Свържи се с нас

Новини

„Централен Балкан“ – първият с актуализиран план за управление

Published

on

снимка: НП “Централен Балкан”

снимка: НП “Централен Балкан”

Гражданско дружество „Централен Балкан“ разработва Предписателната част от Плана за управление (ПУ) на Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ) след като спечели обществена поръчка, обявена от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ (ДНПЦБ).

Експертите на Гражданското дружество, с активната подкрепа на всички служители на ДНПЦБ, работят по актуализиране на дългосрочните цели и ограничения, зонирането на парка и свързаните с това режими и норми, оперативните задачи и предписания за опазване и ползване. Експертите са провели вече отделни срещи с научните среди, представители на екипа, разработил описателната част на актуализирания ПУ, животновъди, представители от Обществения Консултативен съвет към ДНПЦБ и др., които допринасят за подобряване на готвения документ. Предварителният вариант на ПУ трябва да бъде готов до средата на декември 2013 г.

Едва тогава започва най-съществената част от процеса – обсъждането на Плана с всички заинтересовани страни. Ще бъдат проведени срещи и ще се търси мнението на институциите, които имат отношение към парка, научната общност, ползвателите на ресурси, образователни структури, кметове на селища около парка, неправителствени организации, туристически дружества, хижари и др. Специални пощенски кутии ще бъдат поставени в населените места около националния парк, за да се „чуе“ позицията на местните хора. Екипът ще организира няколко приемни за представяне на Плана пред широката общественост през януари 2014, а в края на февруари ще се организира обществено обсъждане на актуализирания План за управление, който ще бъде за периода 2014 – 2023 г.

Идеалните цели за парка са свързани с дългосрочното опазване на природните елементи и екологичните процеси, ландшафта и другите абиотични компоненти, както и осигуряване на подходящи условия и възможности за рекреация и съприкосновение с дивата природа на посетителите в НПЦБ и постигане на образователни и научни цели. Осигуряване на подкрепата на местното население и на широката общественост също е важна идеална цел на парка.

Експертите канят всички, които имат интерес към Плана за управление на парка да се включат активно в процеса, за да могат заедно да създадат „Конституцията“ на Националния парк.

В екипа на Гражданско дружество „Централен Балкан”, който разработва втората част на актуализирания ПУ, участват експерти на Българска фондация Биоразнообразие и на EТ Биосфера Консулт, които са работили за създаване и прилагане на първия План за управление на Централен Балкан – разработване на план за управление на високопланинската безлесна зона, въвеждане на модели за устойчиво ползване на ресурсите; разработване на иновативни модели като „Приятели на Националния парк“, мониторинг на биоразнообразието, издаване на местен бюлетин „Купенът” и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ЖБД „Майчина грижа“ с жест преди Великден към самотните възрастни

Published

on

Женско блоготворително дружество „Майчина грижа“ проведе Инициативата „Не сте сами“ – дарения на продукти от първа необходимост за Великденските празници на самотни възрастни хора, останали без грижи от страна на близки и роднини, в селата на Община Габрово.

Всеки пакет съдържаше брашно, ориз, олио, макарони, кори за баница, сирене, траен колбас, различни видове консерви и топъл козунак. Бяха подкрепени 56 души и 4 семейства с общо 9 деца в неравностойно социално положение от 14 населени места в Габровска община.

За закупуване на продуктите се използваха останалите средства от Коледната инициатива „Не сте сами“, както и от дарители. Топли козунаци дарихме и на 25 души, които получават храна от Църквата „Свето успение Богородично“ – Габрово и 2 семейства с деца в неравностойно социално положение.

„В тази Инициатива и ние не бяхме сами! Благодарим за подкрепата на Търговска верига „Лидл“, която ни предостави ваучери за закупуване на продукти на стойност 500 лв. Специални благодарности на г-жа Наталия Добрева – управител в магазин „Лидл“, която лично дари пакети със сладки лакомства за 9 деца! Благодарим и на г-жа Цветелина Маркова от Фирма „Тривър“, която ни дари опаковъчните материали за продуктите! Благодарим за логистичната подкрепа на Община Габрово, на кметовете и кметските наместници, които раздадоха пакетите на всички хора по изготвените списъци!

Надяваме се, че сме успели да подкрепим тези изоставени самотни хора, да стоплим сърцата и душите им и да повярват, че ДОБРОТО СЪЩЕСТВУВА! Следваща акция по Инициативата „Не сте сами“ ще проведем за Коледа. Пожелаваме Ви Светли Великденски празници! Нека бъдем по-добри и заедно!“, заявиха дамите от ЖБД „Майчина грижа“.

Зареди още

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Новини

Днес е Велики Четвъртък – денят за багрене на яйца

Published

on

Днес е Велики четвъртък – денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои – преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес,  се дава втора възможност – да  боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица