Свържи се с нас

Икономика

За по-лесен преход към „зелена“ икономика

Published

on

малки и средни предприятия

         „Обмен на опит, ноу-хау и трансфер на иновативни подходи и добри практики за развитие на човешките ресурси в микро, малките и средни предприятия за по-лесен преход към „зелена” икономика” – това е името на новия проект, който Фондация Европерспективи ще изпълнява на територията на област София и Габрово по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: Без граници – Компонент 1 – Фаза 2, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

      Основната цел на проекта е: Повишаване капацитета на предприемаческия човешки ресурс на малкия и среден бизнес в България по отношение на възможностите за развитие на “зелен бизнес”.

Специфични цели:

  • Насърчаване на предприемачеството чрез разширяване и надграждане на знанията и уменията на представителите на целевата група;
  • Обмен на опит, ноу-хау и добри практики между партньорските организации за развитие на човешките ресурси в МСП за по-лесен преход към „зелена” икономика.;
  • Осигуряване на благоприятна среда за установяване на нови контакти и бизнес възможности между членовете на целевата група;
  • Допринасяне за качествено повишаване на знанията за подпомагане прехода към „зелена” икономика.

     Дейностите по проекта са насочени към: Установяване и обмен на иновативни идеи в сферата на “зелената икономика” между партньорите от България и Румъния:

 – Изследване на румънския опит и добри практики в използването на средства /вкл. и от Европейския социален фонд/ за предоставянето на интегрирана бизнес подкрепа за малкия бизнес с насока “зелена икономика”:

– Наблюдение, проучвания и изследвания на развитието и напредъка на зеленото предприемачество и малкия бизнес в Румъния и България

– Избор на конкретни добри практики и обмяна на опит на място – представители на микро- и малък бизнес, ментори, лектори и ръководители на проекти в Румъния: 2 бр. визити на място.

          Друга основна дейност е: Разпространение на придобитите знания и умения в България и Румъния:

–  Организиране на 2 бр. семинари в България с представители на целевата група за придобиване на информация, добри практики и опит в България

–   Проучване на модели и практики от опита на румънската организация

– Координирани съвместни действия с представители на целевата група при разпространение на придобитите знания и умения;

 – Организиране на национална конференция за представяне на идентифицираните добри практики и техники по проекта и мотивация на целевата група за преход към зелена икономика

      Част от проектине дейности са свързани със Създаване на е-библиотека и печатно издание с иновативни практики за предоставянето на интегрирана подкрепа на малкия бизнес в България за улесняване прехода към “зелена икономика”

 – Създаване на специална секция на сайтовете на двете организации (база данни и библиотека), която ще подпомогне обмяната на знания и ноу-хау;

– Разработване на Наръчник с иновативни практики за предоставянето на интегрирана подкрепа на малкия бизнес в България за улесняване прехода към “зелена икономика”.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Фондация Европерспективи носи цялата отговорност за съдържанието й и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган.

Икономика

Привличането на световни технологични производства променят икономиката ни!

Published

on

Привличането на международни технологични лидери и производства, с висока добавена стойност, променя икономическата среда в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията по разширяване на производствения капацитет на завода за модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево.

С официалното откриване днес се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, който днес е един от най-големите по рода си в Източна Европа.

В приветствието си държавният глава посочи, че е важно в България да има компании, които са се доказали като символ на технологичен прогрес с високи стандарти за качество и зелени политики. „Това допринася за достойното ни място в европейското семейство и за бъдещето ни като модерна държава“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че с технологичните си решения компанията стимулира развитието на българската икономика в редица важни сектори като индустрия, транспорт, инфраструктура чрез изграждането на интелигентни зелени мрежи за гъвкаво и устойчиво генериране и пренос на електрическа енергия.

„Инвестицията е не само в модерни технологии, но и в човешки капитал, като основна ценност са хората, на които се дава възможност за развитие и обучение“, заяви Румен Радев.

Президентът приветства амбициите на световния технологичен лидер да ускори темпото за постигане на въглеродна неутралност чрез нови технологии и цифрова трансформация.

Президентът посети базата за производство на модерно оборудване за високо напрежение в Севлиево по покана на българското представителство на компанията и Германо-Българската индустриално-търговска камара.

В рамките на посещението си президентът разгледа производствения процес и се срещна с млади специалисти, работещи в компанията.

В церемонията днес участваха представители на местната и изпълнителната власт, дипломати, представители на ръководството на компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Подем“ отпразнува 60 години!

Published

on

Габровската компания „Подемкран“ отпразнува 60 години от създаването на „Подем“. Годишнината, която през 2021 година бе отложена, поради усложнената епидемична обстановка тогава, свързана с КОВИД-19, бе отбелязана на 16 септември в парка „Маркотея“, със звездно представление и много добро настроение.

„От самото си създаване до наши дни „Подемкран“ не спира да се развива, като през годините успява да се утвърди като водещ производител на подемни съоръжения в Европа. Този успех се дължи на непрекъснатия стремеж към иновации. Ние се вслушваме в нуждите на клиентите и предлагаме най-оптимални решения за увеличаване тяхната производителност“, каза изпълнителният директор на „Подемкран“ АД Георги Стоименов.

В своето слово пред служителите той благодари на всички тях, както и на работниците в миналото, допринесли със своя труд за доброто име и имидж на фирмата днес. В обръщението си Стоименов отбеляза, че 60-годишнината на фирмата е празник на Габрово, тъй като предприятието е дало бит и препитание на немалък брой хора.

„От своето създаване до наши дни дружеството е преживяло нелеки времена. С много вяра в това, което сме правили и страшно много труд, успяхме да ги преодолеем“, добави още той.

Изпълнителният директор на фирмата цитира думите на големия български индустриалец Пенчо Семов: „Любов, труд и постоянство“, които той разкри, че това са ценностите, в които компанията вярва и са водещи при управлението в годините от нейното създаване. Георги Стоименов пожела на целия екип на „Подемкран“ да обича това, което прави.

По време на събитието беше награден дългогодишният служител на дружеството Рафаил Иванов. Празникът беше уважен и от бившия директор на предприятието г-н Стефан Станчев.

Водещ на фирменото тържество беше телевизионният водещ, модел и актриса Мария Силвестър, а за доброто настроение на присъстващите се погрижиха актьорът Бойко Кръстанов и Танцова формация „Габровче“, които вдигнаха на крак гостите на празненството.

След тях на сцената се качи българският актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор Стефан Вълдобрев. Тържеството завърши с красиви фойерверки, които озариха небето над Габрово.

„Подемкран“ АД е сред водещите в света доставчици на кранови компоненти, предназначени за кранопроизводители и крайни клиенти. Наследник е на електротелферния завод Подем (ЕТЗ Подем, град Габрово).

В наши дни компанията е структороопределяща за развитието на Габрово и е един от предпочитаните работодатели в региона. Във фирмата сега работа намират приблизително 260 служители, в които тя не спира да инвестира и стимулира.

Средната работна заплата възлиза на близо 2 000 лева. От 1 октомври т.г. „Подемкран“ ще вложи допълни 400 000 лева, за да подпомогне работниците с допълнителни придобивки.

Зареди още

Икономика

Президентът ще участва в церемония по разширяване на завод в Севлиево

Published

on

На 20 септември, вторник, президентът Румен Радев ще посети Севлиево, където ще участва в церемонията по разширяване на производствения капацитет на завод за модерно оборудване за високо напрежение.

Официалното откриване започва в 11.00 часа. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

В рамките на посещението президентът ще разгледа производствения процес и ще се срещне с млади специалисти, работещи в компанията.

Международната технологична компания оперира в България повече от 40 години и в момента в нея работят над 800 служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица