Свържи се с нас

Култура

Фотоси и средновековни облекла оживяха в „Моят поглед към Хоталич“

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Снимки, представящи средновековната атмосфера, природата с нейните краски и творения, заснети от обектива на фотографи при залез слънце, от птичи поглед или през нощта украсиха археологическия обект Хоталич тази събота. Експозицията бе подредена във връзка с награждаването на победителите от националния фотоконкурс на тема: „Моят поглед към Хоталич“, организиран от Община Севлиево и Исторически музей по повод 35-годишнина от началото на археологическите проучвания и успешното завършване на проекта за осигуряване на достъп и социализация на средновековния град и крепост.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Първото място и парична премия в размер на 350 лв. журито на конкурса присъди на Маргарита Георгиева и Пенчо Еленков (посмъртно) за цялостното им участие с фотографии, правени от делта план. Снимката „История и бъдеще“ на Илко Илев грабна сребърното отличие и сумата от 100 лв., както и наградата на хотел „Одеса“ – вечеря за двама. Третата награда и премия от 50 лв. спечели Николай Братованов с „Вечност“. Призовите награди връчи кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, председател на журито, в чиито състав бяха и фотографът Пенчо Тихов, художникът и директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ Васко Василев и археологът Надежда Ботева.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Специалната награда на Исторически музей спечели Искрен Минчев и снимката му „С духа на времето“, събрала най-много „харесвания“, цели 303 гласа, на фейсбук страницата на Музея. Победителят от интернет гласуването получи издания, посветени на Хоталич и карта за безплатно посещение за срок от една година на всички музейни обекти в общината.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Специални награди бяха раздадени и от местните хотелиери. Хотел „Тихият кът“ награди с нощувка и закуска Василка Стрежева и снимката „Крепостта Хоталич – един средновековен град в наши дни“. Бутилка шампанско и празнична торта от сладкарницата на „Севлиево плаза“ спечели Иван Цонев за колажа „Приключение, мистика и реалност в сърцето на България“. Наградата на хотел „Росица“ отиде при Светлин Райков за фотографията „Гледка“, а Илиян Гъбенски със „Звезден град“ бе избранникът на хотел „Хелиос“.

В унисон с атмосферата на конкурса организаторите поднесоха и специалната си изненада – ревю на средновековни облекла, ушити по поръчка, с идеята да се ползват от посетителите на Хоталич за снимки. Като с машина на времето присъстващите се пренесоха в онова отминало и дори мистично време на Античността и Средновековието, като научиха повече за облеклото на хората от средните векове. Историята на града и крепостта, за разкопките и находките, както и за днешния Хоталич разказа директорът на Историческия музей Найден Петров. За доброто настроение на гостите се погрижиха и трио „Галакси“ от Upstream Voices.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица