Свържи се с нас

Новини

Ученици усвоиха иновативни умения и компетенции в туризма

Published

on

IMG_0019LLP_BG1Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово участваха в проект “Усвояване на иновативни умения и компетенции в туризма чрез мобилност” №2013-1-BG1- LEO01-08905. В него се включиха 20 възпитаника от дванадесети клас на училището. Тази година те завършват специалностите „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводство“ и „Туристическа анимация“. В мобилността като ръководители на групата се включиха Надя Маджарова – знаково име за гимназията, учител по немски език и Даринка Христова – млад преподавател по туристически дисциплини.

10253205_639382022800511_1509753860_n

По време на 3 – седмичната практика от 30 март до 21 април 2014 г. младите стажанти работиха за придобиване на практически опит относно нови технологии за приготвяне на ястия в кухнята, обслужване на гости в ресторанта и бара, организиране на събития за голям брой посетители – коктейли, партита, обслужване на кетъринг, наблюдаваха използването на съвременни резервационни системи, посрещаха и настаняваха гости в хотелите.

20140418_135657

Работните места на стажантите бяха определени след съгласуваност между партньорите – Професионална гимназия по туризъм – Габрово и немския център за професионално обучение WBS Training AG на базата на досегашния опит от реализирания проект Мобилност през 2011 г.

DSC02552

За втори път немският партньор осигури прекрасни условия за настаняване, изхранване, карти за пътуване и разнообразна културна програма. Всички проблеми и обичайни ежедневни трудности бяха решавани своевременно. На всеки стажант бе определен наставник, който проследяваше индивидуалния му напредък. В края на практиката учениците получиха атестати за професионалното им ниво, които са отлична препоръка при кандидатстване за работа извън България.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Особено важно бе практикуването на немски и английски език в реална работна среда и използването на специфична професионална лексика.

Проектът приключи с връчване на сертификати на учениците – Сертификат за предварителна езикова подготовка по немски език в рамките на 120 часа, предварителна професионална и културна подготовка, Сертификат за стаж от WBS Training AG и най-важният – Европас сертификат за мобилност, който дава възможност на притежателя за работа в сферата на туризма извън България.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

На 30 април участниците в проекта споделиха своите впечатления за проведената практика на среща с журналисти и работодатели от община Габрово. Ива Петрова, Лальо Бояджиев и Марин Георгиев вече са поканени от немски работодатели и обмислят предложението да се върнат и работят в Германия. На останалите предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

Настоящата публикация е изготвена от екипа по проект “Усвояване на иновативни умения и компетенции в туризма чрез мобилност” №2013-1-BG1- LEO01-08905.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

РЗОК Габрово обяви временен телефонен номер

Published

on

Поради технически проблем, в момента не е възможно да се осъществява телефонна връзка с РЗОК – Габрово посредством официално обявените телефонни номера.

Работи се по отстраняване на проблема, но тъй като е сериозен и е свързан с изчакване за доставка на компоненти, РЗОК Габрово обявява телефонен номер 066 805 650 за връзка.

Гражданите, които имат нужда да се обадят в РЗОК Габрово, могат да ползват този телефонен номер до отстраняване на техническия проблем.

Въпроси, които не са с неотложен характер могат да се поставят и на електронна поща – gabrovo@nhif.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол

Published

on

Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ спечели турнир по волейбол, в чест на 60-годишнината на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново. Междуучилищното състезание се проведе вчера, 5 октомври, в дряновската спортна зала.

В надпреварата участваха четири професионални гимназии, като освен шампионите и домакините, играха и отборите на ПГ „Марин Попов“ – Севлиево и Професионална гимназия по лека промишленост и икономика „Атанас Буров“ – Горна Оряховица.

„Василиадевци“ бяха безапелационни, надигравайки своите опоненти, без дори да загубят гейм в трите мача.

Участието в турнира бе част от дейностите на спортен клуб по волейбол на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, създаден по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“, с треньор Иван Башев. Училищната общност пожелава на момчетата още много успехи и победи на спортната площадка.

За отбелязване на 127 – годишнината на гимназията, ПТГ „Д-р Н. Василиади“ ще организира междуучилищни турнири с всички спортни клубове по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

Финалните срещи ще се проведат в спортна зала „Орловец“ на 16 декември, в навечерието на празника на училището и ще бъдат достоен завършек на отбелязването на 200- годишнината от рождението на патрона д-р Никола Василиади.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разширяват „синята зона“ в центъра на Габрово

Published

on

Община Габрово информира, че от 7 ноември се въвежда Зона за платено паркиране на ул. „Кирил и Методий“, заедно с прилежащия паркинг – от пресечката с ул. „Райчо Каролев“ до пресечката с ул. „Лазар Донков“.

С решение на Общински съвет – Габрово, №211 от 30.09.2021 г., бяха разширени зоните за платено паркиране с един район – Район 9. В неговия обхват попада улица „Кирил и Методий“ и прилежащия й паркинг.

Във връзка с приключване на ремонтните дейности по улицата, предстои въвеждането на платено паркиране по нея.

До 7 ноември тече гратисният период и санкции на ул. „Кирил и Методий“ и прилежащия ѝ паркинг няма да бъдат налагани.

Информация за видовете абонамент и начина на подаване на заявления може да намерите на електронната страница на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица