Свържи се с нас

Новини

Ученици усвоиха иновативни умения и компетенции в туризма

Published

on

IMG_0019LLP_BG1Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово участваха в проект “Усвояване на иновативни умения и компетенции в туризма чрез мобилност” №2013-1-BG1- LEO01-08905. В него се включиха 20 възпитаника от дванадесети клас на училището. Тази година те завършват специалностите „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводство“ и „Туристическа анимация“. В мобилността като ръководители на групата се включиха Надя Маджарова – знаково име за гимназията, учител по немски език и Даринка Христова – млад преподавател по туристически дисциплини.

10253205_639382022800511_1509753860_n

По време на 3 – седмичната практика от 30 март до 21 април 2014 г. младите стажанти работиха за придобиване на практически опит относно нови технологии за приготвяне на ястия в кухнята, обслужване на гости в ресторанта и бара, организиране на събития за голям брой посетители – коктейли, партита, обслужване на кетъринг, наблюдаваха използването на съвременни резервационни системи, посрещаха и настаняваха гости в хотелите.

20140418_135657

Работните места на стажантите бяха определени след съгласуваност между партньорите – Професионална гимназия по туризъм – Габрово и немския център за професионално обучение WBS Training AG на базата на досегашния опит от реализирания проект Мобилност през 2011 г.

DSC02552

За втори път немският партньор осигури прекрасни условия за настаняване, изхранване, карти за пътуване и разнообразна културна програма. Всички проблеми и обичайни ежедневни трудности бяха решавани своевременно. На всеки стажант бе определен наставник, който проследяваше индивидуалния му напредък. В края на практиката учениците получиха атестати за професионалното им ниво, които са отлична препоръка при кандидатстване за работа извън България.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Особено важно бе практикуването на немски и английски език в реална работна среда и използването на специфична професионална лексика.

Проектът приключи с връчване на сертификати на учениците – Сертификат за предварителна езикова подготовка по немски език в рамките на 120 часа, предварителна професионална и културна подготовка, Сертификат за стаж от WBS Training AG и най-важният – Европас сертификат за мобилност, който дава възможност на притежателя за работа в сферата на туризма извън България.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

На 30 април участниците в проекта споделиха своите впечатления за проведената практика на среща с журналисти и работодатели от община Габрово. Ива Петрова, Лальо Бояджиев и Марин Георгиев вече са поканени от немски работодатели и обмислят предложението да се върнат и работят в Германия. На останалите предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

Настоящата публикация е изготвена от екипа по проект “Усвояване на иновативни умения и компетенции в туризма чрез мобилност” №2013-1-BG1- LEO01-08905.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Новини

Румен Радев ще участва в тържествата на Шипка за 3 март

Published

on

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник 3 март, съобщиха от прессекретариата.

В празничния 3 март, неделя, от 11.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 11.50 часа президентът ще произнесе слово.

От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.

Зареди още

Крими

Съдът отказа да предаде на властите в Италия мъж от Шумата

Published

on

С решение от 28 февруари т.г., тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена по отношение на български гражданин, живущ в севлиевското село Шумата.

Видно от приложените по делото доказателства заповедта е издадена на 13 декември 2023 г. от прокуратурата при съда във Вало дела Лукания, Италия. Със същата се иска предаване на българския гражданин, с инициали Т.К., на италианските съдебни власти за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, наложено му със задочно постановена присъда, за извършено на територията на искащата държава престъпление (нарушаване на определена мярка за защита).

С оглед доказателствата по делото съдебният състав прие, че са налице основанията по чл. 40 ал. 2 т. 1 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) изпълнението на издадената от италианските власти ЕЗА да бъде отказано.

Съдът констатира, че в нея не се съдържа информация за спазване на условията по чл. 40, ал. 2, т. 1-4 от ЗЕЕЗА (чл. 4а, § 1, б. „а-г“ от Рамково решение 2002/584 ПВР на Съвета), считайки, че отразеното в Заповедта относно личното призоваване на лицето или уведомяването му по друг начин за определената дата и място на съдебния процес, довел до издаване на задочната присъда, не покрива стандарта на Рамковото решение и ЗЕЕЗА.

Решението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок. Предвид обявеното решение, с което се отказва изпълнението на Европейската заповед за арест, съдът отмени взетата по-рано по отношение на Т.К. мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица