Свържи се с нас

Култура

Посрещаме президента на Комитета по култура към световната организация

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В сряда, 15 октомври, в Габрово пристига Катрин Кълън – Президент на Комитета по култура към световната организация „Обединени градове и местни власти“. Тя ще бъде на работно посещение в града ни до 19 октомври във връзка с избора на Габрово за Пилотен град на културата в световната селекция от 8 пилотни града, информираха от Община Габрово.

По време на визитата си г-жа Кълън ще се срещне с представители на местната власт, както и с  такива на културни институти, независими организации, артисти, културни агенти, академичните среди и др. Във фокуса на работните срещи ще бъдат новата Програма 21 за култура, която е основополагащ стратегически документ от световно значение, участието на Габрово като пилотен град в Програмата „Пилотни градове“, добри практики и възможности, културата на Габрово като потенциал и посоки за развитие.

Като Пилотен град на културата Габрово има уникалния шанс да стане разпознаваем на световната карта на културата и чрез присъствието си да заяви значимостта на културните процеси в малкия град, необходимостта от обединяващи потенциала процеси.

Установяването на ценни контакти с експерти и артисти от другите пилотни градове е от голямо значение за случването на интересни и качествени програми в следващите години за Габрово. Една от задачите на г-жа Кълън ще бъде да ни подготви за работа в мрежа, както и да проучи същността на културния живот в Габрово, за да адаптира принципите на новата Програма 21 към нашите местни условия и дадености.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Катрин Кълън ще представи Програма 21 и Програмата „Пилотни градове“ на 16 октомври, четвъртък, от 13.00 ч. в Дом на хумора и сатирата, като събитието ще бъде последвано от дебат и артистични импровизации по темата „Габрово – Пилотен град на културата“.

По първоначална информация градовете-участници в програмата „Пилотни градове“ на световната организация „Обединени градове и местни власти“ бяха 9, но в последствие стана ясно, че Маягуес (Пуерто Рико) е отпаднал от селекцията, допълват още от габровската общинска администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Представят „Книга за щастието“ в РБ „Априлов – Палаузов“

Published

on

Тази сряда, 21 февруари, от 17.30 часа ще се състои първото представяне за Габрово на „Книга за щастието“, чийто автор е Владимир Дръндаревски. Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

Книгата е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието щастие. Това е първата книга, която дава точните понятия, свързани с щастието, развива уникална, пълномащабна теория, разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното – дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието.

Тази книга ще ви помогне да се определите, да се замисляте постоянно, да тренирате мисълта си, съзнанието, душата и сърцето си в посока само и единствено на намиране на пътя към вашето постоянно, бъдещо спокойствие, хармония и лично щастие.

Ако искате да чуете нещо ново, свежо, стойностно и различно, нещо което да ви помогне да тръгнете по нов път във вашия живот. Ако искате да се усещате винаги в попътен вятър към вашите спокойствие, хармония и лично щастие, то на тази среща ще получите начални напътствия и ориентири, с които след като прочетете книгата, ще имате нов поглед, постоянен устрем, свежи сили и възможности, да генерирате постоянно енергия в посока само и единствено на вашето лично щастие.

Заповядайте, за да проверите себе си и да се уверите вървите ли в тази посока или леко сте се заблудили и отклонили от правилния път към щастието!

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Култура

Графика на Валентин Стефанов е акцент на месеца в Галерията

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” представя графичната творба на Валентин Стефанов „Откритие III” като акцент за месец февруари. Богатата графична колекция на музея предлага представителна извадка от най-активните и водещи имена в българското графично изкуство.

Фокусът на рубриката да представя произведения, които рядко участват в експозиционните концепции дава възможност от една страна за по- задълбоченото проучване на галерийния фонд, а от друга да приведе във вниманието на публиката малко познати автори.

Творбата „Откритие III” изпълнена в авторова техника е абстрактна, създадена през 1988 година и напълно носеща характера на съответното десетилетие. Развиването на качествено нови теми и подходи в българското изкуство в края на 80-те години важи с пълна сила и за графиката.

Модерният и смел подход при изграждането на „Откритие III”, динамичната линия в горната част, съпоставена със статиката в долната не носят еклектика, а оформят хармонична композиция. Творбата въздейства и чрез чудесно овладяна технология, прецизен отпечатък и фини акценти.

Постигната е висока естетическа проба и съвременно звучене. От наситено черно до контраста с чисто бяло и множеството степени на сивото, създават сложната и богата структура на произведението. Всички любители на графиката могат да се срещнат с „Откритие III” на Валентин Стефанов до края на месец февруари 2024 в ХГ “Христо Цокев”.

Автор: д-р Деян Боев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица