Свържи се с нас

Икономика

ОИЦ – Габрово отчете успешна 2013-та година

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният информационен център – Габрово отчете като успешна измиващата 2013-та година. Това експертите направиха на пресконференция относно отчитане на дейността за свършеното  през годината. Управителят на Центъра Маринела Събева определи годината като изключително успешна и мотивира мнението си с равносметката, която представи пред присъстващите журналисти.

През тази година ОИЦ – Габрово е провел 29 информационни събития, 12 часове на класа с ученици от Националната Априловска гимназия и Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, както и 6 срещи с медиите.

650 души са посетили офиса от януари до ноември 2013 г., за да потърсят информация за актуални възможности за финансиране, 1350 души са присъствали на събитията през годината. Повече от 6 месеца преди завършването на проекта ОИЦ – Габрово е с изцяло изпълнени индикатори, но най-важното са спечелените проекти от хора, информирани от експертите на място в офиса или по време на организираните информационни срещи.

Сред проведените големи инициативи на ОИЦ – Габрово са Дните на градското планиране, Дните на интелигентната енергия и Международния ден на пасивната къща и ОП „Региони в растеж“. Проведени са информационни срещи и по темите за интегрираното планиране и управление на територията, приемната грижа, актуалните възможности за гражданите, бизнеса и общинските администрации, предизвикателства пред новия програмен период, Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС и електронното подаване на проектни предложения.

По време на срещата бе подчертано и изключително активното сътрудничество с мрежата на „Глобални библиотеки“, с които през 2013 г. са проведени серия от събития  и набелязани начини за информиране на жителите на малките населени места за възможности за европейско финансиране. Едно от важните събития на 2013 г. е съвместния семинар между медии и екипи по проекти от общинските администрации по темата за подобряване на комуникацията и информираността на гражданите по отношение на проекти, изпълнявани с европейски средства.

Специално внимание ОИЦ – Габрово е отделил на работата си с младите хора, тъй като те са потенциалните бенефициенти и ползватели на средствата от ЕС през новия програмен период 2014-2020 г. 194 деца са посетили офиса на Центъра по време на организираните часове на класа през 2013 г.

IMG_1748

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На пресконференцията присъства и директорът на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ Цветана Кюмюрджиева. Тя подчерта важността на провеждането на това обучение за повишаване познанията на учениците за ЕС и възможностите за финансиране, насочени към младите хора, тяхното образование и обучение.

Представена беше статистика на сключените през 2013 г. договори за безвъзмездна финансова помощ по различните оперативни програми. За област Габрово те са 39 на брой с 33-ма бенефициенти и са на обща стойност 132 580 903 лв. Най-много са сключените договори по ОПРЧР – 22 договора, следвана от ОПРКБИ – 8 договора и ОПАК – 5 договора.

Най-много договори –  25 на брой, са сключили бенефициентите от Габрово, като Община Габрово е водеща със 6 сключени договора по проекти. Данните са от ИСУН и са актуализирани към 18.11.2013 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Есента идва във Фермерски пазар „От БГ“

Published

on

Прекрасна е есента с жълто-червените си багри и кестените – толкова лъскави и примамливи, че не можеш да ги подминеш, когато се търкулнат в краката ти. Така, с пълни джобове с кестени, ви каним да наминете и през фермерския пазар, който ще се проведе на 8 октомври.

Мястото по традиция е паркингът на магазин BILLA, до Спортната зала. Ще сме там от 10.00 часа до ранния следобед и ще ви срещнем както с добре познатите марки, които с нетърпение чакаме всяка втора седмица на месеца, така и с нови производители, които ще дойдат специално за събитието.

Отново ще има мляко и млечни продукти с най-разнообразен вкус – класически сирена и гурме решения с манатарки или сушени домати, отлежали или пресни. Ще има вкусни суджуци и салами, които чудесно ще стоят на платото до тях и прекрасно ще си партнират с плодовете, набрани точно преди фермерския пазар – грозде и круши. Или със сушените плодове.

Ще има мед и пчелни продукти – и за дома, и за здравето, и за красотата.

Нещо ново е караваната с вкусни сладкиши, приготвени с истински продукти, без консерванти и заместители. Не я подминавайте, защото предлага незаменима наслада за небцето. Очакваме и производител на сини сливи, който ще предложи пресни и сушени плодове.

Ще намерите и козметика, събрала вековното знание за билките и тяхната сила да поддържат младостта, здравето и красотата.

Заповядайте на 8 октомври, за едно по-различно преживяване от пазаруването, а ако искате да знаете подробности за нашите производители и продукти, последвайте страницата Фермерски пазар „От БГ“ във фейсбук на адрес https://www.facebook.com/profile.php?id=100057294106204.

Събитието се организира от рекламна агенция „Елмазови“, партньор е търговска верига BILLA, която има специално отношение към българските производители, а в популяризирането му, зад хубавите български продукти застават Новинарски портал „Габрово Нюз“ и Портал Vcentara.com

И този път можете да спечелите торба за многократна употреба, пълна с продукти от фермерския пазар. При всяка покупка ще получите талон с номерче. Напишете името и телефона си на него и го пуснете в специалната кутия за томболата. Но дори и късметът да не ви се усмихне, ще ви подарим вкусни рецепти с кестени за здравето и трапезата. 

Очакваме ви на 8 октомври, събота, на паркинга на магазин BILLA, до Спортната зала! Събитието се организира в партньорство с търговска верига BILLA.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Икономика

Над 630 000 лв просрочени задължения са постъпили в НАП – Габрово

Published

on

Публичните изпълнители от офиса на НАП Габрово събраха над 630 000 лева просрочени задължения за първите седем месеца на годината. Почти 110 000 лв от задълженията са внесени след наложен запор, а малко над 520 000 лв са платени доброволно.

С цел повишаване на събираемостта на публичните задължения на лица – изпълнители по договори възложени от разпоредители с бюджетни средства и по проекти по оперативни програми от Европейски фондове, Националната агенция за приходите получава обмен на информация чрез автоматизирана информационна система „РМС Плащания“ за предстоящи плащания.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали дружеството има неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако бъдат установени такива, публичните изпълнители на НАП могат да използват цялата или част от сумата на обществения ресурс, за да бъдат погасени дълговете на задължените лица към бюджета.

При уведомяване на приходната администрация и в случаи на непогасени публични задължения, Агенцията налага своевременно обезпечителни мерки, с приоритет върху вземанията по съответните сключени договори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица