Свържи се с нас

Култура

Росен Дончев ни кани в своя „Предколумбов свят“

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

Музеят „Дом на хумора и сатирата” обеща на своите почитатели и приятели срещи с габровски творци и през този пролетно-летен месец. На 19 юни от 17.30 часа в зала 6 Росен Дончев ще открие своята пета поред самостоятелна изложба, наречена „Предколумбов свят”.

Авторът е роден през 1963 г. Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства „Св. Георги” – гр. Трявна /сега Национална гимназия/ и българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Тогава избира да се посвети на рисуването на икони. Завършва живопис при проф. Димитър Чолаков в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Първата му изложба е в галерията на СУ /1989 /. След сериозна пауза ни изненадва с три изложби само в юбилейната си година /в Казанлък, Габрово и Севлиево/. Член е на Дружеството на габровските художници. Участва в международни пленери по живопис и в национални и регионални изложби. През 2010 г. заедно с художничката Ваня Запрянова създават галерия „Ателието” в гр. Казанлък.

Организира 17 издания на Националния детски пленер „Етър”, съвместно с АЕК „Етър” и Иконописното ателие при АЕК „Етър”. Създава техниката „ухаеща рисунка” – рисуване с розово масло и пигменти. Прави демонстрации – рисуване с вино.

Негови творби могат да се видят в Колекцията за модерно изкуство /Измит – Турция/, в колекцията на ХГ „Видима”, в ХГ „Христо Цокев”. Японското императорско семейство също притежава негова картина. Редица галерии в страната и чужбина също притежават в колекциите си негови картини.

Изложбата „Предколумбов свят” е първото гостуване на Росен Дончев в Дома на хумора. В 35 живописни творби той извайва своите интимни пространства като умел разказвач на приказки и още по-важното е: допуска и нас в своя свят от багри, видения, сенки и спомени от миналото. Личното и историческото минало, чак до предколумбово време.

В изложбата специално място заема цикълът, дал названието на изложбата. Много силно е внушението, че можем да надникнем в един по-различен мир, преди човечеството да хукне да прави открития по всички точки на земното кълбо, в Космоса и под земята, преди цивилизацията да стане мерило за всяка наша успешна стъпка. В този свят цари хармония и ред, заслужава нашето доверие и признание. Затова и пейзажите на Р. Дончев са истинско преживяване за всеки един от нас. Завладява ни усещането за хармония, спокойствие и топлота, толкова оскъдни в съвременния свят. Със сигурност една провокация за обръщане и размисъл за това какъв е бил Светът преди Колумб…

С много въображение и любов към природата художникът създава една прекрасна цветна атмосфера. Всяка картина е като една започната история, чийто край зависи от нашето въображение. Авторът е ползвал доста разнообразни техники и материали /акрил, пигменти и маслени бои/, като с лекота постига плътност и релефност на рисунъка. Р.Дончев обича да експериментира и да прави изненади за зрителя, особено когато използва пигменти като в иконописта, или рисува с аромати или вино.

Преди няколко години, когато получи наградата на Община Габрово за участието си в изложбата на габровските художници, Р.Дончев призна, че е страхотно щастлив и се определя като най-големия оптимист. Щастлив, защото рисува много, щастлив, защото творбите му срещат одобрение и висока оценка. Сега, когато имаме възможност за първи път в Музея „Дом на хумора и сатирата” да видим картините на този ЩАСТЛИВ художник-оптимист, да не пропуснем да се заредим с невероятната енергия, която излъчва и самият автор, и неговите картини.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица