Свържи се с нас

Новини

Произшествията намаляват, отчитат от пожарната

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

През 2013 г. до момента службите на Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Габрово са участвали в ликвидирането на общо 72 пожара с материални загуби. В сравнение със същия период на миналата година техният брой е намалял с 13.

Пожарите в сухи треви и отпадъци (без материални загуби) за периода са 236 и са намалени в сравнение с 2012 г. с 136. За периода при пожари на територията на областта са пострадали 2 души и има 1 загинал. Регистрирани са 27 лъжливи повиквания, които са с 3 повече от тези през 2012 г.

Освен в ликвидирането на пожарите, група “Спасителни дейности” при Областното управление и районните служби от областта са извършили общо 320 аварийно спасителни операции и помощни дейности (275 за 2012 г.) и са осигурили 17 дежурства по спортни и други мероприятия (32 за миналата година). Общо излизанията за произшествия на оперативния състав от ОУПБЗН са 672 бр. (срещу 788 за 2012 г), отчитат още от пожарната.

Статистическите данни за пожарите дават възможност да се направят изводи за оперативната обстановка в областта по линия на пожарната и аварийна безопасност.

Отчетено е намаление със 149 бр. на пожарите с материални и без материални загуби – 308 бр. (457 за 2012 г.) – това се дължи на периодичните валежи през пролетта и лятото, което не позволи на разстителността да изсъхне като през миналата година.

Увеличен е броя на аварийно-спасителните и помощни действия, извършени от службите с 30 бр. като това се дължи на бедственото положение от ураганния вятър на 14.03.2013 г.

Броят на лъжливите повиквания е увеличен – от 24 на 27.

Средната натовареност на поделенията за ПБЗН  от областта през 2013 г. е 2,77 произшествия на ден, която е по-малка за същия период на 2012 г. (3,23 произшествия на ден).

На 14 март бе обявено  бедствено положение в общините Габрово, Трявна и Дряново  в следствие на ураганния вятър. На територията на трите общини бяха нанесени значителни материални щети, като най-големи са в град Габрово и град Трявна. Изкоренени или пречупени бяха голяма част от иглолистните дървета. Част от тях са паднали върху покриви на жилищни и обществени сгради, както и на въздушни линии от енергопреносната мрежа, включително и отнесен покрив на електроразпределителна подстанция в Габрово. Частично или напълно разрушени са покриви на жилищни и обществени сгради. Повалени са клони и цели дървета, стълбове на улично осветление, пътни табели, светофарни уредби, билбордове и други, върху пътните платна. Нанесени са и големи поражения върху частно, общинско и държавно имущество, в следствие на носени от вятъра предмети – повредени автомобили, счупени прозорци, съборени топлоизолации и други.

В първите часове на бедственото положение, поради мащабите на пораженията, енергоразпределителното дружество обслужващо област Габрово няма реална представа за щетите. Към 21:00 часа в повече от половината град Габрово и всички села от общината бе прекъснато електрическото захранване, поради авария в електроразпределителна подстанция „Габрово”. Прекъснато е и електрозахранването в Трявна и населените места от общината, поради паднали електрически стълбове по въздушната линия 110 kV захранваща града.

Нарушено е било и електрозахранването на Дряново и населените места от общината, поради отнесен покрив върху трансформаторни шини на подстанция „Дряново” в град Дряново. Електрическото захранване в областта се възстановява в продължение на шест дни. Отреагирано е общо на 163 сигнала. Справянето с бедствието  от страна на ЕСС показа много добро взаимодействие с между институциите, общините, фирмите и гражданите.

През периода служителите, упражняващи ДПК, работиха по изпълнение на задачите за осигуряване на пожарната безопасност на обектите и  мероприятията, свързани с есенно-зимния сезон, пролетното почистване и опазване на горите от пожари, подготовката и провеждането на кампанията по прибиране на реколтата, осигуряване ПБ на мероприятията, свързани с честването на националния празник 3-ти март, Великденските празници, 6 и 24 май, абитуриентските балове, спортни прояви, концерти, театрални постановки и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица