Свържи се с нас

Икономика

Туризмът в региона ще се впише в дългосрочна стратегия

Published

on

IMG_4989

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Даденостите, които има вашият регион за развитие на туризъм, са уникални и те могат да се впишат в една дългосрочна стратегия за туризма, категоричен бе заместник – министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Това той сподели в края на миналата седмица в Дряново по време на проведената дискусия за възможностите за изграждане на регионална стратегия и развитие на местния туристически продукт. Заместник-министър Бранимир Ботев направи анализ на ресурсите, с които регионът разполага, за да привлича чуждестранни туристи, като акцентира на сегментите, които определят интереса към област Габрово.

Културно-историческото наследство, съхранените във времето занаяти, наличието на запазени църкви и манастирски комплекси, начело с Дряновския манастир, могат да станат обект на поклоннически туризъм от Русия, Украйна, Молдова и други православни страни.

Не трябва да се забравя и местна кухня и разбира се природа на Балкана. Важно е обаче общините да работят заедно за създаването на туристическите продукти, за да се развива целият регион. Могат да се обединят в клъстер, които заедно да предлагат туристическите си обекти под формата на маршрути. А това им позволява да бъдат по-разпознаваеми на културната и туристическата карта на Европа.

Много важно е всеки регион да има своя легенда, с която да привлича туристи, разбира се подплътена на следващо място и с качествени услуги. Именно липсата на добре квалифицирани кадри изтъкнаха като сериозен проблем участниците в срещата от туристическия бранш и се обедениха около мнението, че дуалното образование, което предстои да бъде въведено, е един от начините за справяне с проблема.

Зам.-министър Ботев представи и възможностите, които дава новата оперативна програма „Региони в растеж“, в която по пета ос, са предвидени 112 млн. евро само за туризъм, а бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, неправителствени организации и религиозни общности.

Сериозно внимание беше обърнато и на подготвената от Министерството на икономиката и енергетиката Стратегия за развитие на туризма в България.

„За първи път това правителство разработи подобен дългосрочен документ, който е до 2030 година, но с хоризонт 2050-а. Секторът се нуждае от подобен документ, тъй като той вече е индустрия, която формира близо 14% от БВП на страната“, обясни зам.-министър Ботев и допълни, че за да има резултат особено важно е да има добро взаимодействие между стратегията на държавата и стратегии на регионите.

За да бъде постигнато това, министерството е готово да организира изнесени работни срещи по места и да подготвя екипи на регионално ниво с цел създаването на детайлизирани мастър-планове за устойчиво развитие на туризма в съответните региони.

Участие в срещата взеха народните представители Йордан Стойков и Четин Казак, областният управител на Габрово Николай Григоров, кметът на Дряново Иван Николов, зам.-кметът на Севлиево Митхат Алибашев и на Габрово Нела Рачевиц, представители на бизнеса и браншови организации.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Голям интерес в Габрово към програмата за енергийно обновяване

Published

on

При много голям интерес премина срещата в Ритуалната зала на Община Габрово, организирана от Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово, на която бяха представени предстоящите процедури от Плана за възстановяване и устойчивост на България /НПВУ/, предназначени за бизнеса и гражданите.

Участниците се запознаха с възможностите, които предоставя Планът, с предстоящите програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за бизнеса, както и с предстоящите процедури за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд и др.

Срещата беше открита от кмета на Габрово, а Марина Кирова от Представителството на ЕК в България представи какво предвижда Планът за целия период. Процедурите за бизнеса бяха представени от Калин Маринов, зам. – директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа“.

Татяна Ангелчева от МРРБ разказа какви са възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради, а Милена Хубенова и Румен Джаров от отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция “Жилищна политика” на МРРБ представиха процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”.

Съвсем естествено, обновяването на жилищните сгради предизвика най-голям интерес. Почти час експертите отговаряха на множеството въпроси, които идваха от цялата страна.

След общата част дискусията продължи във всеки център поотделно съгласно местните приоритети на региона. В Габрово темата беше отново обновяването на жилищния фонд.

Тодор Попов – Директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в Община Габрово представи детайли от процедурата и отговори на конкретни въпроси, свързани с подготовката на документите за участие в процедурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Започва „УНИТЕХ 2022“, спомагаща „Иновативния Хълм на Габрово“

Published

on

В Техническия университет – Габрово днес, 18 ноември, започва двадесет и втората ежегодна международната научна конференция „УНИТЕХ 2022“. Официалното откриване е насрочено за 10.00 часа в конферентната зала на университетската библиотека.

В „УНИТЕХ 2022“ ще вземат участие повече от сто учени от университети, научни организации и представители на бизнеса от страната и чужбина. Заявените за участие в научния форум доклади са 155, в 18 тематични секции.

Предвидени са поредица от събития, свързани с изпълнението на проекти по ос 1 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В технологичния парк на университета ще се проведе семинар, с акцент партньорството между наука и бизнеса. В Конферентната зала на университетската библиотека от 16:00 часа ще започне информационен ден, свързан с eко и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и обра- зование за интелигентен растеж.

Всички мероприятия, включени в конференцията „УНИТЕХ 2022“, ще спомогнат за обособяването на „Иновативния Хълм на Габрово“ – ключово място за обучение, научни изследвания, предприемачество, трансфер на знания и технологии, инкубатор на идеи и фирми, споделено пространство за студенти, докторанти, ученици, преподаватели, учени, представители на бизнеса, НПО, местната и държавната власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Представят в Габрово програмата за саниране и процедури за бизнеса

Published

on

Европа директно Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово канят представители на бизнеса и гражданите, които искат да научат повече за предстоящите процедури за подпомагане на бизнеса и за саниране на многофамилни жилищни сгради в рамките на мерките по Плана за възстановяване и устойчивост на среща – дискусия.

Форумът ще се проведе днес, 17 ноември, от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието се организира от всички центрове ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България и се домакинства от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Община Габрово.

Срещата ще е в хибриден формат, ще се излъчва в платформата ZOOM за страната и на фейсбук страницата, както на Европа директно Габрово, така и на другите центрове в България. Линкът за включване в събитието е https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09. Участието онлайн е ограничено до запълване на местата в платформата.

Програмата предвижда след общото за страната събитие, на място в Габрово, да се проведе дискусия с въпроси и отговори за предстоящата процедура за саниране на многофамилни жилищни сгради. Тази част от срещата е подходяща за домоуправители на сгради и граждани, които желаят да се включат в процедурата и да санират своите жилища.  

Разгледайте предварителната програма, за да прецените кога да се включите в събитието.

ПРОГРАМА

Планът за възстановяване и устойчивост в помощ на бизнеса и гражданите

Домакини: Европа Директно Габрово и Община Габрово

Съорганизатори: Центрове Европа директно в България

Дата:           17 ноември 2022

Място:         Ритуална зала на Община Габрово

13:30 – 14:00  Регистрация

14:00 – 14:05  Откриване

Галина Михнева, ръководител на Европа директно Габрово

14:05 – 14:10  Приветствие от домакините 

Таня Христова, кмет на Габрово

14:10 – 14:30  Представяне на План за възстановяване и устойчивост (НПВУ)

Марина Кирова, и.д. Зам. ръководител на Представителството на ЕК в България

14:30 – 14:40  Предстоящи програми за бизнеса по НПВУ и финансови инструменти, които се подготвят за  бизнеса

Калин Маринов, Зам. директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на иновациите и растежа

14:40 – 15.00  Представяне на възможностите за финансиране обновяването на бизнес и публични сгради по Плана за възстановяване и устойчивост

Експерти от Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в МРРБ

15:00 – 15:20  Представяне на Проект на Насоки за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – първи етап“

Експерти от дирекция „Жилищна политика“ на МРРБ

15:20 – 15:35  Въпроси и отговори от експертите в чата

Програмата продължава на място за всеки център поотделно

Само за Габрово

15:35 – 16:30  Въпроси и отговори: Предстоящата процедура за саниране на сгради. Какво трябва да знаем?

Тодор Попов, Директор на Дирекция „АПИО“ в Община Габрово        

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица