Свържи се с нас

Любопитно

И тази година ще има Узана Поляна Фест

Узана Поляна Фест 2014 провокира към лична и глобална промяна с музика, изкуство и приключения в природата

Published

on

2014За четвърта поредна година, споделящите зеления лайфстайл и уважаващи природата, ще се съберат на станалия вече емблематичен Узана Поляна Фест, който се случва не къде е, а в самия географския център на България – местността Узана, Габрово.

Фестивалът ще зарадва всички между 18-ти и 20ти юли над Габрово, като за това освен неуморните организатори са “виновни” и Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за Управление Дейности по Опазване Околната Среда и Община Габрово, които осигуряват финансирането и ще се погрижат за редовния транспорт към местността.

Входът, както винаги е безплатен, а програмата – пълна с шарена смесица от занимания – до едно показващи “възможния друг живот”.

От самото си създаване, УзанаПолянаФест доказва ежегодно на хилядите си феновете от цялата страна и региона, че новите и нестандартни подходи към най-сериозните екологични проблеми на съвременния ни свят, са и решенията на предизвикателствата, с които се сблъскваме всеки ден локално и глобално. Организаторите наблягат на разпространяването на концепцията за “Синя икономика”, която е наследникът на тази за устойчивото развитие.

Архив © Copyright  — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тази година Узана Поляна Фест ще предизвика промяната като забърка феновете на зеления начин на живот в новата си концепция, която свързва личното развитие с нуждата от социална промяна.

Програмата на фестивала ще бъде горд домакин и на нестандартни преживявания за душата, тъй като именно оттам може да започне промяната на всяко едно ниво в обществото. Най-смелите от гостите ще могат да се включат в експеримента “Drum Dance” с добре известния Мартин Иванов от институт Либера и занимаващата се със съвременен танц Радина Сундари Дян. Събитието е в интердисциплинарната среда между представление и терапевтичен подход чрез музика и танц.

Музикалната програма не отстъпва, както винаги на най-големите музикални фестивали от същия клас – хедлайнери ще са гръцка група със специфичен етно-бийт – Baildsa.

Дискусиите в презентационния център от своя страна няма да оставят нито една тема на съвремието ни, свързана с устойчивото развитие, незасегната: ще можете да чуете какви значими проблеми на градовете могат да бъдат решени чрез системата за компостиране, ще научите какво се крие зад концепцията “Нулеви отпадъци” и как да я прилагате в ежедневието си, за да живеем в едно здраво и чисто общество. Как да счупим ужасната тенденция на обезлюдяване в българските села чрез устойчиво земеделие. Как защитените територии могат да бъдат източник на доходи за селските райони, а пък земеделието да се пренесе и в градовете. Тези и много други иновативни идеи ще провокират посетителите на Узана да започнат промяната от самите себе си.

snimka_1-620x260В Дзен-центъра на фестивала тази година ще е пълно с изненади. Една от най-впечатляващите от тях е “космически кораб на душата” – пътеводител за баланса и възстановяване на симетрията в тялото.

Както и всяка година, в Арт-ателиетата посетителите на фестивала в края на юли ще откриват повече за “живота след смъртта” на вещите и как можем да участваме в “прераждането” на използвани в ежедневието ни ресурси.

Фестивалът е и едно от малкото места, където български производители на био и екологични храни могат да предложат продукцията си без да бъдат таксувани за това, да се запознаят помежду си и с нови клиенти. С този акт, организаторите се надяват да привлекат масовото внимание към високата добавена стойност, която устойчивите малки бизнеси имат за своите населени места, но и не само.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица