Свържи се с нас

Любопитно

Ученици управляваха Общината за един ден

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Трима осмокласника от три габровски средни училища влязоха в ролята на кмет и заместник-кметове за един ден и управляваха Габрово в първия ден на новата седмица. Акцентът в програмата за деня беше участието на учениците в среща с медиите, организирана по повод кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът за един ден Даниел Георгиев откри пресконференцията като провокира журналистите не само с появата си, но и с професионалното водене на срещата – умело отговаряйки на първите им въпроси. Той прочете декларация, в която заяви, че „морален дълг на всеки, който има честта да работи за този град, е да продължи усилията на Габрово в неговите дългосрочни цели и да го превърне в център на възможностите“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Осмокласникът издаде извънредна заповед, вдъхновена от една детска мечта в кампанията на Габрово за Европейска столица на културата и доказа, че когато властта е в ръцете на младите, дори мечтите са осъществими. Даниел припомни за подаръка, който получи всеки габровски ученик – тефтерче с призив всеки от тях да върне по едно листче със своята мечта за Габрово. Две седмици по-късно екипът, работещ за кандидатурата на нашия град, събира близо 6 хиляди листчета с прекрасни думи, рисунки, пожелания, послания, критики и препоръки. Едно от тях дава идеята за заповедта, която може да прочетете тук.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът Даниел Георгиев от Национална Априловска гимназия, заедно със заместник-кметовете Тихомира Колева от СОУ „Райчо Каролев“ и Илона Христова от СОУ „Отец Паисий“ стартираха деня със сутрешна оперативна среща с кмета Таня Христова и заместниците й. Младите управленци си разпределиха участие в комисия по стопанисване на общинските жилища, среща с експертите от общинската дирекция „Образование и социални дейности“ и проверка на изпълнението на някои от проектите на Общината. На организирана обиколка из администрацията, учениците се запознаха с работата на различните отдели и разговаряха със служителите.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В края на „работния си ден“ младежите инспектираха строително-монтажните работи в бъдещия Интерактивен музей на индустрията на улица „Николаевска“ и разгледаха Център за настаняване от семеен тип в квартал Трендафил. За своето усърдие осмокласниците получиха удостоверения за участие в управлението на Община Габрово.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица