Свържи се с нас

Икономика

Туризмът в региона ще се впише в дългосрочна стратегия

Published

on

IMG_4989

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Даденостите, които има вашият регион за развитие на туризъм, са уникални и те могат да се впишат в една дългосрочна стратегия за туризма, категоричен бе заместник – министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Това той сподели в края на миналата седмица в Дряново по време на проведената дискусия за възможностите за изграждане на регионална стратегия и развитие на местния туристически продукт. Заместник-министър Бранимир Ботев направи анализ на ресурсите, с които регионът разполага, за да привлича чуждестранни туристи, като акцентира на сегментите, които определят интереса към област Габрово.

Културно-историческото наследство, съхранените във времето занаяти, наличието на запазени църкви и манастирски комплекси, начело с Дряновския манастир, могат да станат обект на поклоннически туризъм от Русия, Украйна, Молдова и други православни страни.

Не трябва да се забравя и местна кухня и разбира се природа на Балкана. Важно е обаче общините да работят заедно за създаването на туристическите продукти, за да се развива целият регион. Могат да се обединят в клъстер, които заедно да предлагат туристическите си обекти под формата на маршрути. А това им позволява да бъдат по-разпознаваеми на културната и туристическата карта на Европа.

Много важно е всеки регион да има своя легенда, с която да привлича туристи, разбира се подплътена на следващо място и с качествени услуги. Именно липсата на добре квалифицирани кадри изтъкнаха като сериозен проблем участниците в срещата от туристическия бранш и се обедениха около мнението, че дуалното образование, което предстои да бъде въведено, е един от начините за справяне с проблема.

Зам.-министър Ботев представи и възможностите, които дава новата оперативна програма „Региони в растеж“, в която по пета ос, са предвидени 112 млн. евро само за туризъм, а бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, неправителствени организации и религиозни общности.

Сериозно внимание беше обърнато и на подготвената от Министерството на икономиката и енергетиката Стратегия за развитие на туризма в България.

„За първи път това правителство разработи подобен дългосрочен документ, който е до 2030 година, но с хоризонт 2050-а. Секторът се нуждае от подобен документ, тъй като той вече е индустрия, която формира близо 14% от БВП на страната“, обясни зам.-министър Ботев и допълни, че за да има резултат особено важно е да има добро взаимодействие между стратегията на държавата и стратегии на регионите.

За да бъде постигнато това, министерството е готово да организира изнесени работни срещи по места и да подготвя екипи на регионално ниво с цел създаването на детайлизирани мастър-планове за устойчиво развитие на туризма в съответните региони.

Участие в срещата взеха народните представители Йордан Стойков и Четин Казак, областният управител на Габрово Николай Григоров, кметът на Дряново Иван Николов, зам.-кметът на Севлиево Митхат Алибашев и на Габрово Нела Рачевиц, представители на бизнеса и браншови организации.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица