Свържи се с нас

Новини

Повече първокласници тази година в Габрово, отчитат от Общината

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В началото на новата година отчетените данни в сектор Образование на територията на община Габрово показват увеличаване на броя на първокласниците, положени грижи за деца със специални образователни потребности, както и за ученици от семейства с нисък социален статус и подобряване на сградния фонд и материално-техническата база на учебни и детски заведения в града. Новината съобщиха от Община Габрово.

За учебната 2013/2014 година в общинските училища са обхванати 3832 ученици,  с 11 повече от предходната година като първокласниците са с 43 повече, в прогимназията учат 33 деца повече, с 16 по-малко са учащите в гимназиалния курс, а 8 ученици повече са избрали профилираното обучение.

Самостоятелна форма на обучение са предпочели 53 ученици, а индивидуално обучение в домашни условия е осигурено на 13 ученици. В осем училища и осем детски заведения интегрирано се обучават 73 ученици и 23 деца със специални образователни потребности.

Безплатни закуски са осигурени за 240 ученици от семейства с нисък социален статус. По проект  „Подобряване качеството на образование на учениците от средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” 610 ученици от средищните училища в Габрово получават безплатен обяд. На 151 ученици и 15 деца от подготвителните групи в населени места където няма училище или детска градина, е осигурен безплатен транспорт. Учебници и учебни помагала на стойност  144 407 лева са предоставени безплатно на учениците от І до VІІ клас и на децата от подготвителните групи.

През изминалата година от образователната система са отпаднали четири ученици, но само един от тях е подлежал на задължителна форма на обучение.

За същия период в Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни са образувани и гледани 83 възпитателни дела срещу 106 извършители на различни деяния. Само 46 от извършителите са от ромски етнос.

Комисията е ползвала експертните умения на 15 обществени възпитатели – педагози и психолози. Голяма част от децата, с които експертите са работили, са преустановили извършването на противообществени прояви и престъпления. Проведени са индивидуални срещи с тях и родителите им.

Организирани са тренингови форми на обучение за решаване на конфликти и преодоляване на агресията сред учениците. Част от децата с проблеми в поведението са били насочвани от учебните заведения към местната комисия или към Центъра за обществена подкрепа при Община Габрово.

Учебните и детски заведения приключват финансовата година без просрочени задължения и с преходни остатъци. По Решение на Общински съвет–Габрово училищата на територията на общината са освободени от такса „битови отпадъци” през 2013 г., като  целево сумата от 141 066 лева е изразходена за подобряване на материално-техническата база и качеството на учебния процес в 15 училища.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Новини

Над 20 часа продължава снеговалежът над Габрово

Published

on

Близо 20 часа продължава снеговалежът на територията на Габрово. Снежната покривка в града е 15-17 см. по високите части на общината минава 30 см.

На Шипка вали слаб сняг, температурата на върха е – 10 градуса, настилката се обработва периодично, проходимо е при зимни условия.

Главните пътища от Републиканската пътна мрежа също се почистват и обработват, включително и към курортен комплекс Узана. Температурата в града е минус 6 градуса, приоритетно се почистват маршрутите на обществения транспорт, подходи към лечебни заведения, училища, детски градини и ясли.

Пътищата към населените места в общината също се почистват и обработват. Градските и извънградските линии на Общински пътнически транспорт се изпълняват, част от тях с известно закъснение. Няма населени места с нарушено електроподаване.

На дежурните телефони на Община Габрово няма получени тревожни сигнали. Въпреки че за област Габрово няма обявено предупреждение от НИМХ, температурите до утре сутрин ще бъдат около минус 8-10 градуса, на места и по-ниски.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат изключително внимателни при придвижването си, както пеша, така и с автомобил.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Какво трябва да знаем, ако детето ни е под карантина?

На вниманието на родителите, чиито деца са под карантина.

Published

on

Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти 1 000 заразени с КОВИД – 19 през миналата седмица, 22 са починалите

Published

on

Двадесет и двама души са загубили битката за живота си, а деветстотин шестдесет и четири са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, обхващащи периода от 17 до 23 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 129 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 835 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 964 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 667.

Сто деветдесет и четири са тези в Севлиево, петдесет и две в Трявна, и петдесет и една в Дряново, са отчетените резултати през миналата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица