълнители от офиса на НАП Габрово събраха над 630 000 лева просрочени задължения за първите седем месеца на годината. Почти 110 000 лв от задълженията са внесени след наложен запор, а малко над 520 000 лв са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава обмен на информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“ за предстоящи плащания.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, Агенцията налага своевременно обезпечителни мерки, с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица