Свържи се с нас

Новини

Още 7 двойки с репродуктивни проблеми получиха подкрепа

Още седем двойки с репродуктивни проблеми получиха финансова подкрепа от Община Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Седем двойки с репродуктивни проблеми получиха финансова подкрепа от бюджета Община Габрово на обща стойност 6 000 лв. Средствата са за финансиране на извършени изследвания и манипулации, предшестващи ин-витро процедурата, информираха от местната общинска администрация.

На първото заседание на Комисията за тази година бяха разгледани постъпилите от началото на 2014 г. заявления и беше определен размерът на подпомагането, което вече получиха всички, подали документи двойки.

След промяната в Правилника за финансово подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, заявления за финансова помощ се приемат целогодишно и изплащат периодично. Миналата година бяха подпомогнати общо 21 двойки, който получиха средства в размер на 14 996 лв. Три от двойките се радват на четири здрави бебета, сред които една двойка близнаци.

Тази година от 7-те подпомогнати двойки две двойки очаква още четири бебета, сред които и тризнаци. Общият бюджет за финансова помощ на двойките с репродуктивни проблеми с решение на Общински съвет – Габрово е 15 000 лв. Средствата за подпомагане на семейство или двойка са в размер до 1000 лв. годишно.

Заявления за кандидатстване за финансова помощ се подават деловодството на Община Габрово, повече информация на тел. 066 181 390 – Невяна Башлиева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица