Свържи се с нас

Новини

Eколози застрашават тунела под Шипка

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Ако Върховният Административен съд уважи жалбата, внесена от световната еко-организация WWC и няколко наши съграждани, не приеме въпросното трасе и оценката, Западният обходен път на Габрово с тунел под Шипка няма да спре, само че за тунел ще може да говори в най-добрия случай след 2020 година, тъй като средствата, които са предвидени ще бъдат пренасочени по други приоритети.

Новината официално съобщи областният управител на Габрово Николай Григоров на пресконференция по повод проведено в четвъртък регулярно заседание на комитета на Оперативна програма „Транспорт“. От казаното от него стана ясно, че от оперативната програма през следващия програмен период са предвидени финансови средства, в размер на 92 милиона лева за Западния обходен път на Габрово и тунел под Шипка.

Пред журналистите Николай Григоров припомни свършеното по проекта дотук, като отчете че пълната рехабилитация на Етап I – от с. Донино до с. Поповци, е напълно приключена и че се  работи по Етап II – от с. Поповци до кв. Чехлевци.

Областният управител категорично подчерта, че проектът за тунел под Шипка през следващия програмен период е приоритетен и е един от малкото обекти в България, по които се изпълняват дейности по ОП „Транспорт“, в частта пътно строителство. Голямата част от другите обекти, свързани с пътната инфраструктура в момента нямат пълна документация и проектна готовност да бъдат стартирани.

„Това означава, че в следващия планов период, говорейки за пътното строителство, няколко обекта ще бъдат приоритет на Агенция пътна инфраструктура. Изключвайки лот 3 автомагистрала „Струма“, където отиват 2/3 от средствата на ОП, останалите обекти са околовръстния път на София, АМ „Струма“ лот 1, магистрала „Марица“ лот 1 и 2 да бъдат завършени и пътя Кърджали – Подкова, като от всички тях единствено се работи по Западния обходен път на Габрово с тунел под Шипка“, заяви Николай Григоров.

По думите му стана ясно още, че по Етапите 3 и 4 на проекта за тунел под Шипка – от кв. Чехлевци до Тунела, са приключили процедурите, свързани с техническия проект, избор на изпълнител и всички необходими документи, като през следващата година АПИ има готовност да даде задание за изготвяне на идеен проект за самия тунел и той да бъде финансиран.

„Тунел под Шипка в този програмен период 2014 – 2020 ще има, ако Съдът не уважи жалбата на еколозите. Оттук нататък нещата са в ръцете на българския съд, в който ние вярваме“, допълни в заключение Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Общината ще кандидатства за ремонт на плувния комплекс в ПМГ – Габрово

Published

on

Община Габрово ще кандидатства с два обекта за финансиране по проект „Красива България“ 2023. Това съгласие даде съставът на Общински съвет – Габрово по време на последното си редовно заседание, провело се в Ритуалната зала, съобщиха от местната общинска администрация.

По Мярка 02 „Подобряване на социалната инфраструктура“ Общината ще подаде предложение за „Ремонт басейни в сграда на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“.

Последният ремонт в плувния комплекс е бил през 2009 година, като ежегодно е била извършвана профилактика и ремонт, необходими след активното му използване. Поддръжката в басейна е включвала залепване на паднали плочки и частично фугиране на дъното, ремонт на компрометирани стени в помещението.

В спомагателните помещения, каквито са съблекалните и санитарните помещения, е извършван периодично ремонт на стени, тавани, паднали плочки и др. В годините амортизацията на басейна е факт, който изисква спешен ремонт.

Съобразно подготвеният инвестиционен проект и предвид изискванията на програмата, проектното предложение възлиза на обща стойност близо 352 000 лв, като стойността на СМР е 316 320 лв с ДДС. С взетото Решение Общинския съвет също дава своето съгласие Община Габрово да осигури 221 495 лв с ДДС като собствен финансов ресурс.

По Мярка 01 „Подобряване на обществената среда в населените места“ Община Габрово ще кандидатства за ремонт на обслужващата сграда на Зоологическата градина, съобразен с действащата нормативна уредба. Общата стойност на проекта е 197 483 лв с ДДС, стойността на СМР е 185 634 лв с ДДС, собственият финансов принос на Общината възлиза на 98 742 лв с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Актуализирано разписание на автобусите за Трявна

Published

on

Във връзка със зачестили запитвания на граждани относно предстоящи промени в автобусното разписание на фирмите, извършващи пътнически превози, Община Трявна информира, че са проведени срещи и разговори със същите, като са предприети всички необходимите мерки за осигуряване на транспорт по направленията на територията на населените места в общината.

„Изключително добре разбираме притеснението на гражданите, особено на учащите и работещите в Габрово, които ежедневно пътуват по тази линия, затова неколкократно се срещнахме с фирмите-превозвачи и проведохме необходимите разговори с тях, като положихме всички усилия да не останем без изпълнители на тази дейност.

Направили сме всичко възможно да няма крайни промени по автобусното разписание и то да бъде удобно за всички, които го използват. Оставаме на разположение при необходимост от допълнително съдействие и благодаря за проявеното разбиране от страна на превовачите“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

Промененото автобусно разписание на фирмите-превозвачи – „Мулти Транс“ ЕООД и ЕТ „М-ТРАНС-Даниела Манева“ ще се изпълнява от 1 февруари 2023 год.

Ето и пълният списък на актуалното маршрутно разписание по всички линии, обслужвани в Община Трявна:

 1. гр Плачковци – с Радевци
 2. гр. Трявна – гр. Плачковци
 3. гр. Трявна – гр.Габрово – гр.Трявна
 4. гр. Трявна – с. Вонеща вода
 5. гр. Трявна – с. Фъревци
 6. гр.Трявна – с. Станчов Хан
 7. Градска линия 1 кв Стояновци – кв Д Хан
 8. Градска линия 2 Плачковци – кв Стоевци
 9. кв. Димиев Хан, сп. Черпи Вир – гр. Плачковци

Контакти за директна връзка и допълнителна информация с фирмите-превозвачи:

 • „Мулти Транс“ ЕООД – тел.: 0886511090, email: multi_trans@abv.bg
 • ЕТ „М-ТРАНС-Даниела Манева“ – тел.: 0677/6-22-94, email: mtrans@abv.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица