Свържи се с нас

Новини

Лъснаха редица нарушения след одита на „Българка“

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Редица нарушения са били констатирани след направения одит на Дирекция Природен парк „Българка“. Това стана известно от изявление на областния управител на Габрово Николай Григоров, дадено пред местните медии по повод резултатите от одитния доклад, извършен в парковата дирекция.

„Оказа се, че последните години там нещата са ставали непрозрачно и докладът констатира множество нарушения, които са се случили и за които някой трябва да носи отговорност. Този някой всички знаем кой е“, заяви Николай Григоров.

Тритомният одитен доклад, обхващащ периода от 1.01.2008 г. до 31.12.2013 г., включва доклад, констатации, приложения, таблици по различни конкурси, заповеди и др.

От казаното от Николай Григоров стана ясно, че има забавени плащания по сключени договори, при което са създадени рискове за плащане на неустойки. Нарушени са били процедури по конкурси, свързани с плана за управление на парка, има граждански договори, които според одита са неправомерно подписани. Създавани са документи с невярно съдържание. Допусната е йерархична зависимост между членове на комисии и избрани ръководители по 2 проекта.

Констатирани са били неправомерно сключени договори с изпълнители, на стойност по-висока от предварително определената в максималната стойност на доставката, излагащо на риск от неверифициране на разходи. При провеждане на определени процедури са създадени условия за тяхното манипулиране, като в един от конкурсите единствено фирмата, определена за изпълнител, е подала ценова оферта под максимално определената допустима стойност. В предварителната обява е била обявена стойност надвишаваща стойността по договора.

Не са съставяни протоколи за доставката на консумативи в офис техника. Според договора разплащане се дължи само за доставки, които са приети само с протокол от възложителя. Има несъответствия при приемането на офис техниката, т.е. определеното лице не е присъствало не приема на консумативите по договора.

Неправомерно са сключени договори за ръководител екип и не са били издавани заповеди за отпуск на служители, информира още областният управител. „Съществуват предпоставки за трудовите договори с някои от лицата, които са свързани по пряка линия, да са фиктивно сключени“, поясни още Григоров.

Неправомерно са залагани максимални стойности на поръчки по-високи от одобрените в бюджета на проекта, а избраните за изпълнители фирми са предложили ценови оферти равни на одобрените или значително по-високи, според според Николай Григоров поражда съмнение за манипулиране на процедурите.

Общото заключение на одита гласи, че финансовото управление на дейностите за изразходване средствата по програми, финансирани от ЕС, както и на бюджетните средства за съфинансиране по тези програми, не са в съответствие с приложимото законодателството и въведените процедурни правила и методики от МОСВ и ИАГ.

Съществуващите контролни процедури не осигуряват разумна увереност за законосъобразност на финансовата дейност на ПП „Българка“, каза в заключение Николай Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица