Свържи се с нас

Новини

Габрово ще има модерен и достъпен център

Крайречна алея, нови паркоместа и детски площадки са само част от дейностите, които ще се реализират с европейски средства

Published

on

ул. „Софроний Врачански“

ул. „Софроний Врачански“

С реконструкцията на „Софроний Врачански” и Шести участък Габрово ще има модерен и достъпен център, съобщи експертът “Публичност и визуализация” в Община Габрово Миглена Въгленова. Оригинални благоустройствени решения, подобряване на достъпността, сигурността и екологичните условия е очакваният ефект от предстоящите обновителни работи в централната част на града.

В рамките на проекта за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда ще бъдат извършени строителни дейности по улиците „Цанко Дюстабанов”, „Стара планина”, „Първи май”, „Константин Иречек”, „Петко Каравелов” и „Янтра”.

Използваната предимно за паркиране и почти непроходима улица „Софроний Врачански” ще бъде изцяло реконструирана, за да се въведе организация в транспортния поток. Ще бъде изградена подпорна стена в участъка между мост Игото и Баев мост с конзолни наддавания за автомобилно и пешеходно движение покрай източния бряг на р. Янтра.

Амортизираните настилки по улиците и тротоарите в района, както и занемарените тревни площи и градински елементи ще бъдат заменени с нови. Проектът предвижда изграждане на нови паркоместа, детска площадка, места за отдих, допълнително улично и парково осветление. В цялата територия ще бъде осигурен достъп за лица със специални потребности – елемент, който липсва към момента.

Спазвайки технологичната последователност на строително-монтажните работи, Община Габрово полага усилия за оптимално координиране в извършването на дейностите. Строителството ще бъде съвместено с мероприятията по водния цикъл в района.

По ул. „Константин Иречек” е изграден разпределителен водопровод, а по „Цанко Дюстабанов” и „Стара планина” – и магистрален. По ул. „Първи май” е изграден разпределителен водопровод и дъждовен канал с дъждоприемни шахти. В траншеите е положен първи пласт асфалт. Предстои цялостно асфалтиране на улицата в участъка й от ул. „Радецка” до ул. „Опълченска”. Изпълнени са отклоненията, направено е хидравлично изпитване, предстои дезинфекция и превключване на абонатите към новата мрежа. По улици „Петко Каравелов”, „Янтра” и „Софроний Врачански” не се предвиждат дейности по водния цикъл.

Стремежът е да се създаде организация и контрол за ритмично извършване на новото строителство и възстановяването след водния цикъл. Този принцип ще се прилага за всички предстоящи обекти с цел спестяване на средства и време, и не на последно място – намаляване на неудобствата за гражданите. По естествен път се надграждат инвестициите в градската среда и инфраструктурата на Габрово, което е част от последователната политика за възстановяване и развитие.

кв. Шести участък

кв. Шести участък

С благоустройството на публични пространства в квартал Шести участък ще се реставрира и съхрани културно-историческото наследство. Един от основните проблеми с автомобилния достъп до сградите в квартала ще намери разрешение чрез създаване на подходяща физическа среда и условия за паркиране. Изронените каменни плочи ще бъдат подменени с нов калдъръм.

Ще има ново улично осветление, оформяне на зелени площи, рехабилитация на зони за игра. Априловата чешма ще бъде демонтирана и върната на автентичното й място, а чешмата Гунин кладенец – реставрирана. Дейностите се съвместяват с подмяната на ВиК инфраструктурата в района. По улици „Радион Умников”, „Опълченска”, „Калоян”, „Пенчо Постомпиров”, „Пенчо Славейков”, „Николай Палаузов”, „Марин Дринов”, „Козлодуй” и „Еким Цанков” вече са изградени нови водопроводи, дъждовна и битова канализация с отклоненията. Направени са хидравлични изпитвания и абонатите са превключени към новата мрежа.

По някои от улиците са изпълнени и възстановителни асфалтови работи по траншеята, предстои пълно възстановяване.

Изпълнител на подобект „Реконструкция на улица „Софроний Врачански“, ЦГЧ-Изток” и „Благоустрояване на VI участък-ЦГЧ” е ДЗЗД „Лимк. В него влизат габровската фирма „Лимк” ООД и софийската „Техно Строй България” ООД. Стойността на строително-монтажните работи е 3 184 226, 27 лв. с ДДС. Срокът за реализация е 359 календарни дни. Интегрираният проект за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда на Габрово се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица