Свържи се с нас

Любопитно

Пъстра програма за празниците на Севлиево

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

16 октомври е денят, в който се поставя началото на тиквените емоции в Севлиево, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

В Дом на Културата „Мара Белчева” от 17.00 ч., започва тържественото връчване на наградите от проведените конкурси -„Тиквени фантазии“ и „Тиква най-най“. Експонатите ще бъдат оценявани от компетентно жури, а талантите ще получат награди в пет категории и два раздела. Вниманието на зрителите ще бъде привлечено от малки, големи, нестандартни, красиви и най-дълги тикви, както и различни тиквени творения в областта на изобразителното и приложно изкуство. Празничната вечер ще продължи със спектакъл „Приказка за тиквата”, подготвен от малки актьори – възпитаници на детските градини в Севлиево.

В 19.00 ч. официално ще бъде открит Севлиевският есенен панаир с концерт на оркестър „Плам”. С това ще се постави началото на участията на Панаирната естрада.

Традиционно, както всяка година ще се проведе събор-надпяване на хорове при клубовете на пенсионера. Началото ще бъде поставено в 10.00 ч. на 17 октомври в народно читалище „Развитие-1870”-Севлиево. Само час по-късно на сцената на панаира, започва концерта на самодейните състави – „Музикална въртележка”.

Кулминацията на вечерта е веселото карнавално шествие „Влакът на Тиквенбург”, което ще украси улиците на града. Всеки който пожелае може да се включи в пъстрото шоу, като условието за участие е да носи весел карнавален костюм, добро настроение и широка усмивка. „Влакът на Тиквенбург” ще тръгне от парк „Казармите” и ще достигне до панаирната естрада, като ще премине по централните улици на града. Най-атрактивните участници ще получат награди. Доброволци ще раздават маски с визии на плодове и зеленчуци и пъстроцветни балони. Вечерта ще продължи на панаирната естрада с концерт на Михаела Филева, Били Хлапето, Прея и Venzy.

Съботният ден събира гости и приятели на различни сцени в Севлиево. Шоуто за млади таланти „Чичковите червенотиквеничковчета” стартира на 18 октомври от 10.30 ч. на площад „Свобода” пред Община Севлиево. Празникът събира талантливите деца на Севлиево и съседните градове, които ще покажат танцови, певчески и театрални умения на откритата сцена. Денят ще бъде изпъстрен със забавни и щури състезателни игри, кулинарни състезания, творчески работилници, награди и много изненади.

Организаторите са подготвили специално обособен кът за художници, където малки таланти ще рисуват картини на тиквена тематика. Децата ще нарисуват с тебешири на паважа и най-голямата тиква, която ще се превърне в кандидат за рекордите на Гинес.

Традиционно ще бъде представен най-дългия тиквеник, неизменна атракция от празника, който щедро ще бъде раздаден на гостите на площада.

Доброволци ще раздават малки оранжеви листчета, на които всеки ще може да си напише различни послания за късмет и ще украсим „Тиквено дърво на късмета”.

В кулинарните приключения „Обединени от магията на тиквата”, „Под капака на тиквата” и „Тиквена аранжировка” ще могат да се включат всички малки и големи таланти, които ще покажат невероятни умения в приготвянето на ястия с тиква. Победителите в състезанията ще получат награди.

В центъра на емоциите около съботното Тиквеното парти ще бъде и представянето на кулинарната тиквена изложба „Тиквени изкушения”.

Спортна зала „Дан Колов” отваря врати на 18 октомври в 10.30 ч. за да посрещне участниците в националния събор Северняшки гайтани”, който събира изпълнители от клубове за български хора.

Концертът на самодейните състави „Музикална въртележка” ще започне в съботния ден от 11.00 ч. на панаирната естрада,а за феновете на флоклорната програма, вечерта ще завърши с участието на Радостина Герджикова и звездата на Пайнер-Ивана. Концертът на поп-фолк дивата ще започне в 19.00 ч. на панаирната естрада.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица