Свържи се с нас

Новини

30 медала за КСО „Узана“ от държавното

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Впечатляващите 30 медала извоюваха представителите на габровския клуб „Узана“ от Държавното първенство по лятно ориентиране за възрастови групи – мъже и жени от 12 до 18 години, съобщават от Община Габрово.  Състезанието се проведе във Велико Търново и Горна Оряховица. В битката за призовите места се включиха повече от 350 млади ориентировачи от клубовете в страната, разпределени в три дисциплини – спринт, дълга дистанция и щафети.

Габровският клуб направи фурор в щафетната надпревара, като извоюва три първи, едно второ и две трети места. Шампиони на България за 2013 г. станаха отборите на „Узана“ при Мъже-12, Мъже-16 и Жени-14. Второ място извоюва щафетата при Жени-18, а бронзови отличия извоюваха отборите на Жени-12 и Жени-16.

В индивидуален план най-силно се представи Михаил Добромиров, който стана трикратен шампион на страната. Освен с щафетата, талантливия габровски ориентировач триумфира и в стартовете на спринт и дълга дистанция в най-оспорваната възрастова група на първенството –Мъже-12. За медалите в нея се бориха 90 момчета. Михаил беше без конкуренция и в двете надпревари.

При Мъже-16 шампионско бягане на дългата дистанция направи Мартин Пенчев. Той извоюва златото с аванс от 56 секунди пред съотборника си Цветан Иванов, който от своя страна взе два сребърни медала от индивидуалните дисциплини, след като завърши втори и спринта. Двукратен вицешампион стана и Мартин Понев, който се състезава във възрастовата група Мъже-18.

При нежния пол на най-високото стъпало на почетната стълбичка се качи Косара Ботева, която пребори сериозна конкуренция за златото във възрастовата група Жени-18. При Жени-12, в конкуренцията на общо 71 състезателки, две трети места записа Маргарита Радева.

Съвместно със стартовете от държавното първенство за състезатели до 18 години се проведе и надпреварата за „Браун Къп`2103“ на средна дистанция, в която участваха още няколко габровски ориентировачи. Призови места извоюваха Пламен Пеев – първи при Мъже-35 , и Лидия Николова – втора при Жени-35. В комплексното класиране отборът на „Узана“ отново зае призовата първа позиция и донесе „Браун Къп`2103“ в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Нови четири площадки с подземни контейнери има вече Габрово

Published

on

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Оранжев код за силен вятър в събота за област Габрово

Published

on

Оранжев код за силен вятър е обявен за събота, 26 септември, за седем области в страната, сред които и Габрово. В районите, разположени в близост до Стара планина, ще духа бурен южен вятър, с пориви 24-27 м/сек.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. Времето през следващото денонощие ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°.

Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

Утре ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици.

Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24 -27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20° – 22° в Югозападна България до 30° – 32° на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават. В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово

Published

on

Ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово организира Ден на отворените врати на 30 септември, сряда, от 11.00 до 16.00 ч.

Поканата е насочена към всички медицински специалисти, които проявяват професионален интерес към развитието на съвременната болничната помощ и предоставя възможност за запознаване на място с условията, дейностите, услугите и медицинските грижи, които предлага най-новото лечебно заведение в Габровска област.

За допълнителна информация:
тел. 066/990090
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово гр. Габрово, бул. Трети март №9,
www.mbal-ivanrilski.com
e-mail: info@mbal-ivanrilski.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица