Свържи се с нас

Икономика

ОИЦ – Габрово отчете успешна 2013-та година

Published

on

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Областният информационен център – Габрово отчете като успешна измиващата 2013-та година. Това експертите направиха на пресконференция относно отчитане на дейността за свършеното  през годината. Управителят на Центъра Маринела Събева определи годината като изключително успешна и мотивира мнението си с равносметката, която представи пред присъстващите журналисти.

През тази година ОИЦ – Габрово е провел 29 информационни събития, 12 часове на класа с ученици от Националната Априловска гимназия и Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, както и 6 срещи с медиите.

650 души са посетили офиса от януари до ноември 2013 г., за да потърсят информация за актуални възможности за финансиране, 1350 души са присъствали на събитията през годината. Повече от 6 месеца преди завършването на проекта ОИЦ – Габрово е с изцяло изпълнени индикатори, но най-важното са спечелените проекти от хора, информирани от експертите на място в офиса или по време на организираните информационни срещи.

Сред проведените големи инициативи на ОИЦ – Габрово са Дните на градското планиране, Дните на интелигентната енергия и Международния ден на пасивната къща и ОП „Региони в растеж“. Проведени са информационни срещи и по темите за интегрираното планиране и управление на територията, приемната грижа, актуалните възможности за гражданите, бизнеса и общинските администрации, предизвикателства пред новия програмен период, Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС и електронното подаване на проектни предложения.

По време на срещата бе подчертано и изключително активното сътрудничество с мрежата на „Глобални библиотеки“, с които през 2013 г. са проведени серия от събития  и набелязани начини за информиране на жителите на малките населени места за възможности за европейско финансиране. Едно от важните събития на 2013 г. е съвместния семинар между медии и екипи по проекти от общинските администрации по темата за подобряване на комуникацията и информираността на гражданите по отношение на проекти, изпълнявани с европейски средства.

Специално внимание ОИЦ – Габрово е отделил на работата си с младите хора, тъй като те са потенциалните бенефициенти и ползватели на средствата от ЕС през новия програмен период 2014-2020 г. 194 деца са посетили офиса на Центъра по време на организираните часове на класа през 2013 г.

IMG_1748

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На пресконференцията присъства и директорът на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ Цветана Кюмюрджиева. Тя подчерта важността на провеждането на това обучение за повишаване познанията на учениците за ЕС и възможностите за финансиране, насочени към младите хора, тяхното образование и обучение.

Представена беше статистика на сключените през 2013 г. договори за безвъзмездна финансова помощ по различните оперативни програми. За област Габрово те са 39 на брой с 33-ма бенефициенти и са на обща стойност 132 580 903 лв. Най-много са сключените договори по ОПРЧР – 22 договора, следвана от ОПРКБИ – 8 договора и ОПАК – 5 договора.

Най-много договори –  25 на брой, са сключили бенефициентите от Габрово, като Община Габрово е водеща със 6 сключени договора по проекти. Данните са от ИСУН и са актуализирани към 18.11.2013 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП – Габрово напомни за здравните осигуровки

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че заради епидемията от КОВИД-19, по-малко габровци участваха в летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи.

С приключване на сезона и оставането им без постоянна работа сезонните работници трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно и декларация образец №7 в офиса на НАП в Габрово, на ул. „Радецка“ №11.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 26 октомври 2020 г., защото 25-то число на този месец е в почивния ден неделя.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 24,40 лв. Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Справка, за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, може да се направи в офиса на НАП в Габрово или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Дни на кариерата“ на 20 октомври в ТУ – Габрово

Published

on

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на националния форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“. Събитието ще се състои на 20 октомври от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Университетската библиотека.

Ще участват водещи български и международни компании, които търсят служители с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Според статистиката от последните издания на „Дни на кариерата“ всеки шести посетител на форума е получил предложение след среща с компания изложител.

По време на „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ личният контакт е изключително важен. Вместо да се изгубят в дългия процес за подбор на кадри, на изложението младите хора могат да осъществят пряк контакт с работодателите.

Сред големите плюсове на тези срещи е, че помагат за изграждане на поведение по време на интервю и дават възможност за запознаване с реалните знания и умения, които пазарът търси.

Онези, които не успеят на живо, могат да се включат в онлайн изданието на 21 октомври 2020 г. Виртуалният ден ще продължи от 11.00 до 17.00 часа в платформата на Brazen Technologies. За участие е необходима регистрация на: https://bit.ly/3nbqSg6.

Единадесетото издание на изложението се проведе също в София, Пловдив и Варна. Допълнителна информация за участващите фирми и програмата следете на интернет страницата на събитието – https://careerdays.bg/bg/it-careerdays.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица