Свържи се с нас

Любопитно

Нарисувай габровския влак

Published

on

снимка: Николай Колев

снимка: Николай Колев

На 1-ви юни от 10:00 часа, пред сградата на железопътна гара Габрово ще се проведе финалът на конкурса за детска рисунка, на тема: „Нарисувай габровския влак”. Конкурсът е организиран по повод Международния ден на детето от любители на железопътния транспорт от Габрово, със съдействието на „Холдинг БДЖ” ЕАД.

Чрез него се предоставя възможност на най-малките пътници на националния железопътен превозвач да покажат своя талант в областта на изобразителното изкуство. Изискването към малките художници е техните творби да бъдат на железопътна тематика, независимо от стила и формата на рисуването, както и от използваните техника и материали.

В конкурса „Нарисувай габровския влак” ще участват над 90 творби, като най-сполучливите рисунки ще бъдат отличени от петчленно жури, председателствано от габровски художник. Участниците в конкурса са разделени в две възрастови групи. Първата група обхваща деца на възраст до 7 години, а втората – деца от 8 до 12 години.

„Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще осигури наградите за първенците, класирани на първите три места във всяка една от двете възрастови групи.

Наградите за малчуганите, спечелили първо, второ и трето място, ще бъдат безплатни билети за пътуване с влак за цялото семейство по избрана от детето дестинация, както и шапки и тениски с логото на БДЖ. Победителите в конкурса ще получат също така играчки от естествени материали, книжки за оцветяване, лакомства и др., осигурени от любители на железопътния транспорт в гр. Габрово.

Творбите на всички участници в конкурса ще бъдат изложени в просторната чакалня на гарата в Габрово, която отскоро е с обновена визия. В чакалнята посетителите на изложбата ще могат да намерят и информация за развитието на железопътния транспорт в Централна България, забележителностите в региона, своеобразна „пътуваща” библиотека с абсолютно свободен достъп и др.

Ръководството на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД подкрепя подобни инициативи, чрез които се дава възможност на децата да разгърнат своя творчески потенциал и възможности.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово ще участва в световния ден на ходенето

Published

on

Габрово ще участва в Националната спортна проява Световен ден на ходенето, провеждаща се с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и под патронажа на министър Весела Лечева. Община Габрово е партньор на инициативата.

Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г., по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 – 2024”.

В Габрово събитието ще се проведе на 8 октомври /събота/, с маршрут спортна зала „Орловец“ – парк „Градище“. Сборният пункт е в 09.00 часа пред страничния вход на залата, откъм магазин Билла. В деня на проявата ще се раздават тениски и раници на БФСВ.

Национална проява Световен ден на ходенето ще се проведе в 15 Общини от страната – Добрич, Варна, Велинград, Асеновград, Бургас, Плевен, Ловеч, Казанлък, Кюстендил, Враца, Габрово,  Разград, Русе, Благоевград, София – СО, р-н Панчарево, с. Лозен.

В световен мащаб събитието е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.

Целта на проявата е да се популяризират системните занимания и особено ходенето, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица