Свържи се с нас

Икономика

Икономическата свобода на България се подобрява

Published

on

ikoБългария е една от 43-те страни, които постигат най-високия си досегашен резултат в тазгодишното издание на Индекса на икономическа свобода на фондацията „Херитидж“ и на списанието “Уолстрийт Джърнъл“. Това посочват от Института за пазарна Икономика, цитирани от БТА.

В същото време страната ни е класирана с една позиция по-ниско от предходната година поради изпреварващия темп на реформи в други държави. Индексът се публикува за 20-а поредна година, като оценките за различните страни в тазгодишното издание се базират предимно на данни от 2012 година, информират още от Аргументи БГ.

За 20-а поредна година Хонконг остава лидер в класацията по икономическа свобода. На второ място отново е Сингапур, норазликата между двете страни постепенно се стопява. От 2009 г. насам Австралия заема третото място. Швейцария е единствената европейска страна, която постига резултат над 80 точки, и това я поставя в групата на „свободните икономики“, заемащи първите пет места в класацията.

Сред десетте най-свободни икономики в света има още две европейски страни – Ирландия и Дания,- които се характеризират като “предимно свободни“.САЩ продължават да губят позиции – тенденция, която се наблюдава и през 2014 година. От 2007 г. насам резултатът на САЩ се е влошил с 6 точки, като така страната „пада“ до 12-о място.

След няколко поредни години на застой средната оценка за икономическата свобода по света се повишава с 0,7 пункта. С толкова се подобрява и резултатът на нашата страна. Въпреки че подобрява резултата си спрямо предишното издание на индекса, България губи едно място в класацията. През 2014 г. страната ни заема 61-во място в света и 28-мо в Европа.

И през тази година тя е класирана в групата на „умерено свободните“ държави. Оценката на авторите за 2014 г. е, че българската демокрация е възпрепятствана от липсата на прозрачност в политическия процес и широко разпространената корупция. По отношение на категорията „Ефикасност на регулациите“ страната ни получава по-добри от средните за света оценки.

Същевременно авторите на доклада посочват, че въпреки че повечето цени в икономиката се определят пазарно, повишаването на земеделските субсидии от ЕС е довело до изкривявания в цената на земята.

Най-добри резултати България традиционно показва по отношение на фискалната свобода /ниски данъци и овладян дефицит/, както и при свободата на търговията, макар че тук се оценява най-вече търговската политика на ЕС като цяло. През целия двайсетгодишен период основна слабост на България остава категорията „Върховенство на закона“, в която попадат оценките за свобода от корупция и защита на правото на собственост.

Авторите посочват, че от 1995 г. насам почти липсва напредък по отношение на борбата с корупцията. Най-голям напредък пред последните 20 години страната ни бележи по отношение на индикаторите за фискалната свобода /плюс 45,2 пункта/ и монетарната свобода /плюс 53,3 пункта/, благодарение преди всичко на въвеждането на Валутния борд и на консервативната бюджетна политика.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица