Свържи се с нас

Новини

Празник в кметство Зелено дърво

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Официалният празник на кметство Зелено дърво съвпадна днес с празника на новоизградения храм „Св. Мчци София, Вяра, Надежда и Любов”, информираха от габровската общинска администрация.

Тържествената литургия пред храма уважиха жителите на селото и много гости,  сред които и областният управител на Габрово Николай Григоров.

Службата беше водена от архиерейския наместник на архиерейско наместничество Габрово отец Руслан Личев, а малко по-късно беше направен и водосвет.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В приветствието си към гостите на събитието Николай Григоров се обърна преди всичко към онези, които са допринесли за изграждането на първия храм в с.Зелено дърво, допълват от Областнаадминистрация – Габрово. „Това ни задължава още повече да поддържаме и обогатяваме този храм, защото той има нужда от нас – миряните, за да бъде винаги отворен и не само на празници нека винаги тук горят свещи” – каза областният управител и определи като знаково събитие изграждането на храма именно на това място.

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Григоров допълни още, че „това е най-близкият християнски храм до географския център на България, което идва да покаже че тук в сърцето на България и на Балкана живеят истински българи и добри християни”. В края на своето слово областният управител пожела „да пребъде този храм и неговите миряни, да ни обединява, както досега, защото показахме как, когато сме обединени нищо не може да ни спре и изградихме този храм само за една година.”

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Началото на градежа на църквата е поставено през месец август 2012 г. Предстои обзавеждане с църковен инвентар и завършване на изографисването му – дело на проф. Хаджитанев. Църквата ще обслужва не само Кметство Зелено дърво, но и гостите на туристическа местност Узана и гражданите желаещи да извършат своите църковни ритуали на това място сред красивия Балкан.

Началото на градежа на църквата беше поставено през месец август 2012 г. Храмът е построен изцяло със средства от дарители. Предстои неговото обзавеждане с църковен инвентар и изографисване му. На учредително събрание през 2011 г. година е взето решение името на храма да е на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Повод за названието е датата 17 септември, на която е проведено събранието, както и ценностите, които са вплетени в имената на светите мъченици. Църквата ще обслужва не само Кметство Зелено дърво, но и гостите на туристическа местност Узана и гражданите желаещи да извършат своите църковни ритуали на това място сред красивия Балкан, информират още от Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица