Свържи се с нас

Култура

„Обама и Аеросмит“ за Карнавала в Габрово

Published

on

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Президентът на САЩ Барак Обама, носещ националното знаме на България, рок величията от „Аеросмит“, както и много други световни знаменитости ще присъстват като картини в тазгодишното издание на габровския Карнавал. Новината официално съобщи пред местните медии режисьорът на Карнавала Иван Минчев, по време на брифинга на кмета на Габрово Таня Христова.

По думите му темата на карнавала „О, времена! О, нрави“ е много подходяща и отворена, даваща възможност много неща да намерят място в него, като се започне от общата политическа национална сатира и се стигне до факти и случки, свързани с нашия град.

Освен традиционната габровска котка, героите, които ще бъдат оживени с помощта на „Мим театър – Габрово“, по улиците ще дефилират Чарли Чаплин, Хитър Петър, Дон Кихот, Санчо Панса, Бай Ганьо и много други. Ще има Троянски кон, предлагащ троянска сливова и много изненади.

Акцент в цялото шествие ще бъде бащата на габровския карнавал Слави Бонев. Маршрутът на тазгодишното карнавално шествие ще бъде трасето, отпреди 2 години. То ще започне на 17 май от 18 часа от църквата Успение Богородично, ще премине по ул.“Радецка“, през площад „Първи май“, моста „Игото“, ул.“Скобелевска“ и ще завърши на площад „Възраждане“ пред Общината.

Тази година денят за провеждане на Карнавала съвпада с празника на Габрово – 17 май. Празничният ден ще започне с молебен за благополучието на града и Церемония по издигане знамето.

Авторът на графичното лого на тазгодишния Карнавал, както и на цялата поредица от рекламни материали, свързани с това събитие, е габровецът Теодосий Балабанов.

Подгряването за Карнавала вече започна на 1 април. Тогава Община Габрово отправи официална покана за най-шумното и пъстро събитие през годината и припомни неговото мото за 2014 г., допълни още кметът Таня Христова.

Продължава подготовката за събитието с още една инициатива, наречена “Да се подготвим за Карнавала”. Инициативата е на габровската художничка Ива Пенчева, която миналата година направи най – дългата рисунка от коприна.

Творбата освен в Габрово гостува във Варна, Бургас, София и Велико Търново. Рисунката се състои от 56 платна с размери 60X60, а дължината й е 40 м. 

На 11 април Ива Пенчева ще експонира своята нова изложба, посветена на предстоящия Карнавал в сградата на Община Габрово /фоайето на 1 етаж/. Картините са рисувани отново от деца по време на приключилия миналата седмица пленер в Боженци.

Работата по макетите започна в началото на месец март и към момента 50 % от макетите за дефилето са готови.  Днес към екипа от 10 човека, изработващи макетите ще се присъединят двама приложници от белгийския град Аалст. Те вече са участвали в подготовката на Карнавала в Габрово преди 9 години, работейки по макета на Мегелена Кунева. Сега ще работят по фигурата на Бащата на Карнавала Слави Бонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица