Свържи се с нас

Любопитно

Севлиево отново се превръща в град на Тиквата

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

По утвърдена вече традиция, дойде ли време за есенния панаир в Севлиево, заговаря се и за празник на Тиквата. И това не е случайно. От години насам един нестандартен начин, но част от колоритното настроение на севлиевските празници, радва гостите и жителите на града.

Начало на богатата празнична програма ще бъде поставен днес 9 октомври, когато в Музея на Тиквата от 15.30 часа ще бъде открито творческото ателие „В света на тиквата ”, информира Мирела Ганчева от Община Севлиево.

От 13.30 часа на 10 октомври /четвъртък/ пред Дом на културата „Мара Белчева” ще бъдат открити изложбите и връчени наградите на победителите в конкурсите „Тиквени фантазии” и „Тиква най-най-…”. Празникът ще продължи с театралния спектакъл „Неродена мома в Царството на тиквата” от 14.30 часа в ДК „Мара Белчева”. В същия ден от 18.30 часа ще се открие Севлиевският есенен панаир с концерт на Ансамбъл „Развитие” при НЧ „Развитие-1870” , гр.Севлиево.

В петъчния ден, на 11 октомври, на панаирната естрада от 10.00 часа ще се проведе Събор-надпяване на хорове при клубове на пенсионера, а малко по-късно от 10.30 часа “Музикална въртележка” – концерт на самодейни състави. На същия ден от 17.30 часа пред парк „Казармите” ще потегли „Влакът на Тиквенбург”, който ще стигне до панаирната гара, където от 18.30 часа пътниците ще се включат в Шоу програмата с участието на Краси Радков и Борис Солтарийски. В часовете от 19.00 ч. до 24.00 ч. гостите и жителите на Севлиево ще имат възможността свободно да разгледат Хаджистояновото училище и ГХГ „Асен и Илия Пейкови”.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

В събота на 12 октомври от 10.30 часа на площад „Свобода“ ще бъде представен Най-дългият тиквеник, от който присъстващите ще имат възможността да вкусят. По същото време ще бъде открита кулинарна изложба – конкурс „Тиквени изкушения“ /експонирана в централното фоайе на Община Севлиево/.

За най-малките Община Севлиево организира забавно ателие за рисуване и детска шоу програма с клоуни, много награди и супер изненади. От 14.00 часа на панаирната естрада ще има Открита сцена на таланта. Вечерта ще завърши с Празнична програма по повод 20 години Бизнес сдружение „Севлиево 21 век”. От 17.30 часа на площад „Свобода” клоуни ще забавляват всички деца. Предвиден е и конкурс за „Най-интересна шапка”, а Дани Меджик ще изуми зрителите със своето илюзионно шоу. В програмата ще вземат участие Севлиевска духова музика, 101 Каба гайди и народната певица Кристина Енгерова. От 20.00 часа На сцената ще пее МИРО, заедно с Венци Кътов, Вася Попова и Ивайло Донков

На 14 октомври Празникът на град Севлиево от 8.00 часа в църквите „Св. Пророк Илия” и „Св. Троица” ще бъде отслужена Празнична света литургия. От 17.30 часа в зала 300 на Община Севлиево ще се проведе Тържествена сесия на Общински съвет – Севлиево.

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

От 18.30 часа на пл. „Свобода“ ГРАФА, София, Павел и Ива ще взривят публиката с най-новите си хитове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица