Свържи се с нас

Новини

Кръгла маса за съдбата на 2 дряновски училища

Published

on

снимка: ПГИ "Рачо Стоянов"

снимка: ПГИ „Рачо Стоянов“

Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово и колективът на ПГИ „Рачо Стоянов“ организират кръгла маса днес от 17.00 часа в конферентната зала на Парк-хотел Дряново относно плановете на дряновската общинска администрация за сливане на ПГИ „Рачо Стоянов“ ПТГ „Димитър Крусев“ в града.

„Каним народните представители от 7-ми многомандатен избирателен район, синдикатите СБУ към КНСБ, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Съюза на Синдикатите към Обединение „ПРОМЯНА“, Община Дряново /Дирекция „Образование и социални дейности“/, Общинско училищно настоятелство, Българска търговско-промишлена палата, Председателя на Общинския съвет в Дряново, Директорите и представители на колективите на двете училища в града да проведем истинска кръгла маса, спазваща принципите на откритостта и равнопоставеността, където да се чуят мненията на трезвомислещите дряновци“, гласи съдържанието на поканата.

Темата е „Дряновското професионално образование – тенденции и бъдеще”. Модератор на дискусията ще бъде проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”.

Съорганизатор на проявата е областната структура на Гражданско движение „ДНЕС” – Общество срещу произвола с областен координатор Анатолий Антов. Ще се поставят и други нерешени проблеми на образователния сектор в регионален и национален мащаб.

В становището на колектива на ПГИ „Рачо Стоянов“, което бе разпространено в медиите се казва:


На 20 ноември 2013 год. в ритуалната зала на община Дряново се проведе кръгла маса на тема „Дряновското образование-реалност и перспективи”. Тази инициатива явно бе добре подготвена и умело режисирана от общинската администрация, но за жалост не отговаряше и противоречеше на самата същност на понятието „кръгла маса”, при което всички участници трябва да са равнопоставени, а не да има своеобразен президиум и група от анонимни зрители и клакьори, каквато роля бе по начало отредена на всички извън масата с табелките.

Самото мероприятие всъщност бе пропаганда на становището на местната администрация и в него отсъстваше каквато и да е демократичност и плурализъм на мненията. В края на това събитие имахме щастието в прав текст да чуем становището на кмета на общината д-р Иван Николов, който съобщи пред всички „розовите” перспективи за дряновското образование, изчерпващи се вкратце с едно сливане, едно преобразуване и едно закриване на образователни институции. Ние ще се спрем по-подробно на замисленото сливане на двете професионални гимназии в града –Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” и Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев”.

Изразяваме ясно, категорично и безусловно нашето становище, че ние сме против това сливане. Ще поканим представители на местната законодателна и изпълнителна власт, на областната управа и Регионалния инспекторат по образование – Габрово, общественици, родители, членовете на двата колектива, медии.

Правим стъпки в тази посока, защото общо мнение на колектива е, че подобен начин за провеждане на сериозна реформа в местното образование от страна на общинската администрация е недемократичен и силов.

Подобни „реформи” биха довели до необратими последици, в резултат на което след време градът да остане без професионална гимназия, което ще накара нашите деца да учат в други населени места.

Уважаеми общински съветници, когато гласувате мислете за традициите, настоящето и бъдещето на града, нека вашата съвест е чиста и останете вечно достойни граждани на нашия град.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица