Свържи се с нас

Новини

60 л/кв.м. паднаха тази нощ над Габрово

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Времето в община Габрово е облачно и вали дъжд. Количеството на падналите валежи през изтеклата нощ са 60 л/кв.м., като интензитета на валежа е достигнал стойности от 320 л/кв.м. Духа северен вятър със скорост 3 м/сек. Температурата на въздуха измерена в централна градска част от общинската МТО станция е 13,4°С. Влажността на въздуха е 96 %.

Количеството водни маси, приети от язовира за последното денонощие са 699 461 куб.м. и нивото се е увеличило с 52 см. Обемът на водата е 20 млн. 534 хил. куб. м. До достигане не преливен ръб има резервен обем от около 7 млн.куб. м. и язовирът играе ролята на защитен буфер за речните корита на р. Янтра и Паничарка.

Днес метеорологичната обстановка в страната ще бъде сложна. Причината е бавно подвижен средиземноморски циклон. Валежите ще продължат и в много райони ще бъдат значителни. Очакваме гръмотевични бури с бързи и резки промени в посоката и скоростта на вятъра. Ще има градушки. От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, по високите западни полета малко по-ниски. Очакваната максимална температура ще е 16° – 17°. В планините ще бъде крайно неблагоприятно и опасно за излети. Ще бъде облачно, с валежи и със силни гръмотевични бури. По най-високите върхове ще превалява сняг. Максимална температура на височина 1200 метра – около 12°, на 2000 метра – около 7°.

Предвид очакваната усложнена МТО обстановка се обръщаме към жителите на община Габрово и предупреждаваме за въведен оранжев код за валежи и гръмотевични бури за единадесет области в страната. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян се очаква значително количество валежи – до 60 л/кв.м. Валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра. Оранжев код се обявява, когато времето е опасно.

В останалите 17 области в страната е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури. В областите Плевен, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Силистра и Разград валежите ще бъдат интензивни и придружени с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества на валежите в тези области са до 35 л/кв.м.

За Габрово като център на локално огнище на гръмотевични бури, с посока на разпространение Габрово-Дряново-В.Търново, проявата на гръмотевична дейност е особено характерна за месеците май и юни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Община Габрово внедрява стандарта ISO 50001

Пита гражданите за енергията и климата.

Published

on

Община Габрово ще прилага система за управление на енергията в общинския сграден фонд по международния стандарт ISO 50001, съобщи Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в администрацията на кмета.

Традиционно стандартът намира приложение в индустриалните процеси и адаптирането му в общинската администрация е пилотнo. Процедурата по получаване на сертификата е във финален етап.

Внедряването му ще подобри контрола над 29 общински сгради и ще подпомогне изпълнението на законодателните и регулаторните изисквания.

Инициативата е в рамките на проект за ообновена, еко, ефективна и активна администрация, който бе изпълнен в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Разработката цели да бъдат въведени иновативни методи за координация в администрацията за дейности в сферата на енергийния преход. Създаден е нов организационен пакет от документи, сред който е Иновационна стратегия за управление на енергията.

Към нея са разработени правила за използване на енергийните ресурси, административен кодекс за устойчива мобилност и кодекс за комуникация с гражданите в сферата на устойчивата енергия.

Основен компонент в проекта е платформата за набиране на предложения от гражданите – т. нар. Градска лаборатория за идеи (Urban Living Lab), за съвместно планиране с акцент върху климата и енергията.

Целта е да сe приложат иновации в градски условия, които са припознати от различни заинтересовани страни (граждани, бизнес, научни и академични среди, публичен сектор).

Идеи вече се приемат чрез онлайн формата в сайта на Община Габрово и регулярно ще бъдат оценявани, обсъждани и реализирани според възможностите, допълват още от администрацията на кмета.

Зареди още

Новини

„Маратон на добротата“ в ДГ „Първи юни“

Published

on

Учители, деца и родители от детска градина „Първи юни“ – Габрово се включиха в инициативата „Маратон на добротата“, която започва със запознаване на малчуганите с историите в книжката „Мечо и добрината обикалят гората“ на авторката Виктория Петрова.

Мотивирани да правят по една добрина всеки ден, децата изработват и картички за предстоящите празници, които са дарени на отделението по педиатрия в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, убедени, че радостта и подкрепата действат като лекарство на всеки болен и помагат за по-бързото му възстановяване.

Жестът предизвикал радост у малките пациенти и екипа на отделението, а техните учители споделят: „Подобни инициативи, които идват от деца за деца са вдъхновяващи.

Изключително е важно, че още от ранна възраст, децата се възпитават в съпричастност към другия, което гарантирано ще ги превърне в добри и отговорни възрастни хора.“

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица