Свържи се с нас

Икономика

Еленко Божков обясни защо вдигат цената на тока

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Опасността е не само за това, че българинът сега ще трябва да се справя с 10-процентното увеличение на цената на електроенергията, но опасността е и в това, че България може да загуби едни големи суми пари, заради престъпното отношение на сегашния председател на ДКЕВР Светла Тодорова и определени членове на правителството, включително вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на енергетиката Васил Щонов.

Това заяви пред журналисти в Габрово бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. Според него корените на това увеличение на тока за крайните потребители се крият още в далечната 2012 г., когато е бумът на фотоволтаиците и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

„Това се случи благодарение на промяната на Закона за ВЕИ, чиито инициатор бе тогавашният депутат Делян Добрев, който после стана министър. Вследствие на това влизат в сила общо над 900 мегавата фотоволтаици, т.е. за едно шестмесечие влизат в действие един реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Само че, ако там енергията струва 3 ст. киловат/часа, то при фотоволтаиците е 72 ст. Разлика над 10 пъти“, каза Еленко Божков.

Пред габровските медии като втора причина за поскъпването на електроенергията той посочи двата договора  за задължителното изкупуване на енергията от двете американски централи – ТЕЦ „Марица изток“ 1 и 2. „Там трябва да се изкупува дългосрочно цялата енергия, като ние, ако от АЕЦ „Козлодуй“ я вземаме на 3 ст., а от ТЕЦ „Марица изток 2“ на 6,5 ст., то от ТЕЦ „Марица изток 1“ я плащаме на 19,2 ст. – близо 6 пъти по-скъпо. Същото е и положение с ТЕЦ „Марица изток 3“, обясни Божков.

На трето място за поскъпването на тока бившият член на ДКЕВР определи занижената консумацията на електрическа енергия за бита на регулирания пазар, дължаща се на преминаването на потребителите на свободния пазар, тъй като им е по-изгодно.

„Задължителната енергия, която трябва да се изкупува от двете американски централи и включилите се през бума на 2012г. ВЕИ-та, се оказва в повече от тази, която се консумират от гражданите и бита“, допълни Еленко Божков.

Той беше категоричен, че поведението на сегашната шефка на ДКЕВР Светла Тодорова е изключително лобистко. „Тя откликва и защитава чужди корпоративни интереси. Няма място в тази комисия“.

По думите му има подадени 2 жалби до Европейската комисия. Едната жалба е за прекомерната държавна помощ за ВЕИ-тата, а втората – неправомерна държавна помощ за двете американски централи.

„Още, когато са сключени договорите по времето на Иван Костов за ТЕЦ-те, после със съгласието на Милко Ковачев и когато България влезе в ЕС през 2007 г., е трябвало да се подадат от името на държавата заявления за нотифициране, т.е. да уведомят ЕК – имаме едни договори, проверете ги. Такова нещо обаче не е направено. Същото е трябвало да бъде направено и със Закона за ВЕИ.“

Според него ЕРП-тата крият пред ДКЕВР своите кражби, представяйки ги за „технологични разходи“, тъй като по думите му няма методика за тяхното изчисление, а дружествата пресмятат разликата между цената на НЕК и това, което е купено. Така в сумата влизат и кражбите, и неплатените сметки.

От казаното от Еленко Божков стана ясно още, че при първоначалното подписване на договорите страната ни се е съгласила да им даде 15% за „технологични разходи“, при положение, че в останалите страни на ЕС те са едва 7-8%. В преговорите тогава участваше и сегашната шефка на ДКЕВР Светла Тодорова.

„Успяхме да намалим процента на 8%, но сега те настояват той да стане отново 10%. Остава отворен въпросът дали назначенията в ДКЕВР са направени в изгода на тези дружества и ще бъде ли удовлетворено искането им“, допълни към казаното още той.

Освен това са били открити и сериозни несъответствия между обявената инвестиционна програма с направените по нея разходи и онова, което е разходвано наистина, заяви Божков.

„Премиерът Близнашки, вицепремиерът Захариева, министър Щонов и новата шефка на ДКЕВР Тодорова са абсолютни лобисти на ЕРП-тата. Те са сложени там, за да изпълняват корпоративния интерес. Нишката е ясна: Плевнелиев, Захариева, Щонов и Тодорова. Това е лобистката верига.“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Икономика

Над 630 000 лв просрочени задължения са постъпили в НАП – Габрово

Published

on

Публичните изпълнители от офиса на НАП Габрово събраха над 630 000 лева просрочени задължения за първите седем месеца на годината. Почти 110 000 лв от задълженията са внесени след наложен запор, а малко над 520 000 лв са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава обмен на информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“ за предстоящи плащания.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, Агенцията налага своевременно обезпечителни мерки, с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица