Свържи се с нас

Любопитно

Най-добрите търсачи на „съкровища“ са в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Макар и да не бе особено слънчева изминалата събота беше изпълнена с много емоции, адреналин, спортен дух и отборна игра. Всичко това се случи в местността Градище, а инициаторите бяха Община Габрово и екипът към проект Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово.

Още от сутринта информационна шатра бе разположена в началото на боровата гора, откъдето в 11:00 часа бе поставен старта на състезанието за търсачи на „съкровища“. Всички, посетили шатрата, получиха информация за новата система за събиране на отпадъците в Габрово и за опасностите, налагащи необходимостта да бъдем по-отговорни както към природата, така и към себе си.

Кулминацията на този информационен ден дойде със старта на състезанието „Мама, татко и аз“, което много бързо се трансформира в „Бързи, смели, сръчни“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В надпреварата се включиха 8 отбора, които имаха за целта да открият скритите по предварително маркирано трасе „съкровища“. И понеже знаем, че отпадъците не са просто боклук, а ресурс, именно те бяха нашите „съкровища“. Финалното класиране показа, че всички отбори са се справили със задачата, събирайки 5 вида отпадъци, разпиляни по трасето, за по-малко от 2 минути. Единственото изключение направи отбор „Поспаланковци“, които в хармония с името си преминаха най-бавно трасето, но пък бяха единствените, които събха и донесоха отпадъци, извън посочените в регламента. „Поспаланковците“ получиха и специална награда за своята досетливост и грижа към природата.

В духа на Мондиала и на Градище имаше футболни отбори. Един от тях, който не случайно се нарече ФК „Чардафон“, зае ІІІ място.

Специално участие в състезанието имаше от учениците от 6 “б“ клас на СОУ „Райчо Каролев“, чиято класна Стелиана Христова застана на чело на отбор „Малинките“ и ги доведе успешно до ІІ място.

Най-добрите търсачи се оказаха отбор „Черешка“, които се отличиха не само с бързина и точност, но и с голямата си емоционалност и ведро настроение.

Екипът по проекта за новото депо благодари на отбор „Орловец“ за амбицията и активността, на отбор „Лалеви“ за тяхната отдаденост, въпреки че носеха малката си дъщеря на ръце, на отбор „Янтра Габрово“ за смелостта да бъдат първи по трасето, на отбор „Търсачите“ за това, че бяха готови да стигнат и до телевизионната кула, но да успеят в каузата.

Благодарим на всички, които бяха с нас на Градище, и които доказаха, че мястото на отпадъците не е сред природата.

Снимки може да видите тук.

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейна в пълния си блясък

Published

on

Коледната елха и празничните светлини в Централната градска част на Трявна грейнаха в пълния си блясък, снощи, с богата подготвена програма на площад „Капитан дядо Никола“ в Славейковия град.

По традиция светването на празничната премяна на 7-метровото коледно дръвче официално постави начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и доказа, че е едно от най-дългоочакваните и обичани събития от жители и гости на града.

И тази година, разбира се, най-радостни бяха децата, които с нетърпение очакваха заветния момент до светването на елхата. Някои от тях даже успяха лично да предадат своите писма до Дядо Коледа, който заедно със Снежанка, изненада малчуганите в началото на вечерта.

Малки и големи не спираха да се снимат с Добрия старец и неговите помощници и да се хвалят колко много са слушали през тази година. Празничната програма започна точно в 18:00 ч. с камбанен звън на Часовниковата кула.

Поздравление към всички присъстващи отправи кметът на Трявна Силвия Кръстева, която пожела светли и топли Коледно-новогодишни празници. „Пожелавам Ви от сърце, на Вас и вашите семейства – мир и светлина в душата, доброта, здраве и само хубави емоции, както и една хубава и незабравима Коледа. Нека светлините на нашата елха да бъдат най-светлите ни пожелания. Вярвайте от сърце и доброто ще победи, бъдете здрави и весели празници,“ сподели още кметът.

Първи на сцената излязоха малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, които зарадваха присъстващите с коледни песнички и подготвени стихчета. Дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна също поздравиха гостите с тематични фолклорни изпълнения. Веднага след тях на сцената излезе талантливата поп певица Стела Георгиева – STELLAR, която приповдигна настроението на малки и големи с весели коледни песни.

Кулминация на вечерта бе тържественото запалване на празничните светлини на коледната елха в Трявна, което и тази година бе обратно отброено от кметът на Община Трявна с помощта на нетърпеливите дечица.

Блясъкът на коледната премяна бе допълнен от впечатляваща заря, която озари небето над Трявна. Празникът продължи с Детски танцов ансамбъл и Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които заедно с присъстващите извиха кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“ в града.

Община Трявна благодари на всички за участието тази вечер, както и на ръководството и децата на ДГ „Калина“ – гр. Трявна, които по непредвидени обстоятелства не успяха да вземат участие в празничната програма.

Всички снимки от събитието на фотографа Димитър Сотиров можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица