Свържи се с нас

Култура

„Култура ON-air“ – медийната платформа на габровските творци

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Проектът „Култура ON-air” на фондация „Граждански форум” в значителна степен решава проблем, свързан с липсата на възможности за популяризиране на местния културен продукт на общинско, регионално, национално и международно нива, информират от Община Габрово.

„Култура ON-air” дава шанс да започне архивирането на този продукт за поколенията. Най-общо проектът би могъл да се раздели на две съставни части:

1.Изработване и пускане в действие на онлайн-платформа, чрез която да се даде възможност на потребителите да се запознават с местния културен продукт (чрез аудио и видео предавания, текст, снимки и др. и чрез архивиране).

2.Реализация на предавания (аудио и видео) и публикации, свързани с културата на Габрово.

Идеята ще продължи да се реализира и развива във времето, чрез възможностите на публично-частното партньорство, привличането на донори от частен и обществен характер, предлагане на възможности за реклама.

Културният продукт, създаван от местната общност на Габрово, достига до ограничен кръг хора със специализиран интерес в дадена област на културата. Има проблем с медийното популяризиране, разпространението на произведения на изкуството и архивирането им. Габрово е община с изключително влошаваща се медийна среда. Тенденцията се задълбочава с времето. Днес сме свидетели на големи национални медийни обединения, които съчетават различни варианти на разпространение – телевизии се обединяват с радия и интернет сайтове. Това се прави, за да се отговори на предизвикателствата на следващите 10 години. През този период ще започнат да функционират медии, които ще бъдат съвсем различни от известните днес сайтове. Публикуването на информация в тези медии ще става все по-скъпо. Влошаващата се медийна среда в Габрово има много важна връзка с културата, която се създава от местната общност. Нейният продукт е достъпен само на специализирани места – галерии, концертни зали, библиотеки. От друга страна има голяма заплаха от намаляване на потенциала на габровските медии и е на лице невъзможност, чрез сега действащите такива, да се достигне до широката публика в самата община, в страната и извън нея. Създаването на специализирана в областта на културата интернет-платформа „Култура ON-air” е важен елемент от решението на този проблем. Тя дава шанс за популяризирането, разпространението и архивирането на културен продукт от местен характер и възможността на аудиторията да го ползва по всяко време. Така се отговаря на една важна социална необходимост и биха могли да се ангажират нови публики.

Въпреки че най-отдалеченото село на община Габрово е едва на 20 км от центъра на града, значителна част от населението няма пряк достъп до местна информация. Това се отнася особено за информацията, свързана с проявите на културните общности. Релефът не позволява навсякъде да се слуша радио, но дори да не беше така, над 90% от лицензите, издадени от съответните органи, са за столични радия. Местна телевизия няма. Днес дори в най-малките села на община Габрово достига цифрова телевизия, но това много малко касае местната култура, която рядко попада в полезрението на националните медии. Културният продукт много често не е комерсиален, което го прави не така привлекателен за медии с частна инвестиция.

В Габрово няма специализиран и масово достъпен архив за продуктите, създадени в областта на културата. Една от важните функции на „Култура ON-air” ще бъде да събира и архивира културни произведения от различни области и да гарантира тяхната достъпност за аудиторията от различни части на света.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица