Свържи се с нас

Новини

Искат да превърнат Общините в жертви, според кмета на Габрово

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Оперативна програма „Околна среда“ и Министерство на околната среда и водите искат да превърнат българските Общини в удобни и изкупителни жертви.

Така на извънреден брифинг кметът на Габрово Таня Христова коментира решението на управляващия орган на оперативната програма относно шестте писма, получени в Общината, за налагане на финансови корекции, по реализиращите се в момента два проекта – Водният цикъл на града и изграждането на регионалното депо за битови отпадъци.

По думите на кмета без прецедент и в противоречие с всички законови процедури Общините са били уведомени за налаганите корекции на договори, за инфраструктура в сектор води и отпадъци, получавайки лаконични писма, с категорично несъстоятелни твърдения за допуснати нарушения.

„Отказвам да носим отговорност за чиновническата неграмотност, некомпетентност и непознаване на процедурите, включително и неуважение на българските институции“, заяви Таня Христова.

Според нея нито едно от твърденията за установено нарушение, в частност в Община Габрово, не отговарят на обективната действителност.

Кметът категорично заяви, че Общината е спазвала и ще спазва всички изисквания на Закона, като сподели още че разполага с всички необходими документални доказателства за законосъобразността на всяко едно от действията им.

Христова изрази готовност да предостави пълен достъп до всички проектни досиета на всички национални и европейски контролни органи, включително и разследващите престъпления и злоупотреби.

„В продължение на 5 месеца МОСВ нито веднъж не потърси Общините като партньор за решаването на проблемите. Нито веднъж не бе поискана информация, която да им помогне в защита на Програмата и слабостите, които ЕК е идентифицирала. Без никаква аргументация бяхме наказани, че изпълняваме едни от най-тежките и сложни проекти. Длъжна съм да алармирам, че ситуацията е критична и силно тревожна. Има шанс да стане фатална“, подчерта кметът.

Пред журналистите Таня Христова видя тенденциозност и репресивност в подхода, който държавата избира, което по думите й „означава, че се очаква Общините да продължат да бъдат послушни и услужливи, може би защото така трябва“.

Кметът призова министър Михайлова да мобилизира всички свои ресурси, които да защитят оперативната програма пред ЕК и да изчистят всяка една Община от неправомерно наложените й санкции.

Министърът е поел ангажимент да се изпратят писма, като допълнение към корекциите, в които ще се даде шанс Общините да се защитят и аргументират своята позиция по проектите.

От казаното от Христова стана ясно още, че оттук насетне предстои да бъде направена добра обосновка, която отново да бъде изпратена на УС на ОП „Околна среда“, който по неизвестни причини не можел да открие документациите, изпратени от габровската Община, за да получи увереност, че процедурите са законосъобразни и изчистени от грешки.

„Ако всичко това не даде своя резултат, единственото което ще бъдем принудени да направим е да заведем съдебен иск срещу държавата. Признавам си, че това е война, която не искам да водя“, допълни в заключение Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Ограничават движението в района на Севлиево на главния път София – Варна

Published

on

От утре – 6 октомври, се ограничава движението в посока Варна по път I-4 в района на Севлиево, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За изпълнение на дейности по пътната настилка при укрепване на свлачището при 84-ти км на първокласния път и откоса от южната му страна трафикът от първокласния път ще се отклонява при п. в. „Севлиево“ по обходни маршрути за леките и тежкотоварните превозни средства.

Автомобилите до 3,5 т ще преминават през Севлиево – с. Богатово – път I-4, а преводните средства над 3,5 т ще се насочват по пътя Севлиево – Драгановци – Габрово – п.в. „Поповци“ – път III-5004 /Обход на Габрово/ – Киевци – Думници – Рязковци – път I-5 Габрово – Дряново – Велико Търново – път I-4.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява за причиненото неудобство при пътуването, но укрепителните дейности са наложителни, за да се осигури безопасното преминаване по първокласния път.

С изпълнението на проекта ще се спре разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизиране на откоса поради високото ниво на река Росица, както и от водонасищане на насипа от лошото отводняване на пътя.

До момента укрепителните дейности чрез изграждането на две силови укрепителни пилотни системи се изпълняваха без отбиване на движението. Сега предстои да се изпълнят дейностите по пътната настилка, като се очаква те да завършат до края на октомври 2022 г.

Отводняването ще се осъществява посредством надлъжния и напречния наклон на пътя, както и чрез нови окопи, подокопни дренажи и контролно-ревизионни шахти, които ще отвеждат повърхностните и дренираните от пътния насип води извън компрометирания участък. Ще бъде възстановена и настилката като се създадат необходимите условия за безопасно преминаване на моторните превозни средства.

Обектът се изпълнява по проект за превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разпитаха 19 свидетели по делото за бащата, убил 2-годишната си дъщеря

Published

on

Окръжен съд – Габрово откри съдебното следствие по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против Д.М. Севлиево.

Същият е предаден на съд с обвинение в това, че на 4 февруари 2021 год., в жилището си в Севлиево, умишлено умъртвил малолетната си рождена дъщеря, която се е намирала в безпомощно състояние.

В хода на заседанието, проведено на 3 и 4 октомври т.г., бяха разпитани 19 свидетели и 3 вещи лица. Като доказателства по делото бяха приети изискана от съда медицинска документация, както и заключенията на част от експертизите, изготвени на досъдебното производство.

Разглеждане на делото бе отложено за разпит на неявили се свидетели и вещи лица, и за събиране на още писмени доказателства. Следващото заседание е насрочено за края на месец октомври 2022 година.

Припомняме, че след деянието бащата опита да сложи край на живота си. Полицаи го откриха в неадекватно състояние, с порезни рани в областта на китките и глезените. След кървавото убийство извършителят бе транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, а след стабилизирането му, с прокурорско постановление бе принудително настанен в психиатричната болница в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обновеният мъжки отбор на БК „Зограф“ с демо тренировка в Трявна

Published

on

Обновеният отбор на баскетболния клуб „Зограф“ – Трявна, който на практика връща мъжете отново в първенството след дългогодишно прекъсване, бе представен през изминалата събота във възрожденския град. На срещата присъстваха кметът на община Трявна Силвия Кръстева, президентът на българската федерация по баскетбол и единствения българин, играл в НБА, Георги Глушков, президентът на БК „Зограф“ – Трявна Добринка Манева, треньори и състезатели.

Сключеният договор за сътрудничество между тревненския тим и габровския „Чардафон“ дойде тематично с отбелязването на 70-годишния юбилей на баскетбола в Трявна в средата на тази година, с което мъжкият отбор отново ще може да играе в „Б“ група Център на българската баскетболна лига.

„Идеята за този мъжки отбор беше, че цяло лято имахме разговори с клуба на Трявна ‘Зограф“, с нашия клуб „Чардафон“, с кмета и с общината, разговаряхме това нещо да се осъществи, т.е. да работим и двама клуба заедно, за което аз много се радвам като треньор, че успяхме това нещо да го създадем и идеята е всички да разберат, че ние се обединяваме с цел да може да привлечем повече деца и масовост в град Трявна, да има баскетбол и най-вече да има мъжки отбор в град Трявна“, коментира наставникът на БК „Чардафон“ – Габрово Антонио Станков.

Така, тематично пред символа на възрожденска Трявна – часовниковата кула бе направена и първата официална снимка на мъжкия отбор на БК „Зограф“ – Трявна с новите екипи на момчетата. Кметът на община Трявна пожела успех и попътен вятър на играчите, след което бе удостоена с почетна фланелка от треньора на БК „Чардафон“ Антонио Станков.

„В отбора са 15 състезатели. Има и деца, които са под 18 в този отбор, има и мъже, които са над 18, двама треньори – в мое лице и колегата Стефан Иванов, като той ще бъде старши треньор, защото аз съм старши треньор на „А“ група в „Чардафон“. Аз ще помагам и ще му бъда помощник, а той ще бъде старши треньор Стефан Иванов“, допълва още наставникът.

Представянето на отбора бе съчетано и с демонстративна тренировка в двора на СУ „Петко Р. Славейков“, на която момчетата впечатлиха официалните лица с добра физическа форма и подготовка преди началото на сезона.

„Тренировката премина добре, направихме няколко примерни упражнения да видят какво могат момчетата и след това направихме игра 5 на 5 и това беше. Накрая се поздравихме и си пожелахме успех! Глушков и кметът също пожелаха успех на момчетата, имаха разговори с тях, с мен и си пожелахме успех през новия сезон и всички да бъдем здрави!“, сподели Антонио Станков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица