Свържи се с нас

Новини

ЕНИГМА: Равен ли е човешкият живот на две дървени колчета и една найлонова лента?!

Published

on

fasada 2

снимка: Владо Ангелов

 На 02.09.2013г.,като всеки работен ден и като един уважаващ себе си работещ пенсионер,на работа отидох и аз. Наред с разкопаните във връзка с водния цикъл улици,отпред на няколко метра от входа на Пощенска банка се търкаляха натрошени пластмасови парчета от разбито лого /табела/ вследствие на откъртили се фасадни елементи от терасите на третия или четвъртия етаж. Видимо и с просто, не професионално око беше, че са се откъртили от височина 10/12 метра и аз, като един още по-съвестен гражданин и поради факта, че не мога да напускам работното си място, след дълго колебание реших да подам сигнал на телефона за спешни обаждания 112.Часът беше 11:20ч. – звъннах,служителката беше много любезна и след като и казах откъде съм, кой съм, какъв съм и за какво се обаждам – че става въпрос за опасна фасада  за преминаващите хора, тя от своя страна ми каза, че ще предаде сигнала на дежурния по Община и на Гражданска защита. До тук всичко беше О`к, работата обаче е там, че Община Габрово се намира на „страхотно голямото разстояние” от около 200 метра, а Гражданска защита на около 2 км. В 15:20ч., четири часа след моето обаждане на тел.112 – НИЩО, никаква реакция от никой?!?!Щеше да ми е много интересно, ако парче от фасадата беше паднало върху главата на някой човек – „Да,ама не падна нали?” ще кажат някои хора. Ами не падна, но опасната фасада си е все още там и наистина ли трябва да се случи най – лошото, за да си размърдат институциите с извинение задните части, защото ако наистина бяха паднали върху човек парчетата от фасадата изхода щеше да е фатален. На никой /предполагам/ нямаше да натежи, да дойде да погледне, да сложи две колчета с найлонова лента – най-елементарното нещо, което можеше да се направи. Но най-вероятно това е трудоемка задача, защото часът е вече 18:00 и все още никой не е дошъл да прояви интерес. Колко жалко е че много от поговорките ни: „Керванът си върви, кучетата си лаят”; ”След дъжд качулка”; ”Като се обърне каруцата,пътища много” и т.н. измислени още през миналите векове, важат с пълна сила и днес, което ме убеждава за сетен път,че невярна поговорка няма – има само безотговорни хора. На които впрочем желая хубава вечер и НЕ спокойни сънища,а аз ще продължа да си блъскам главата над енигмата – Равен ли е човешкия живот на две дървени колчета и парче найлонова лента с надпис „ОПАСНОСТ ОТ ПАДАЩИ ПРЕДМЕТИ!”

автор: Владо Ангелов

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” през декември

Published

on

Д-р Мария Георгиева – специалист-хематолог, ще консултира на 3 декември 2022 г.
Час за консултация с д-р Георгиева могат да си запишат всички пациенти, които са: с нисък или висок хемоглобин, ниски или високи левкоцити, ниски или високи тромбоцити, които опипват необясними формации по тялото си или имат известна кръвна болест и се нуждаят от проследяване и активно наблюдение, или са насочени за консултация от личния лекар.

На 11 декември са консултациите с д-р Илия Фидошев – специалист в областта на общата и онкологична хирургия. Д-р Фидошев извършва профилактика за: рак на гърдата, рак на горен и долен гастроинтестинален тракт, хемороидална болест, проктология /фисури и фистули/; както и лечение на трудно зарастващи рани. Работи конвенционални и мини инвазивни /безкръвни/ хирургични операции при: жлъчно-чернодробни болести, слабинни хернии, пъпни хернии, апендицит и дебелочревни тумори.

Д-р Диляна Атанасова – акушер-гинеколог, ще консултира пациенти на 17 декември 2022 г. Д- р Атанасова, д.м., е специалист с дългогодишна професионална практика в СБАЛАГ Майчин дом“ и в “МАРКОВС”, София. Учредител и член на Българската Асоциация по Ултразвук в Акушерството и Гинекологията, член е и на Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията. Автор на над 70 научни труда в български и чуждестранни научни издания, с участие в повече от 80 конгреса, конференции, симпозиуми, семинари.

Д-р Владимир Лазаров – специалист УНГ болести, ще преглежда пациенти на 21 декември 2022 г. Д-р Лазаров извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на заболявания в ушите, носа и гърлото при деца и възрастни: затруднено носно дишане, синузит, гласови разстройства, хъркане, възпаления на външното и средното ухо, фарингит, аденоидни вегетации при малки деца. Извършва слухопротезиране с дигитални слухови апарати, както и изследвания като аудиометрия и тимпанометрия.

Консултациите с външни специалисти са срещу заплащане и се осъществяват след предварително записване на тел. 066/99 00 90. Подробна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово”, може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица