Свържи се с нас

Култура

Факири и фокусници идват за габровската „Златна котка“

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тази година в Габрово на 12 и 13 април в зала „ Възраждане“, ще се проведе третото издание на фестивала „Златна котка“, а програмата е още по-мащабна и стойностна, както за участници така и за зрители. Това обяви на среща с габровските журналисти кметът Таня Христова. „Златна котка“ е двудневен фестивал, посветен на магично-илюзионното изкуство, чиято разнообразна програма включва артистични събития, семинари и майсторски класове, конкурси, борса, гала концерт и други.

IMG_4709

Дани Меджикс © Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Фестивалът дообогатява наситения със събития карнавален месец в Габрово, популяризирайки магичното изкуство. Йордан Белев – Дани Меджикс е главният огранизатор на Златна котка.

Първата магична среща беше проведена през 2012 година и в двете си досегашни издания успява да даде сцена на много професионални магове и любители както от България, така и от чужбина, с което допринесе за стимулирането, утвърждаването и развитието на родното магическо изкуство и да спечели сърцата на публиката.

Наред с едни от най-добрите български магове във фестивала ще участват и световния шампион по сценична магия TOPAS от Германия, който освен на сцената в Гала-шоуто ще изнесе и специализирана лекция само за магьосници.

Друг специален гост на фестивала е TORRA MAGIC – един от най-големите производители на илюзионен реквизит, който на специализираните си щандове ще предлага своите чудеса на магията, допълни към казаното Дани Меджикс, който също взе участие в срещата с журналистите.

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Публиката и обществеността прие изключително възторжено този фестивал, получавайки шанса да се наслади на едни от най-добрите български магове начело с легендарния Астор и на много световни величия: Juan Tirado ot Blackpool’s magic club, световния шампион за “Close up magic” – David Stone, носителя на множество призове Q.B. ot Турция, румънския маг ВЕРДИНИ, който спечели „Златната котка” за 2013 год. и много други.

По думите на Дани Медикс гвоздеят в тазгодишната фестивална програма ще е шведската легенда, двукратен носител на най-престижния магичен приз от FISM – LENNART GREEN.

Освен участие в Гала-шоуто, той ще проведе специализиран семинар и …най-ценното за всички български магове, тръгнали по пътя на голямото изкуство, ще е шанса им да се срещнат лично с Гуруто в „Master class”-а, който той ще проведе специално за „Златна котка”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица