Свържи се с нас

Култура

Посрещаме президента на Комитета по култура към световната организация

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В сряда, 15 октомври, в Габрово пристига Катрин Кълън – Президент на Комитета по култура към световната организация „Обединени градове и местни власти“. Тя ще бъде на работно посещение в града ни до 19 октомври във връзка с избора на Габрово за Пилотен град на културата в световната селекция от 8 пилотни града, информираха от Община Габрово.

По време на визитата си г-жа Кълън ще се срещне с представители на местната власт, както и с  такива на културни институти, независими организации, артисти, културни агенти, академичните среди и др. Във фокуса на работните срещи ще бъдат новата Програма 21 за култура, която е основополагащ стратегически документ от световно значение, участието на Габрово като пилотен град в Програмата „Пилотни градове“, добри практики и възможности, културата на Габрово като потенциал и посоки за развитие.

Като Пилотен град на културата Габрово има уникалния шанс да стане разпознаваем на световната карта на културата и чрез присъствието си да заяви значимостта на културните процеси в малкия град, необходимостта от обединяващи потенциала процеси.

Установяването на ценни контакти с експерти и артисти от другите пилотни градове е от голямо значение за случването на интересни и качествени програми в следващите години за Габрово. Една от задачите на г-жа Кълън ще бъде да ни подготви за работа в мрежа, както и да проучи същността на културния живот в Габрово, за да адаптира принципите на новата Програма 21 към нашите местни условия и дадености.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Катрин Кълън ще представи Програма 21 и Програмата „Пилотни градове“ на 16 октомври, четвъртък, от 13.00 ч. в Дом на хумора и сатирата, като събитието ще бъде последвано от дебат и артистични импровизации по темата „Габрово – Пилотен град на културата“.

По първоначална информация градовете-участници в програмата „Пилотни градове“ на световната организация „Обединени градове и местни власти“ бяха 9, но в последствие стана ясно, че Маягуес (Пуерто Рико) е отпаднал от селекцията, допълват още от габровската общинска администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица