Свържи се с нас

Новини

Ученици усвоиха иновативни умения и компетенции в туризма

Published

on

IMG_0019LLP_BG1Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово участваха в проект “Усвояване на иновативни умения и компетенции в туризма чрез мобилност” №2013-1-BG1- LEO01-08905. В него се включиха 20 възпитаника от дванадесети клас на училището. Тази година те завършват специалностите „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводство“ и „Туристическа анимация“. В мобилността като ръководители на групата се включиха Надя Маджарова – знаково име за гимназията, учител по немски език и Даринка Христова – млад преподавател по туристически дисциплини.

10253205_639382022800511_1509753860_n

По време на 3 – седмичната практика от 30 март до 21 април 2014 г. младите стажанти работиха за придобиване на практически опит относно нови технологии за приготвяне на ястия в кухнята, обслужване на гости в ресторанта и бара, организиране на събития за голям брой посетители – коктейли, партита, обслужване на кетъринг, наблюдаваха използването на съвременни резервационни системи, посрещаха и настаняваха гости в хотелите.

20140418_135657

Работните места на стажантите бяха определени след съгласуваност между партньорите – Професионална гимназия по туризъм – Габрово и немския център за професионално обучение WBS Training AG на базата на досегашния опит от реализирания проект Мобилност през 2011 г.

DSC02552

За втори път немският партньор осигури прекрасни условия за настаняване, изхранване, карти за пътуване и разнообразна културна програма. Всички проблеми и обичайни ежедневни трудности бяха решавани своевременно. На всеки стажант бе определен наставник, който проследяваше индивидуалния му напредък. В края на практиката учениците получиха атестати за професионалното им ниво, които са отлична препоръка при кандидатстване за работа извън България.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Особено важно бе практикуването на немски и английски език в реална работна среда и използването на специфична професионална лексика.

Проектът приключи с връчване на сертификати на учениците – Сертификат за предварителна езикова подготовка по немски език в рамките на 120 часа, предварителна професионална и културна подготовка, Сертификат за стаж от WBS Training AG и най-важният – Европас сертификат за мобилност, който дава възможност на притежателя за работа в сферата на туризма извън България.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

На 30 април участниците в проекта споделиха своите впечатления за проведената практика на среща с журналисти и работодатели от община Габрово. Ива Петрова, Лальо Бояджиев и Марин Георгиев вече са поканени от немски работодатели и обмислят предложението да се върнат и работят в Германия. На останалите предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

Настоящата публикация е изготвена от екипа по проект “Усвояване на иновативни умения и компетенции в туризма чрез мобилност” №2013-1-BG1- LEO01-08905.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица